Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κινούμενη άμμο η Βωβός

Οι αμφιβολίες που εκφράζει ο ορκωτός ελεγκτής για την ικανότητα του ομίλου να συνεχίσει τη λειτουργία του. Η εκτίναξη των ζημιών στα 305 εκατ. το 2012. Το ύψος των δανείων και οι άλλες εκκρεμότητες.

Σε κινούμενη άμμο η Βωβός

Σειρά στοιχείων τα οποία δείχνουν πως ο όμιλος Βωβού βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση παρουσιάζει ο ορκωτός ελεγκτής που υπογράφει τα αποτελέσματα του 2012 τα οποία δημοσιοποιήθηκαν  με καθυστέρηση μηνών.

Σύμφωνα με τον ορκωτό, "παρά το γεγονός ότι τον Σεπτέμβριο του 2013 το Πολυμελές Πρωτοδικείο αποφάσισε το άνοιγμα της διαδικασίας εξυγίανσης, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, εντούτοις, στο παρόν στάδιο, υφίσταται ουσιώδης αβεβαιότητα που εγείρει σημαντική αμφιβολία για την ικανότητα του ομίλου να συνεχίσει απρόσκοπτα τις δραστηριότητές του".

Αντίστοιχες αμφιβολίες εκφράζονται για το ακριβές ύψος του τραπεζικού δανεισμού του ομίλου Βωβού καθώς σύμφωνα με την έκθεση του ορκωτού ελεγκτή "για το σύνολο του τραπεζικού δανεισμού (408,96 εκατ. ευρώ για την εταιρεία και 456,90 εκατ. ευρώ για τον όμιλο στο τέλος του 2012) δεν λάβαμε καμία απάντηση στις επιστολές που στείλαμε προς τις τράπεζες για επιβεβαίωση των υπολοίπων των λογαριασμών".

Επιπλέον, "υφίστανται εκκρεμότητες σχετικά με τη διευθέτηση σημαντικών συμβάσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης, η τελική έκβαση των οποίων είναι αβέβαιη". Συνεπώς, "διατηρούμε επιφυλάξεις για το ύψος των προαναφερόμενων υποχρεώσεων".

Με βάση τον ισολογισμό του 2012, πάντως, ο δανεισμός του ομίλου Βωβού μειώθηκε κατά σχεδόν 273 εκατ. ευρώ έναντι του 2011 κυρίως μέσω εκχωρήσεων συμβάσεων παραχώρησης εκμετάλλευσης επενδυτικών ακινήτων και καταγγελιών συμβάσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης.

Στο τέλος του 2011 ο συνολικός δανεισμός του ανέρχονταν σε 729,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα βραχυπρόθεσμα δάνεια (τραπεζικός δανεισμός και υποχρεώσεις χρηματοδοτικών μισθώσεων) έφταναν τα 369 εκατ. ευρώ.

Η μείωση του δανεισμού συνοδεύτηκε από εκτίναξη των ζημιών, οι οποίες ανήλθαν σε 305 εκατ. ευρώ το 2012 από 83,9 εκατ. ευρώ το 2011, την ίδια στιγμή που ο κύκλος εργασιών της εταιρείας έχει υποχωρήσει στα 34,1 εκατ. ευρώ (πτώση 60% έναντι του 2011).

Εξαιτίας των εκχωρήσεων συμβάσεων, των καταγγελιών άλλων συμβάσεων, αλλά και της συνεχούς πτώσης τιμών στα ακίνητα, η αξία του χαρτοφυλακίου της Μπ. Βωβός υποχώρησε στα 263 εκατ. ευρώ (τα 121 εκατ. είναι το εμπορικό κέντρο στον Βοτανικό) στα τέλη του 2012, από περίπου 730 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2011.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v