Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Dionic: Τι συζητά τώρα με τις τράπεζες

H Dionic ζητά από τις τράπεζες την αναδιάρθρωση του συνολικού της δανεισμού, μέρος του υφιστάμενου δανεισμού να απομειωθεί και το μέσο επιτόκιο να πέσει. Παράλληλα πέτυχε αλλαγή των όρων του μετατρέψιμου ομολογιακού.

Dionic: Τι συζητά τώρα με τις τράπεζες
Τα αποτελέσματα της Dionic για το 2013 δεν δείχνουν άσχημα, ιδίως μέσα σε μια περίοδο βαθειάς οικονομικής κρίσης: Αύξηση κύκλου εργασιών από τα 37,5 στα 41,3 εκατ. ευρώ, ανεβασμένο EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) από το +1,48 στα +3,38 εκατ. ευρώ και θετικό EBIT (κέρδη προ φόρων και τόκων) στα 619 χιλ. ευρώ.

Ωστόσο, τα 5,47 εκατ. ευρώ χρηματοοικονομικών δαπανών οδήγησαν το προ φόρων αποτέλεσμα σε μεγάλη ζημία (-4,6 εκατ.), το ύψος των ιδίων κεφαλαίων σε αρνητικό επίπεδο (-2,2 εκατ. ευρώ) και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία στα 3,3 εκατ. ευρώ (υπό διαδικασία ρύθμισης).

Το πώς ένας όμιλος με θετικό EBITDA όλα αυτά τα χρόνια οδηγείται σε τόσο δυσχερή θέση προκύπτει από δύο γεγονότα:

Πρώτον από το μεγάλο ύψος των καθαρών τραπεζικών υποχρεώσεων που προσεγγίζει τα 50 εκατ. ευρώ.
Και δεύτερον -και κυριότερο, με βάση τη γλώσσα των αριθμών- από το υψηλότατο επιτόκιο χορηγήσεων. Έτσι, στις 31/12/2012 το μέσο επιτόκιο δανεισμού ήταν 8,6% και στις 31/12/2013 εκτινάχθηκε στο 11,1%(!).

Με άλλα λόγια, μόνο οι τόκοι της διετίας 2012-2013 αποτελούν περίπου το 18% του συνολικού καθαρού δανεισμού του ομίλου...

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η εισηγμένη ζητά από τις τράπεζες την αναδιάρθρωση του συνολικού της δανεισμού (δηλώνει πως οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε προχωρημένο επίπεδο), μέρος του υφιστάμενου δανεισμού να απομειωθεί (τόκοι υπερημερίας) και το μέσο επιτόκιο να πέσει.

Αυτό, «σε συνδυασμό με την επικείμενη μετατροπή ομολογιών ιδιωτικής τοποθέτησης σε κοινές μετοχές (προς αυτή την κατεύθυνση και η χθεσινή απόφαση της συνέλευσης των ομολογιούχων), θα μειώσουν ουσιωδώς τις ανάγκες για την κεφαλαιακή ενίσχυση της εταιρείας. Για τους ανωτέρω λόγους η διοίκηση της εταιρείας θα προτείνει στην επικείμενη γενική συνέλευση και αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας», αναφέρει η διοίκηση της εισηγμένης.

Ήδη η Dionic έχει ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις και έχει συνάψει σύμβαση ρύθμισης με μία από τις πιστώτριες τράπεζες η οποία προβλέπει μετατροπή δανεισμού ποσού 1,5 εκατ. ευρώ σε μακροπρόθεσμό (διάρκεια 7 έτη) και μερική διαγραφή τόκων ποσού 65 χιλιάδων ευρώ.


Στ.Κ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v