Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σαράντης: Θετικές προοπτικές το 2014

Αναπάντεχα πτωτική η εσωτερική αγορά στις αρχές του 2014. Αναμένει την προσάρτηση νέων μεριδίων και βελτίωση κόστους παραγωγής. Ενδιαφέρον για εξαγορά στην πολωνική αγορά.

Σαράντης: Θετικές προοπτικές το 2014

Εκτιμήσεις για βελτίωση τόσο των μεριδίων αγοράς, όσο και του κόστους παραγωγής των προϊόντων του ομίλου Σαράντη το 2014 διατύπωσε η διοίκηση του κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης ενημέρωσης των αναλυτών σχετικά με τα αποτελέσματα του 2013.

Αν και η εταιρία πρόκειται να ανακοινώσει τις προβλέψεις της επισήμως στις αρχές Απριλίου, σε ειδική παρουσίαση στην Ενωση Θεσμικών Αναλυτών, ο CFO του ομίλου κ. Κ. Ροζακέας ανάφερε πως υπάρχουν προοπτικές περαιτέρω βελτίωσης μεριδίων τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο εξωτερικό. Ειδικότερα για την Ελλάδα, εκτίμησε ότι θα συνεχιστεί η συρρίκνωση του ανταγωνισμού προς όφελος της διείσδυσης του ομίλου σε διάφορες κατηγορίες προιόντων.

Σε ότι αφορά το κόστος παραγωγής εκτίμησε ότι στη νέα χρήση θα υπάρξει επιπλέον εξοικονόμηση της τάξης του μισού εκατομμυρίου ευρώ τουλάχιστον, εξαιτίας των βελτιωμένων συμφωνιών προμηθειών που έχει συνάψει ο όμιλος αλλά και των ωφελειών που προκύπτουν από τη μεταφορά μέρους της παραγωγής καλλυντικών από τη Ρουμανία στην Ελλάδα.

Παρά τις ευνοϊκές προοπτικές για το 2014, παραδέχθηκε ωστόσο ότι οι πωλήσεις στην εγχώρια αγορά υποχώρησαν αναπάντεχα στους πρώτους 2 μήνες του έτους, με μικρή βελτίωση τον Μάρτιο. Υποστήριξε πως παρά του ότι δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στους συγκεκριμένους μήνες, εν τούτοις η αίσθηση είναι ότι αφορά την ευρύτερη αγορά. Στο εξωτερικό αντίθετα ο όμιλος εμφανίζει ικανοποιητική ανάπτυξη πωλήσεων, που ισοφαρίζει τις απώλειες στην εσωτερική αγορά.

Στην ατζέντα του 2014, ο όμιλος θέτει ως προτεραιότητα την υποστήριξη της νέας θυγατρικής στην Πορτογαλία, η οποία προς το παρόν προωθεί τα καλλυντικά προϊόντα του ομίλου ενώ προχωρά σε συμφωνίες με μεγάλους λιανεμπόρους για την προώθηση και των ειδών οικιακής χρήσης με ορίζοντα τοποθέτησης τους στην αγορά τον προσεχή Μάιο.

Στις αγορές της ΝΑ Ευρώπης, ο όμιλος συνεχίζει τη στρατηγική διείσδυσης του, τόσο εμπορικά, όσο και επενδυτικά, και σύμφωνα με τον κ. Ροζακέα, ο όμιλος βρίσκεται σε ώριμες συζητήσεις για την εξαγορά σήματος στην Πολωνία.

Τέλος, ο όμιλος μετά τη σημαντική μείωση του δανεισμού του (-35 εκατ.ευρώ το 2013) και την αύξηση των διαθεσίμων, του διαθέτει μικρό βραχυπρόθεσμο δανεισμό της τάξης των 17 εκατ.ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό προβλέπεται να αναχρηματοδοτηθεί στα τέλη του 2014, ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Ροζακέα, εάν οι όροι που θα προσφερθούν δεν είναι ευνοϊκοί τότε ο όμιλος θα προχωρήσει σε πλήρη αποπληρωμή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v