Fourlis: Κινήσεις με «νόημα» το 2014

Η ζήτηση στον κλάδο προβλέπεται να μειωθεί περαιτέρω το πρώτο εξάμηνο του 2014, εκτίμησε ο CEO της Fourlis, Αν. Πεταλάς. Η στρατηγική της εταιρίας για το τρέχον έτος.

Fourlis: Κινήσεις με «νόημα» το 2014
Σειρά σημαντικών κινήσεων με σκοπό τη βελτίωση του οικονομικού αποτελέσματος αναμένεται να κάνει μέσα στο 2014 ο όμιλος Fourlis, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης Αναστάσιος Πεταλάς κατά τη χθεσινή παρουσίαση της εταιρίας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Μεταξύ των κινήσεων αυτών συγκαταλέγονται:

• Η δημιουργία οκτώ νέων καταστημάτων Intersport και δύο νέων καταστημάτων παραγγελιοληψιών ΙΚΕΑ (Κομοτηνή, Βάρνα). Τα νέα αυτά σημεία σε συνδυασμό με εκείνα που ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια του 2013 αναμένεται να επιδράσουν θετικά στο ύψος των πωλήσεων του ομίλου.

• Η απόφαση για τη στρατηγική που θα αποφασιστεί σχετικά για την αλυσίδα μόδας New Look, καθώς έχει διαπιστωθεί πως για να καταστεί το εγχείρημα κερδοφόρο θα πρέπει να αυξηθεί δραστικά ο αριθμός των καταστημάτων από τα 7 που είναι σήμερα και να κυμανθεί μεταξύ 30 και 40. Άρα μέσα στη χρονιά, θα κριθεί το κατά πόσον θα υλοποιηθεί μια πορεία έντονης ανάπτυξης, ή το αντίθετο, μια επιλογή δραστικής συρρίκνωσης.

• Η μείωση του χρησιμοποιούμενου χώρου στο κατάστημα ΙΚΕΑ των Ιωαννίνων και η χρήση του υπόλοιπου χώρου από την αλυσίδα H&M, με στόχο την είσπραξη ενοικίου και την προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού καταναλωτών.

• Από τον προσεχή Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν στην Ελλάδα οι πωλήσεις προϊόντων ΙΚΕΑ μέσω του διαδικτύου.

• Στο κομμάτι του χονδρικού εμπορίου ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών θα αναζητηθεί μέσα στη χρονιά λύση για την αύξηση των πωλήσεων κατά 6-7 εκατ. ευρώ, έτσι ώστε η συγκεκριμένη δραστηριότητα να σταματήσει να είναι ζημιογόνος για τον όμιλο.

• Θα εξετασθεί το ενδεχόμενο της επένδυσης για τη δημιουργία αυτοματοποιημένου κέντρου διανομής για τα καταστήματα Intersport, κίνηση που θα μειώσει το κόστος και κυρίως θα μειώσει το χρόνο παράδοσης των προϊόντων στα καταστήματα λιανικής.

• Θα ξεκινήσει η λειτουργία του Mall της Σόφιας, στο οποίο η εισηγμένη μετέχει με 50%.

Ο όμιλος πέρυσι υποχρεώθηκε σε ζημία 8,3 εκατ. ευρώ, ωστόσο θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως το 2013: α) Βελτίωσε τη λειτουργική του κερδοφορία κατά 5,3 εκατ. ευρώ, β) Περιόρισε τον καθαρό του δανεισμό κατά 9 εκατ. ευρώ, γ) επιβαρύνθηκε με έκτακτα αποτελέσματα, όπως 2,0 εκατ. ευρώ λόγω συναλλαγματικών διαφορών (υποχώρηση της τουρκικής λίρας) και 1,3 εκατ. ευρώ από πρόβλεψη φόρου επί αφορολόγητων αποθεματικών, λόγω του νόμου 4172/2013.

Η φετινή πορεία

«Σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας, βλέπουμε περιορισμένη τόνωση του ΑΕΠ από το τρίτο τρίμηνο και μετά, αλλά αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία για μας είναι ότι το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών θα συνεχίσει να πέφτει λόγω των αυξημένων φόρων τουλάχιστον μέχρι και το πρώτο μισό του έτους».

Αυτό σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Αν. Πεταλάς, συμπληρώνοντας πως η ζήτηση στον κλάδο προβλέπεται να μειωθεί περαιτέρω το πρώτο εξάμηνο του 2014, ωστόσο έχει παρατηρηθεί πως η ποσοστιαία πτώση των πωλήσεων στα ΙΚΕΑ είναι περίπου κατά 700 μονάδες βάσης καλύτερη από αυτήν της αγοράς.

Σε ό,τι αφορά πάντως το πρώτο τρίμηνο, αυτό αναμένεται να κινηθεί πολύ κοντά στις επιδόσεις του τελευταίου τριμήνου του 2013, κατά το οποίο το ποσοστό πτώσης ήταν το χαμηλότερο των τελευταίων 23 τριμήνων.
Πάντως, το περιθώριο μικτού κέρδους αναμένεται φέτος βελτιωμένο για τον όμιλο, ενώ επίσης δεν προβλέπεται να επαναληφθούν οι έκτακτες ζημίες του 2013.

Οι προοπτικές

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές, η διοίκηση του ομίλου αναφέρθηκε στη διεύρυνση των μεριδίου αγοράς που ήδη σημειώνεται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και στο γεγονός ότι οι πωλήσεις οικιακού εξοπλισμού στην Ελλάδα αποτελούν μόλις το 0,4% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος βρίσκεται στο 1,2%.

Σύμφωνα με τον διευθυντή επενδυτικών σχέσεων του ομίλου Γιώργο Αλεβίζο, η υστέρηση αυτή αποδίδεται στη γενικότερη αβεβαιότητα που επικρατεί στα ελληνικά νοικοκυριά σχετικά με το ποιο ύψος φόρων θα κληθούν να πληρώνουν και πώς σε βάθος χρόνου η Ελλάδα θα τείνει προς τη μέση ευρωπαϊκή επίδοση.

Τέλος, η διοίκηση του ομίλου αναφέρθηκε και σε δύο υψηλής αξίας περιουσιακά στοιχεία (το 50% του Mall στη Βουλγαρία και το ακίνητο στου Ρέντη) που όταν πουληθούν την επόμενη τριετία θα μπορέσουν να περιορίσουν ακόμη περισσότερο το ύψος των τραπεζικών υποχρεώσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v