Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ: Σημαντική αύξηση στα κέρδη το 2006

Τα καθαρά κέρδη μετά από τα δικαιώματα μειοψηφίας, της ΓΕΚ ανήλθαν σε 20,715 εκ. ευρώ, έναντι 18,7 εκ. ευρώ στην αντίστοιχη περυσινή περίοδο, αυξημένα κατά 10,6%. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και μετά από τα δικαιώματα μειοψηφίας της ΤΕΡΝΑ ανήλθαν σε 17,569 εκ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση η οποία ανήλθε σε 26,5%.

ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ: Σημαντική αύξηση στα κέρδη το 2006
Οι ενοποιημένες πωλήσεις της ΓΕΚ ανέρχονται σε 336,4 εκ. ευρώ, έναντι 274,1 εκ. ευρώ το 2005, αυξημένες κατά 22,6%.

Η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) του Ομίλου ΓΕΚ διαμορφώθηκε σε 74,9 εκ. ευρώ, αυξημένη κατά 17,7% σε σχέση με την περυσινή περίοδο. Αντίστοιχα, τα κέρδη προ φόρων του Ομίλου ΓΕΚ ανήλθαν σε 43,8 εκ. ευρώ έναντι 38,6 εκ ευρώ το 2005, αυξημένα κατά 13,4%.

Τα καθαρά κέρδη μετά από τα δικαιώματα μειοψηφίας, ανήλθαν σε 20,715 εκ. ευρώ, έναντι 18,7 εκ. ευρώ στην αντίστοιχη περυσινή περίοδο, αυξημένα κατά 10,6%.

Οι εργασίες του κατασκευαστικού βραχίονα του Ομίλου (ΤΕΡΝΑ Α.Ε) ενισχύονται σημαντικά, ενώ ο τομέας της ενέργειας αναπτύσσει ιδιαίτερη δυναμική.

Οι παραχωρήσεις (οδικές παραχωρήσεις και σταθμοί αυτοκινήτων)αποτελούν μία από τις προτεραιότητες του Ομίλου.

Οι κατασκευαστικές εργασίες και η εκμετάλλευση του έργου παραχώρησης της Ιόνιας Οδού ξεκινούν μέσα στο έτος, ενώ εκκρεμεί η υπογραφή του έργου κατασκευής και εκμετάλλευσης του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας.

Στο real estate, oι επενδύσεις στις αγορές ακινήτων της Ελλάδας και του εξωτερικού συνεχίζονται εντατικά και τα πρώτα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά. Οι συνολικές επενδύσεις υπό ανάπτυξη προσεγγίζουν τα 130 εκ ευρώ, ενώ επιπλέον έχουν αποκτηθεί οικόπεδα αξίας 30 εκ. ευρώ στο εξωτερικό.

Στον τομέα της Ενέργειας, ο Όμιλος λειτουργεί ήδη από το 2004 την πρώτη και μόνη ιδιωτική μονάδα παραγωγής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο, στην περιοχή της Βοιωτίας. Η υλοποίηση της Β φάσης, όπως έχει ανακοινωθεί στο παρελθόν, ξεκίνησε ήδη και αφορά την κατασκευή στην ίδια τοποθεσία ενός δεύτερου εργοστασίου ισχύος 400 MW, με καύσιμο το φυσικό αέριο, με συνολική εκτιμώμενη επενδυτική δαπάνη 240 εκ. ευρώ.

Το εν λόγω εργοστάσιο προγραμματίζεται να εισαχθεί στο σύστημα το 2009. Ταυτόχρονα, ο Όμιλος έχει καταθέσει αίτηση για την έγκριση άδειας παραγωγής ενός εργοστασίου 460 MW με καύσιμο τον άνθρακα. Συνολικά, εκτιμάται ότι η εγκατεστημένη ισχύς θερμικών εργοστασίων του Ομίλου το 2012 θα προσεγγίσει τα 1200 -1500 MW.

Επίσης, μέσω της εταιρείας ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, θυγατρικής εταιρείας της ΤΕΡΝΑ, ο Όμιλος συνεχίζει το επενδυτικό του πρόγραμμα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).

Η προγραμματιζόμενη εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου διεθνώς σε ΑΠΕ το 2012 αναμένεται να προσεγγίσει τα 1600 MW. Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ δραστηριοποιείται ήδη από το 1997 στις ΑΠΕ, έχοντας συγκεντρώσει ένα ικανό χαρτοφυλάκιο. Η συνολική ισχύς εγκατεστημένων και κατασκευαζόμενων εγκαταστάσεων ΑΠΕ ανέρχεται σε 192 MW (109 MW αιολικών πάρκων σε λειτουργία, 71 MW αιολικών πάρκων και 12 MW υδροηλεκτρικών έργων υπό κατασκευή), ενώ η εταιρεία διαθέτει άδειες παραγωγής για αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 521 MW και υδροηλεκτρικά έργα ισχύος 106 MW.

Ταυτόχρονα, η εταιρεία έχει υποβάλλει αιτήσεις για την αδειοδότηση επιπλέον 896 MW αιολικών πάρκων και 80 MW υδροηλεκτρικών έργων, ενώ προγραμματίζονται επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά συστήματα και βιομάζα.

Επιπλέον, ο Όμιλος παρακολουθεί για αρκετό διάστημα επιλεγμένες περιοχές του εξωτερικού, στοχεύοντας σε δυναμική επέκταση της εγκατεστημένης του ισχύος σε αυτές τις αγορές. Σημειώνεται ότι ο Όμιλος εξετάζει το ενδεχόμενο εισαγωγής της εταιρείας στο Χ.Α.

Η καθαρή ταμειακή θέση της μητρικής εταιρείας του Ομίλου ΓΕΚ Α.Ε ανήλθε σε 55 εκ. ευρώ ενώ η πιστοληπτική ικανότητα του Ομίλου είναι αυξημένη, παρέχοντας την δυνατότητα στον Όμιλο να χρηματοδοτήσει το αυξημένο επενδυτικό του πρόγραμμα. Το προτεινόμενο στην Γενική Συνέλευση μέρισμα της ΓΕΚ ανέρχεται σε 0,12 ευρώ, σταθερό σε σχέση με την περυσινή χρήση.

Σχετικά με τα ενοποιημένα αποτελέσματα της ΤΕΡΝΑ: Οι πωλήσεις ανήλθαν σε 312 εκ. ευρώ, αυξημένες κατά 27,8%, τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) παρουσίασαν αύξηση κατά 25,5%, ανερχόμενα σε 55 εκ. ευρώ έναντι 42,1 εκ. ευρώ.

Τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 30%, ανερχόμενα σε 29,9 εκ ευρώ έναντι 23 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και μετά από τα δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 17,569 εκ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση η οποία ανήλθε σε 26,5%.

Το προτεινόμενο στην Γενική Συνέλευση μέρισμα της ΤΕΡΝΑ ανέρχεται σε 0,22 ευρώ, σταθερό σε σχέση με την περυσινή χρήση.

Το κατασκευαστικό ανεκτέλεστο του Ομίλου ενισχύεται σημαντικά καθώς στο τέλος της χρήσης υπερέβη το 1 δισ ευρώ έναντι 400 εκ. ευρώ στην αρχή του χρόνου, ενώ αναμένεται η υπογραφή περαιτέρω συμβάσεων ύψους 700 εκ. ευρώ μέσα στους επόμενους μήνες.

Η παρουσία της ΤΕΡΝΑ στις κατασκευαστικές αγορές του εξωτερικού διευρύνεται, καθώς πέρα από τα αναληφθέντα έργα στα Βαλκάνια η εταιρεία ήδη τοποθετείται με επιτυχία στην αγορά της Μέσης Ανατολής, όπου ήδη κατασκευάζονται 4 έργα αξίας 375 εκ ευρώ, ενώ στα Βαλκάνια βρίσκονται σε εξέλιξη έργα συνολικής αξίας 175 εκ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο