Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποχωρεί ο Γιάννης Κωστόπουλος από την Alpha

(upd) Ο Γιάννης Κωστόπουλος αποφάσισε να αποχωρήσει από τη θέση του προέδρου της Alpha Bank μετά από δεκαετίες στο τιμόνι του ομίλου. Ο Βασίλης Ράπανος αναλαμβάνει μη εκτελεστικός πρόεδρος. Το νέο διοικητικό συμβούλιο.

Αποχωρεί ο Γιάννης Κωστόπουλος από την Alpha

Ιστορικής σημασίας εξέλιξη για τον ελληνικό χρηματοπιστωτικό τομέα είναι η απόφαση του Γιάννη Κωστόπουλου, ενός από τους κορυφαίους τραπεζίτες στην Ιστορία του ελληνικού τραπεζικού χώρου, να αποχωρήσει από τη διοίκηση του ιδρύματος που ανέδειξε και διοίκησε επιτυχώς επί δεκαετίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κωστόπουλος θεωρεί ότι έληξε η θητεία του, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι πλέον 75 ετών. 

Λαμβάνοντας υπ' όψιν τον κορυφαίο ρόλο που έπαιξαν στην Alpha Bank τόσο ο ίδιος όσο και η πρόγονοι της οικογένειάς του, οι οποίοι την ίδρυσαν ουσιαστικά το 1879, μέσω του Εμπορικού Οίκου Ι. Φ. Κωστόπουλου, πηγές της αγοράς θεωρούν δεδομένο ότι ο κ. Κωστόπουλος αποχωρεί έχοντας την πεποίθηση ότι η τράπεζα έχει ξεπεράσει τις δυσκολίες που απείλησαν ολόκληρο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα λόγω της κρίσης και κινείται πλέον προς την ομαλότητα, στο πλαίσιο του ιδιωτικού τομέα, αλλά και με απόλυτη εμπιστοσύνη στην υπόλοιπη διοίκηση με την οποία άλλωστε συνεργάστηκε αρμονικά επί μακρότατο χρονικό διάστημα.

Το διοικητικό συμβούλιο της Alpha Bank ενέκρινε την τοποθέτηση στη θέση του μη εκτελεστικού προέδρου τον Βασίλη Ράπανο, ο οποίος έχει τραπεζική πείρα καθώς διετέλεσε πρόεδρος του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, ενώ διατηρεί την έδρα του καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το νέο διοικητικό συμβούλιο

Όπως ανακοινώθηκε «το Διοικητικό Συμβούλιο της Alpha Bank, κατά την από 29.5.2014, συνεδρίασή του, εξέλεξε ως Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Τραπέζης, για την υπολειπόμενη διάρκεια της θητείας του, τους κ.κ.: Βασίλειο Θ. Ράπανο σε αντικατάσταση του κ. Γιάννη Σ. Κωστοπούλου, Shahzad Shahbaz σε αντικατάσταση του κ. Αθανασίου Μ. Βερέμη, Ευθύμιο Ο. Βιδάλη σε αντικατάσταση του κ. Παύλου Γ. Καρακώστα και Ibrahim S. Dabdoub σε αντικατάσταση του κ. Γεωργίου Ε. Αγουρίδη. Περί της εκλογής των νέων Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, θα ενημερωθεί η αμέσως προσεχής Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Τραπέζης». Το Διοικητικό Συμβούλιο συγκροτήθηκε σε σώμα ως ακολούθως:

ΜΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ
Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου, ο κ. Βασίλειος Θ. Ράπανος.

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΑ ΜΕΛΗ
Διευθύνων Σύμβουλος, ο κ. Δημήτριος Π. Μαντζούνης.
Εντεταλμένοι Σύμβουλοι, οι Γενικοί Διευθυντές, κ.κ. Σπύρος Ν. Φιλάρετος, Αρτέμης
Χ. Θεοδωρίδης και Γεώργιος Κ. Αρώνης.

ΜΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΑ ΜΕΛΗ
Ο κ. Ευθύμιος Ο. Βιδάλης και η κυρία Ιωάννα Ε. Παπαδοπούλου.

ΜΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΜΕΛΗ
Αντιπρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου, ο κ. Μηνάς Γ. Τάνες.
Μέλη, οι κ.κ. Παύλος Α. Αποστολίδης, Ευάγγελος Ι. Καλούσης, Ιωάννης Κ. Λύρας,
Ibrahim S. Dabdoub και Shahzad Shahbaz.

ΜΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ, κατ’ άρθρο 1 ν. 3723/2008, το Ελληνικό Δημόσιο, διά
του υπ’ αυτού ορισθέντος (βάσει της υπ’ αριθ. 26320/Β 1278/18.6.2010 Αποφάσεως
του Υπουργού Οικονομικών) εκπροσώπου του κ. Σαράντη-Ευάγγελου Γ. Λώλου.

ΜΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ, κατ’ άρθρο 6 παρ. 9 ν. 3864/2010, η κυρία Παναγιώτα
Σ. Ιπλιξιάν, ως εκπρόσωπος και δυνάμει υποδείξεως (διά της υπ’ αριθ. 18/28.1.2014
επιστολής) του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η πορεία του Γιάννη Κωστόπουλου

Ο κ. Κωστόπουλος παρέλαβε την Alpha Bank από τον πατέρα του, καθώς η τράπεζα ιδρύθηκε από την οικογένεια Κωστόπουλου. Το τελευταίο χρονικό διάστημα υπήρχαν πληροφορίες ότι θα αποσυρθεί από τα καθήκοντα του προέδρου, παραμένοντας ωστόσο εκείνος και το Ίδρυμα Κωστόπουλου οι βασικοί μέτοχοι της τράπεζας. 

O κ. Κωστόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938. Σπούδασε Ναυπηγός στο King's College του Πανεπιστημίου Durham της Αγγλίας. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στην Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως το 1963. Διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής της τράπεζας από το 1973 και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Γενικός Διευθυντής από το 1984 έως το 1996.

Από το 1996 έως το 2005 διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank. Από τις 23/2/2005 ήταν Εκτελεστικός Πρόεδρος.

Σημειώνεται ότι η Ιστορία της Alpha Bank παρουσιάζει πλούσια δραστηριότητα, η οποία υπερβαίνει τα 130 έτη παρουσίας στην οικονομική ζωή της χώρας. Οι ρίζες της βρίσκονται στον Εμπορικό Οίκο Ι. Φ. Κωστόπουλου, ο οποίος, λίγο καιρό μετά την ίδρυσή του το 1879 στην Καλαμάτα, ανέπτυξε και τραπεζικές δραστηριότητες. Σταθμός αυτής της πορείας υπήρξε το έτος 1916 όταν ο Ιωάννης Φ. Κωστόπουλος, με τη συνεργασία της Λαϊκής Τραπέζης, δημιούργησε, με έδρα πάντοτε την Καλαμάτα, την Τράπεζα Ι.Φ. Κωστοπούλου με τη μορφή της Ετερόρρυθμης Εταιρίας, η οποία δύο έτη αργότερα, το 1918, έδωσε τη θέση της στην Τράπεζα Καλαμών, που λειτουργούσε πλέον ως Ανώνυμη Εταιρία.

Το 1924 η Τράπεζα Καλαμών συγχωνεύθηκε με το τραπεζικό τμήμα του οίκου Ι.Φ. Κωστόπουλου και δημιουργήθηκε η Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως, με έδρα την Αθήνα, η οποία ανέπτυξε ένα περιφερειακό δίκτυο υποκαταστημάτων στη Νότια Πελοπόννησο.

Στα χρόνια της οικονομικής ανασυγκροτήσεως που ακολούθησαν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως, η οποία το 1947 μετονομάσθηκε σε Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως, υπήρξε η μοναδική αυτού του μεγέθους που κατάφερε να εξέλθει από τις δύσκολες συνθήκες εκείνης της περιόδου και προσανατολίσθηκε πλέον στην ανάπτυξη ενός εθνικού δικτύου υποκαταστημάτων. Από τη δεκαετία του 1970, η Τράπεζα Πίστεως, όπως ονομάστηκε το 1972, υπήρξε πρωτοπόρος στον τομέα του εκσυγχρονισμού του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ενώ μετά την απελευθέρωσή του, στα τέλη της δεκαετίας του 1980, έχει ήδη διαμορφώσει τη φυσιογνωμία ενός τραπεζικού ομίλου που της επιτρέπει να παρέχει ευρύ φάσμα καινοτόμων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Το 1999 η Alpha Τράπεζα Πίστεως -ονομασία που υιοθετήθηκε το 1994- προέβη σε εξαγορά του 51% των μετοχών της Ιονικής Τραπέζης, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση που είχε γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Η συγχώνευση των δύο τραπεζικών ιδρυμάτων ολοκληρώθηκε το αμέσως επόμενο έτος, ενώ η νέα διευρυμένη τράπεζα που προέκυψε ονομάσθηκε Alpha Bank.

Την 1η Φεβρουαρίου 2013, σε συνέχεια της συμφωνίας εξαγοράς της Εμπορικής Τραπέζης τη 16η Οκτωβρίου 2012 από την Alpha Bank A.E. μετά της Crédit Agricole S.A. και της λήψεως των οικείων κανονιστικών εγκρίσεων από τις Ελληνικές και Κυπριακές Κεντρικές Τράπεζες και Επιτροπές Ανταγωνισμού, το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής μεταβιβάσθηκε από την Crédit Agricole στην Alpha Bank.

Σήμερα η Alpha Bank και οι θυγατρικές της εταιρίες αποτελούν έναν σύγχρονο όμιλο επιχειρήσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα, ο οποίος προσφέρει χρηματοοικονομικές υπηρεσίες σε ιδιώτες και επιχειρήσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, εξυπηρετώντας περίπου 4 εκατ. πελάτες.

Εκτός Ελλάδος η Τράπεζα δραστηριοποιείται στις αγορές της Ρουμανίας, της Σερβίας, της Βουλγαρίας, της Π.Γ.Δ.Μ., της Αλβανίας και της Κύπρου, ενώ έχει παρουσία και στο Λονδίνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v