Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βιοχάλκο: Τρία νέα «όχι» στη δημόσια πρόταση

Αρνητικά ψήφισαν οι μέτοχοι μειοψηφίας στις γενικές συνελεύσεις των Χαλκόρ, Ελληνικά Καλώδια και Σίδμα, αναφορικά με το ενδεχόμενο κατάθεσης δημόσιας πρότασης από τη Viohalco SA. Τα ψηφίσματα.

Βιοχάλκο: Τρία νέα «όχι» στη δημόσια πρόταση
Την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο υποβολής δημόσιας πρότασης από τη Viohalco SA εξέφρασαν στις σημερινές γενικές συνελεύσεις οι μέτοχοι μειοψηφίας των εταιριών ΧΑΛΚΟΡ, Ελληνικά Καλώδια και Σίδμα.

Ειδικότερα, αρνητικά ψήφισε το 100% της μειοψηφίας στις δύο πρώτες, ενώ αντίστοιχη ήταν και η πορεία της ψηφοφορίας στη Σίδμα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην περίπτωση της Σίδμα, αρνητικά εκφράστηκε το διοικητικό συμβούλιο, το οποίο δεν επηρεάζεται μόνο από τον όμιλο Βιοχάλκο, αλλά και από τον όμιλο Αμαρίλιο, τον δεύτερο μεγάλο μέτοχο της εταιρίας.

Συγκεκριμένα, ο διευθύνων σύμβουλος της Σίδμα, Δανιήλ Μπεναρδούτ, σημείωσε πως τυχόν υποβολή δημόσιας πρότασης θα έβλαπτε ενδεχομένως την εταιρία γιατί θα μπορούσε υπό ορισμένες συνθήκες να της στερήσει τη δυνατότητα άντλησης νέων κεφαλαίων στο μέλλον από την αγορά.

Η ανακοίνωση της ΣΙΔΜΑ

Η «ΣΙΔΗΡΕΜΠΟΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΙΔΜΑ Α.Ε.» ανακοινώνει ότι την 9η Ιανουαρίου 2014, ημέρα Πέμπτη και ώρα 3:00μμ, πραγματοποιήθηκε η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της, στο Ξενοδοχείο "PRESIDENT", Λεωφ. Κηφισίας 43 – Αθήνα. Παρέστησαν είκοσι πέντε μέτοχοι, που εκπροσωπούν 8.021.796 μετοχές επί συνόλου 10.000.000 μετοχών, ήτοι ποσοστό 80,22% του μετοχικού κεφαλαίου.

Στη συνέλευση συμμετείχαν, εκτός από την Viohalco S.A. και τις θυγατρικές της εταιρείες, που απείχαν από την ψηφοφορία, είκοσι τρεις (23) μέτοχοι που εκπροσωπούν 4.518.546 μετοχές ήτοι το 69,55% των παριστάμενων μετόχων. Κανένας μέτοχος δεν υπερψήφισε την υποβολή υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης προς τους μετόχους και εκδόθηκε το ακόλουθο ψήφισμα:

ΨΗΦΙΣΜΑ

Με την από 10 Οκτωβρίου 2013 απόφασή της η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διετύπωσε την άποψη ότι η εκ της συγχωνεύσεως υπεισέλευση της Viohalco s.a., θυγατρικής της ΒΙΟΧΑΛΚΟ Α.Ε. στη θέση του πρώην μετόχου ΒΙΟΧΑΛΚΟ Α.Ε. συνιστά αλλαγή ελέγχου κατά την έννοια του ν. 3461/2006 και επάγει στο πρόσωπο της Viohalco s.a. υποχρέωση υποβολής υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης αγοράς των μετοχών τους προς τους μετόχους μειοψηφίας της εταιρίας.

Την 15 Νοεμβρίου 2013 ολοκληρώθηκε η συγχώνευση με απορρόφηση της ΒΙΟΧΑΛΚΟ Α.Ε. από τη Viohalco sa. Εκ του γεγονότος αυτού η Viohalco s.a. κατέστη μέτοχος της εταιρίας κατά ποσοστό [ 35,03%].

Συνεκτιμώντας τα αντικειμενικά στοιχεία που τέθηκαν υπόψιν τους, οι μέτοχοι της ΣΙΔΗΡΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΙΔΜΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ αποφαίνονται ότι δεν συντρέχει λόγος προστασίας τους δια της υποβολής υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης εξαγοράς των μετοχών τους από τον νέο μέτοχο, τη βελγική εταιρία Viohalco s.a. δυνάμει του ν. 3461/2006, καθότι διακινδυνεύεται να αποκλεισθεί η εταιρία από την ελληνική κεφαλαιαγορά και να απωλέσει πολύτιμες δυνατότητες χρηματοδότησης της οικονομικής ανάπτυξής της.

Η ανακοίνωση της ΧΑΛΚΟΡ

Η ΧΑΛΚΟΡ ανακοινώνει ότι την 9η Ιανουαρίου 2014, ημέρα Πέμπτη και ώρα 10:00 π.μ., πραγματοποιήθηκε η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της, στο Ξενοδοχείο "PRESIDENT", Λεωφ. Κηφισίας 43 – Αθήνα.

Παρέστησαν τριάντα δυο (32) μέτοχοι, που εκπροσωπούν 71.544.715 μετοχές επί συνόλου 101.279.627 μετοχών, ήτοι ποσοστό 70,64% του μετοχικού κεφαλαίου.

Στη συνέλευση συμμετείχαν, εκτός από την Viohalco S.A. και τις θυγατρικές της εταιρίες, που απείχαν από την ψηφοφορία, είκοσι εννέα (29) μέτοχοι μειοψηφίας, που εκπροσωπούν 4.289.364 μετοχές. Επί του μοναδικού θέματος της ημερησίας διατάξεως, ψήφισαν είκοσι εννέα (29) μέτοχοι που εκπροσωπούν 4.289.364 μετοχές
ήτοι το 100% των παριστάμενων μετόχων μειοψηφίας. Κανένας μέτοχος μειοψηφίας δεν υπερψήφισε την υποβολή υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης προς τους μετόχους μειοψηφίας και εκδόθηκε το ακόλουθο ψήφισμα:

ΨΗΦΙΣΜΑ

Με την από 10 Οκτωβρίου 2013 απόφανσή της, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διετύπωσε την άποψη ότι η εκ της συγχωνεύσεως υπεισέλευση της Viohalco S.A., θυγατρικής της ΒΙΟΧΑΛΚΟ Α.Ε. στη θέση του πρώην μετόχου πλειοψηφίας ΒΙΟΧΑΛΚΟ Α.Ε. συνιστά αλλαγή ελέγχου κατά την έννοια του ν. 3461/2006 και επάγει στο πρόσωπο της Viohalco S.A. υποχρέωση υποβολής υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης αγοράς των μετοχών τους προς τους μετόχους μειοψηφίας της εταιρίας.

Την 15 Νοεμβρίου 2013 ολοκληρώθηκε η συγχώνευση με απορρόφηση της ΒΙΟΧΑΛΚΟ Α.Ε. από τη Viohalco S.A. Εκ του γεγονότος αυτού η Viohalco S.A. κατέστη μέτοχος πλειοψηφίας της εταιρίας κατά ποσοστό 66,41%.
Συνεκτιμώντας όλα τα αντικειμενικά στοιχεία που τέθηκαν υπόψιν τους, οι μέτοχοι μειοψηφίας της ΧΑΛΚΟΡ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΛΛΩΝ Α.Ε. αποφαίνονται ότι δεν συντρέχει λόγος προστασίας τους, άλλως βλάπτονται δια της υποβολής υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης εξαγοράς των μετοχών τους από τον πλειοψηφούντα μέτοχο, τη βελγική εταιρία Viohalco S.A. δυνάμει του ν. 3461/2006, καθότι:

- Διακινδυνεύεται να απωλεσθεί δυσεύρετη ρευστότητα από τον Όμιλο της Viohalco, με σοβαρότατες αρνητικές συνέπειες στις δυνατότητες της εταιρίας να συντηρήσει τις υφιστάμενες ή να προβεί σε νέες επενδύσεις, και να αναπτυχθεί.

- Διακινδυνεύεται να αποκλεισθεί η εταιρία από την Ελληνική κεφαλαιαγορά και να απωλέσει πολύτιμες δυνατότητες χρηματοδότησης της οικονομικής ανάπτυξής της".

Η ανακοίνωση της ΕΛΚΑ

Αντίστοιχου περιεχομένου είναι και το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ που πραγματοποιήθηκε σήμερα, 9 Ιανουαρίου 2014, ημέρα Πέμπτη και ώρα 13:00 μ.μ., στο Ξενοδοχείο "PRESIDENT", Λεωφ. Κηφισίας 43 – Αθήνα. Παρέστησαν είκοσι επτά (27) μέτοχοι, που εκπροσωπούν 23.270.069 μετοχές επί συνόλου 29.546.360 μετοχών, ήτοι ποσοστό 78,76% του μετοχικού κεφαλαίου.

Στη συνέλευση συμμετείχαν, εκτός από την Viohalco S.A. και τις θυγατρικές της εταιρίες, που απείχαν από την ψηφοφορία, είκοσι τέσσερις (24) μέτοχοι μειοψηφίας, που εκπροσωπούν 1.636.041 μετοχές. Επί του μοναδικού θέματος της ημερησίας διατάξεως, ψήφισαν είκοσι τέσσερις (24) μέτοχοι που εκπροσωπούν 1.636.041 μετοχές ήτοι το 100% των παριστάμενων μετοχών μειοψηφίας. Κανένας μέτοχος μειοψηφίας δεν υπερψήφισε την υποβολή υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης προς τους μετόχους μειοψηφίας και εκδόθηκε το ακόλουθο ψήφισμα:

 

Νωρίτερα, το Euro2day.gr μετέδιδε: 

ΒΙΟΧΑΛΚΟ: Γιατί οι μέτοχοι «μαύρισαν» τις ΔΠ – Το «μπαλάκι» τώρα στην Ε.Κ.

Κανείς από τους μετόχους μειοψηφίας της ΕΛΒΑΛ και της ΕΤΕΜ δεν ψήφισε υπέρ της διενέργειας δημόσιας πρότασης από την «ολλανδική» Viochalco SA, ή καλύτερα οι μειοψηφούντες μέτοχοι θεώρησαν πως τυχόν διεξαγωγή δημόσιων προτάσεων θα έβλαπτε τα συμφέροντά τους.

Κύκλοι της αγοράς πιστεύουν πως λίγο-πολύ ανάλογη εικόνα θα υπάρξει και στις συνελεύσεις των άλλων πέντε εταιριών του ομίλου -ΧΑΛΚΟΡ, Ελληνικά Καλώδια, ΣΙΔΕΝΟΡ, Σωληνουργεία Κορίνθου, ΣΙΔΜΑ- που θα διεξαχθούν σήμερα και αύριο (κάτι που φυσικά μένει να αποδειχτεί και στην πράξη).

Και οι λόγοι που προβάλλονται είναι πολλοί:

Πρώτον, οι μέτοχοι μειοψηφίας φαίνεται να μη θεώρησαν πως είχαμε ουσιαστική αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος στις εταιρίες τους. Άλλωστε, στις χθεσινές γενικές συνελεύσεις προσήλθαν τα ίδια μέλη του Δ.Σ. και τα ίδια στελέχη που προσέρχονταν εδώ και τόσα χρόνια.

Δεύτερον, σε καμιά θυγατρική δεν θα διαμορφωθεί τέτοια τιμή δημόσιας πρότασης που να δείχνει πως αποτελεί ευκαιρία για τους μετόχους. Είτε γιατί οι τιμές των δημοσίων προτάσεων είναι χαμηλότερες από τις τρέχουσες τιμές των μετοχών, είτε (βλέπε ΣΙΔΜΑ) γιατί οι περισσότεροι μέτοχοι μειοψηφίας είναι αγορασμένοι σε πολύ υψηλότερα επίπεδα τιμών, άρα δεχόμενοι τη δημόσια πρόταση θα κλειδώσουν ζημίες.

Τρίτον, οι γενικότερες επενδυτικές προσδοκίες των επενδυτών κατά την τρέχουσα περίοδο είναι θετικές. «Εδώ κρατήσαμε τις θέσεις μας κατά τη διάρκεια της μεγάλης κρίσης, τώρα θα πουλήσουμε που η κατάσταση πάει να βελτιωθεί στην οικονομία;» αναρωτήθηκαν κάποιοι επενδυτές, ενώ ορισμένοι άλλοι υποστήριξαν πως οι προσφερόμενες τιμές είναι τόσο χαμηλές που θα οδηγήσουν σε... κλοπή της περιουσίας των μικρομετόχων.

Και τέταρτον, οι μέτοχοι μειοψηφίας φοβούνται πως η υλοποίηση των δημόσιων προτάσεων θα οδηγήσει σε ακόμη πιο μικρή διασπορά των μετοχών, άρα και σε ακόμη πιο περιορισμένη εμπορευσιμότητα.

Σε κάθε περίπτωση, το μπαλάκι θα περάσει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, που δεν είναι υποχρεωμένη να λάβει υπόψη της τα αποτελέσματα των γενικών συνελεύσεων. Θα κληθεί να λάβει υπόψη και το ψήφισμα των μετόχων της Ελβάλ

«Οι συνελεύσεις έχουν βαρύτητα πολιτικής τοποθέτησης» παραδέχτηκε στέλεχος του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, συμπληρώνοντας πως αντιλαμβάνεται τις ευαισθησίες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και μέσω των συνελεύσεων αυτών ο όμιλος επιχειρεί να δώσει μία επιπλέον οπτική γωνία στο θέμα...

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v