Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lamda: Αύξηση εσόδων στα 3 εμπορικά κέντρα

Συνεχίζεται η καλή πορεία των "The Mall", "Golden Hall" και Mediterranean Cosmos" στο πρώτο εξάμηνο. Κατά 9% αυξήθηκε ο συνολικός κύκλος εργασιών στα καταστήματα των τριών εμπορικών κέντρων. Ζημιές 6,76 εκατ. ευρώ για την Lamda Development στο εξάμηνο από 26,4 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Lamda: Αύξηση εσόδων στα 3 εμπορικά κέντρα

Ανοδικά κινήθηκε η λειτουργική κερδοφορία των τριών εμπορικών κέντρων της Lamda Development στο πρώτο εξάμηνο του 2014, παρουσιάζοντας αύξηση 5% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο στα 18,6 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, τα συνολικά ενοποιημένα λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA) των εμπορικών κέντρων «The Mall», “Mediterranean Cosmos” και «Golden Hall» που αναλογούν στον όμιλο ανήλθαν σε 14,5 εκατομμύρια, σχεδόν αμετάβλητα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ποσό που αντιστοιχεί σε αύξηση 6% αν λάβουμε υπόψη ομοειδείς παράγοντες σύγκρισης.

Ωστόσο, η Lamda Development παρουσιάζει σε επίπεδο ομίλου ζημιές 6,76 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 26,4 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2013. Υπενθυμίζεται ότι στην αντίστοιχη περσινή περίοδο υπήρξε η εφάπαξ λογιστική χρέωση στα αποτελέσματα ποσού €11,8 εκατ. που αφορά την αναπροσαρμογή της αναβαλλόμενης φορολογίας λόγω της αύξησης του συντελεστή φορολογίας από το 20% στο 26%. Η αισθητή βελτίωση των αποτελεσμάτων οφείλεται και στην μείωση των ζημιών κατά €11,6 εκατ. της αποτίμησης των επενδυτικών ακινήτων του ομίλου σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2013.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων στα τρία εμπορικά κέντρα παρουσίασε αύξηση 9% το πρώτο εξάμηνο του 2014 μετά από την αύξηση κατά 6% το δεύτερο εξάμηνο του 2013. Η συνολική επισκεψιμότητα των εμπορικών κέντρων κατά τις ίδιες χρονικές περιόδους παρουσίασε επίσης αύξηση κατά 6,5% και 1,5% αντίστοιχα. Η μέση πληρότητα των εμπορικών κέντρων εξακολουθεί να ξεπερνά το 98% και παρατηρείται αύξηση της ζήτησης για μισθώσεις.

Η θετική διαφοροποίηση της δραστηριότητας των εμπορικών κέντρων από την υπόλοιπη αγορά λιανικής συνεχίζεται καθώς αποτελούν σημεία αναφοράς και αποδοχής από το καταναλωτικό κοινό. Οι έμποροι λιανικής συνεχίζουν να έχουν μεγάλη υποστήριξη σε ενέργειες marketing και επικοινωνίας καθώς και να απολαμβάνουν τα οφέλη της υψηλής επισκεψιμότητας, όπως αποδεικνύει η μέχρι σήμερα πορεία.

Ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων στο “Golden Hall” κινήθηκε ανοδικά κατά 11,5% ενώ είναι εντυπωσιακή και η αύξηση του αριθμού των επισκεπτών κατά 14%. Η λειτουργική του κερδοφορία ανήλθε σε €6,4 εκατ., ελαφρώς ανοδική σε σχέση με πέρσι. Στο “Mediterranean Cosmos” στη Θεσσαλονίκη σημειώθηκε άνοδος του κύκλου εργασιών των καταστημάτων κατά 9%, και αύξηση του αριθμού των επισκεπτών κατά 5%, ενώ βρίσκεται σε καθεστώς πλήρους μίσθωσης. Αναφορικά με το “The Mall Athens”, τα μεγέθη του επίσης εμφανίζονται αυξημένα. Ο τζίρος των καταστημάτων και ο αριθμός των επισκεπτών παρουσίασαν αύξηση κατά 8% και 5% αντίστοιχα, μεγέθη που επιβεβαιώνουν την ηγέτιδα θέση του Εμπορικού μας Κέντρου στο χώρο της λιανεμπορίου.

Η Μαρίνα του Φλοίσβου εμφάνισε εξαμηνιαίες λειτουργικές ζημιές €0,1 εκατ., έναντι ζημιών €0,2 εκατ., κατά το πρώτο εξάμηνο πέρσι. Είναι αρκετά ενθαρρυντικό ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται αύξηση της ζήτησης και της πληρότητας των θέσεων ελλιμενισμού. Τα κτίρια γραφείων συνεισέφεραν όπως και πέρσι στην εξαμηνιαία λειτουργική κερδοφορία του Ομίλου €0,9 εκατ. Tα έσοδα από συμμετοχές και μερίσματα εμφανίζονται αισθητά μειωμένα καθώς την αντίστοιχη περίοδο του 2013 είχαν συμπεριληφθεί 1,1 εκατ. κέρδη από την πώληση των συμμετοχών μας στη LAMDA Hellix και στη Μαρίνα του Φλοίσβου .

Η Καθαρή Αξία Ενεργητικού προ φόρων (Net Asset Value) ανήλθε σε €307,0 εκατ. (€6,9 ανά μετοχή) έναντι €296 εκατ. που ήταν την 31/12/2013.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v