Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κεφάλαια από το City προσβλέπει η FG Europe

Παράλληλη εισαγωγή των μετοχών της σε ΧΑ και Λονδίνο επιδιώκει η FG Europe. Ο στόχος άντλησης κεφαλαίων άνω των 50 εκατ. ευρώ. Αποσχίζει την RF Energy. Προχωρά στην ίδρυση θυγατρικών σε Ιταλία και Τουρκία.

Σε κεφάλαια από το City προσβλέπει η FG Europe

Προς άγρα κεφαλαίων στο Λονδίνο στρέφεται η διοίκηση της εισηγμένης FG Europe, εκτιμώντας ότι θα αποκτήσει πρόσβαση στην απαραίτητη ρευστότητα. 

Εχοντας ήδη αναχρηματοδοτήσει το σύνολο των υποχρεώσεων της με δεκαετές ομολογιακό δάνειο ύψους 65 εκατ. ευρώ και αποκλείοντας την άντληση ρευστότητας από την εγχώρια αγορά, η διοίκηση της εισηγμένης προχωρά –μεταξύ άλλων – στις διαδικασίες που θα διευκολύνουν την είσοδο της στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εισηγμένης, στο περιθώριο της παρουσίασης των αποτελεσμάτων της χρήσης 2013 στην Ενωση Θεσμικών Επενδυτών, επιδιώκεται η παράλληλη εισαγωγή των μετοχών της στην ΑΙΜ ή στην Κύρια Αγορά του Λονδίνου, με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου άνω των 50 εκατ. ευρώ και ορίζοντα ολοκλήρωσης των διαδικασιών έως το τέλος του 2014.

Η διοίκηση της εταιρίας αποσκοπεί μέσω αυτής της κίνησης να μειώσει περαιτέρω το δανεισμό της, και να απελευθερώσει ταμειακές ροές για περαιτέρω επέκταση. Εκτιμά δε ότι η ελάφρυνση του δανεισμού θα έχει χρηματοοικονομικό όφελος της τάξης των 2 εκατ. ευρώ ετησίως.

Προηγουμένως σκοπεύει να προχωρήσει σε ευρύτερη αναδιοργάνωση, με πρώτη κίνηση την απόσχιση του κλάδου ενέργειας. Υπενθυμίζεται ότι η FG Europe συμμετέχει με ποσοστό 50% στη μικτή εταιρία RF Energy, στην οποία συμμετέχει με ποσοστό 50% η οικογένεια Φειδάκη και με 50% η πλευρά Ρέστη.

Παράλληλα, η εταιρία ιδρύει δύο θυγατρικές σε Ιταλία και Τουρκία, αγορές που αποτελούν τα σημαντικότερα κέντρα της εξαγωγικής της δραστηριότητας, για λόγους ευχερέστερης υποστήριξης της εκεί δραστηριότητας.

Στην Ιταλία ιδρύεται 100% θυγατρική η οποία θε μεταφέρει την έδρα της στο Μιλάνο από το Μέστρε της Βενετίας, απ'όπου μέχρι σήμερα επιχειρούσε η εισηγμένη. Στην Τουρκία, η εταιρία αποτελεί μικτό σχήμα, στο οποίο η FG Europe θα διατηρεί το 55% και το υπόλοιπο 45% μοιράζεται σε δύο τοπικούς συνεργάτες.

Δεδομένου ότι το 65% των εσόδων της εταιρίας προέρχεται από πωλήσεις στο εξωτερικό, η FG Europe σκοπεύει να αναπτύξει περαιτέρω τη δράση της σε νέες αγορές, με εφαλτήριο την Τουρκία. Ηδη πραγματοποιεί πωλήσεις κλιματιστικών στη Ρωσία, αγορά στην οποία σκοπεύει να επικεντρωθεί.

Σήμερα, ο κύριος όγκος των πωλήσεων του ομίλου κατά 84% αφορά σε πωλήσεις κλιματιστικών, ενώ με 11,5% ακολουθεί ο κλάδος ενέργειας, ο οποίος αποφέρει υψηλή κερδοφορία. Στον υπό απόσχιση ενεργειακό κλάδο, ο όμιλος δραστηριοποιείται μέσω ΑΠΕ, ενώ διαθέτει χαρτοφυλάκιο έργων υπό ανάπτυξη, συνολικής ισχύος 818,95 MW.

Σε ότι αφορά την εμπορία κλιματιστικών και ηλεκτρικών, η διοίκηση του ομίλου ανάφερε ότι διατηρείται η πτωτική τάση στην εγχώρια αγορά. Για το πρώτο τρίμηνο του 2014, η εσωτερική αγορά κινήθηκε περίπου στα ίδια επίπεδα με τα περυσινά, ενώ πτώση παρουσιάστηκε στις πωλήσεις εξωτερικού και ειδικότερα στην Τουρκία λόγω των επικείμενων αλλαγών με τη λειτουργία της θυγατρικής. Τέλος, υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση προτείνει για τη χρήση του 2013 τη διανομή μερίσματος 0,02 ευρώ ανά μετοχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v