Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΦΙΕΡΑΤΕΞ: Στηρίζει την ανάπτυξή της στις εξαγωγές

Από την ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητάς της προσδοκά την περαιτέρω ανάπτυξή της η εισηγμένη ΦΙΕΡΑΤΕΞ, καθώς οι δυνατότητες που προσφέρει η εσωτερική αγορά εκτιμάται ότι είναι πεπερασμένες.

ΦΙΕΡΑΤΕΞ: Στηρίζει την ανάπτυξή της στις εξαγωγές
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου

Από την ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητάς της προσδοκά την περαιτέρω ανάπτυξή της η εισηγμένη ΦΙΕΡΑΤΕΞ, καθώς οι δυνατότητες που προσφέρει η εσωτερική αγορά εκτιμάται ότι είναι πεπερασμένες.

Η προσπάθεια αυτή της διοίκησης της εταιρείας, που χρονολογείται εδώ και μία πενταετία, απέφερε καρπούς το 2006, καθώς οι εξαγωγές ξεπέρασαν το 30% του συνολικού τζίρου της εισηγμένης, από 21% που ήταν το 2005.

Η εταιρεία, που δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορία πλεκτών υφασμάτων, εξάγει κυρίως στην Ευρώπη και ο σχεδιασμός της για φέτος περιλαμβάνει ενέργειες πρωτίστως για τη διατήρηση της παρουσίας της στο εξωτερικό.

Το άνοιγμα νέων αγορών τουλάχιστον για φέτος δεν συμπεριλαμβάνεται στον σχεδιασμό της ΦΙΕΡΑΤΕΞ, αντίθετα η διοίκησή της προσανατολίζεται στην ενδυνάμωση των σχέσεων με την πελατειακή βάση που έχει κερδίσει.

Η διοίκηση της ΦΙΕΡΑΤΕΞ αναμένει την έγκριση του επενδυτικού σχεδίου που υπέβαλε τον περασμένο Ιούνιο στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ, για αγορά νέου μηχανολογικού εξοπλισμού, βελτιώσεις κτιριακών εγκαταστάσεων, μετατροπή καυσίμου και εξοικονόμηση ενέργειας.

Καθώς η εκκρεμότητα αυτή δεν αφορά μόνο στη ΦΙΕΡΑΤΕΞ, αλλά και σε άλλα επενδυτικά σχέδια, υπάρχουν πληροφορίες για ενδεχόμενη ένταξή τους στον νέο αναπτυξιακό νόμο.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από την έκβαση της αίτησης της εταιρείας, το επενδυτικό της σχέδιο προχωρά ήδη και έχει εκτελεστεί σχεδόν κατά το 1/3.

Συγκεκριμένα, έχουν ολοκληρωθεί οι εγκαταστάσεις για την υποδοχή φυσικού αερίου, η σύνδεση με τη ΔΕΠΑ πραγματοποιήθηκε στα μέσα Φεβρουαρίου και στο επόμενο 15νθήμερο αναμένεται να γίνει και η αντικατάσταση των καυστήρων, ώστε να ξεκινήσει και η τροφοδότηση με το νέο καύσιμο που θα υποκαταστήσει το μαζούτ.

Το επόμενο βήμα θα είναι η ολοκλήρωση μέχρι το καλοκαίρι του έργου για την εξοικονόμηση ενέργειας, που θα έχει ως αποτέλεσμα η εταιρεία να πετύχει μείωση του κόστους των καυσίμων σε ποσοστό 5% - 10%.

Με την αγορά νέων μηχανημάτων που επίσης ξεκίνησε η διοίκηση της ΦΙΕΡΑΤΕΞ προσβλέπει στον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής μηχανής της, προχωρώντας σε νέες επεξεργασίες.

Η εισηγμένη εκτιμάται ότι θα κλείσει το 2006 με αυξημένες πωλήσεις, οι οποίες προβλέπεται να υπερβούν τα 32 εκατ. ευρώ. Για το τρέχον έτος δεν διατυπώνονται προβλέψεις επί του παρόντος, αν και επισημαίνεται ότι ο κλάδος δεν θα παρουσιάσει διαφοροποιήσεις σε σχέση με το 2006.

Σε ενοποιημένο επίπεδο, η ΦΙΕΡΑΤΕΞ θα εμφανίσει μειωμένο τζίρο, ως συνέπεια της αναδιάρθρωσης και της αλλαγής της εμπορικής πολιτικής της θυγατρικής ΠΡΟΜΕΛΚΑ.

Εκτιμάται, πάντως, ότι η ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας θα έχει ως αποτέλεσμα να επηρεαστούν θετικά οι ενοποιημένες καταστάσεις της εισηγμένης κατά την τρέχουσα οικονομική χρήση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v