Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πακέτο για το10% της ΕΥΔΑΠ

Στα 86,2 εκατομμύρια ευρώ η αξία της συναλλαγής. Πωλητής η Πειραιώς σύμφωνα με πληροφορίες.

Πακέτο για το10% της ΕΥΔΑΠ

Πακέτο μετοχών της ΕΥΔΑΠ αξίας 86,2 εκατ. ευρώ πέρασε πριν στο Χρηματιστήριο. Η συναλλαγή έγινε στα 8,1 ευρώ ανά μετοχή και αφορούσε συνολικά 10,648 εκατομμύρια μετοχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες πωλητής είναι η τράπεζα Πειραιώς, η οποία είχε «κληρονομίσει» ανάλογο πακέτο μετοχών από την ATE. Αγοραστές, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι δυο μεγάλα ξένα hedge funds με έντονη παρουσία στο ελληνικό χρηματιστήριο. Πρόκειται για Paulson & Co και το Baupost.

Οι αποφάσεις της ΓΣ 

Νωρίτερα η σημερινή τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΥΔΑΠ ψήφισε την καταβολή μερίσματος 0,38 ευρώ ανά μετοχή. Το μέρισμα θα καταβληθεί στις 13 Μαΐου και η αποκοπή του θα γίνει στις 5 Μαΐου.

Στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ κ. Αντώνης Βαρθολομαίος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις μετόχων σημείωσε: «Με βάση την παρούσα σύμβαση, η ΕΥΔΑΠ αγοράζει δωρεάν το νερό και ως αντιστάθμισμα συντηρεί το υπάρχον δίκτυο. Εάν υπάρξει κάποια διαφορετική συμφωνία, τότε θα απαιτηθεί και η σύμφωνη γνώμη της ΕΥΔΑΠ, ενώ το θέμα θα τεθεί προς ψήφιση σε γενική συνέλευση της εταιρίας».

Επιπλέον, σημείωσε ότι «εδώ και πάνω από 6 μήνες η εταιρία ασκεί αυστηρή πολιτική εισπράξεων, χρησιμοποιώντας όλα τα δυνατά περιθώρια πίεσης και μη υπολογίζοντας κανενός είδους επιρροή. Ελπίζουμε ότι το θέμα των μεγάλων ανείσπρακτων απαιτήσεων δεν θα δημιουργηθεί ξανά στο παρελθόν».

Ακόμη, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ τόνισε ότι η εταιρία κατέχει πράγματι 250-270 εκατ. ευρώ σε μετρητά χωρίς να οφείλει στις τράπεζες. «Ωστόσο», επεσήμανε «περιμένουμε να παραλάβουμε από τη Γενική Τράπεζα τόσο το προτεινόμενο επενδυτικό όσο και το στρατηγικό σχέδιο (business plan) με βάση το οποίο θα προκύψει αν και πόσα κεφάλαια θα μας περισσέψουν. Τότε το διοικητικό συμβούλιο θα κατεβάσει σχετική πρόταση στους μετόχους».

«Για πρώτη φορά η ΕΥΔΑΠ μπορεί να σχεδιάσει ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα και να δημιουργήσει το μέλλον της μέσα από ένα ρεαλιστικό σχέδιο. Ανεξάρτητα από το αν και πόσα κεφάλαιο θα επιστραφούν στους μετόχους το μόνο βέβαιο είναι ότι η εταιρία θα ωφεληθεί» συμπλήρωσε.

Τέλος, ο κ. Βαρθολομαίος αρνήθηκε να σχολιάσει ως αναρμόδιος θέματα που αφορούν την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v