Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα σχέδια της REDS για το Κτήμα Καμπά

Από τη συμφωνία με επενδυτή θα εξαρτηθεί το τελικό μοντέλο αξιοποίησης του πρώην Κτήματος Καμπά από την REDS. Η εικοσαετής προσπάθεια για την έκδοση των αδειών, η αναμονή για την Πολεοδομία και μια απορρόφηση που δεν προχώρησε.

Τα σχέδια της REDS για το Κτήμα Καμπά

Σχεδόν είκοσι χρόνια από την εποχή που με προτροπή του τότε βασικού μετόχου της ΕΡΓΑΣ Γιώργου Μπατατούδη, πέντε εργολάβοι αγόραζαν το Κτήμα Καμπά, η REDS του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, που απέκτησε σταδιακά τον απόλυτο έλεγχο του παλαιού αμπελώνα, αναζητεί στρατηγικό εταίρο για την ανάπτυξη τμήματος της έκτασης.

Στην περιοχή λειτουργεί ήδη το εμπορικό κέντρο «Smart Park», ενώ το τελικό σχέδιο για το ακίνητο της Κάντζας (που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και διατηρητέα κτίρια, το οινοποιείο Καμπά, κλπ) θα εξαρτηθεί από το πότε θα βρεθεί στρατηγικός συνεργάτης.

Από κοινού με τον τελευταίο θα ληφθούν οι αποφάσεις, τόνισαν παράγοντες που ασχολούνται με το έργο, όταν ρωτήθηκαν για τις λεπτομέρειες του σχεδίου ανάπτυξης.

Η διοίκηση της REDS κατέθεσε την πολεοδομική μελέτη για την έκταση των 315 στρεμμάτων η οποία – όπως ανακοίνωσε – «αφορά τον σχεδιασμό – χωροθέτηση ζώνης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, στο 50% της συνολικής έκτασης, για την ανέγερση μικτής ανάπτυξης υπέρ-τοπικής ακτινοβολίας, εξασφαλίζοντας την αισθητική και λειτουργική ένταξη της στο άμεσο και ευρύτερο περιβάλλον, την δημιουργία κοινοχρήστων - κοινωφελών χώρων στο υπόλοιπο 50% µε κατάλληλη χωροθέτηση, ώστε να εξυπηρετούνται οι γύρω οικιστικές περιοχές και - τον καθορισμό ζωνών προστασίας µε κύριο κριτήριο την εξασφάλιση προβολής και ανάδειξης των διατηρητέων κτισμάτων, του Εργοστασίου Καµπά, εντός αυτών».

Μέχρι να εγκριθεί η πολεοδομική μελέτη (εντός του 2015, αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις) η διοίκηση της θυγατρικής του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ «συνεχίζει τις διερευνητικές επαφές για στρατηγικό συνεργάτη». Την προηγούμενη εβδομάδα, πάντως, ανακοίνωσε πως αποφασίστηκε η διακοπή και ματαίωση των εν εξελίξει διαδικασιών συγχώνευσης µε απορρόφηση της θυγατρικής «Γυαλού Εμπορική & Τουριστική ΑΕ» που διαχειρίζεται το «Smart Park». Η διακοπή «κρίθηκε σκόπιμή κατόπιν επαναξιολόγησης και επανεξέτασης των δεδομένων και ενόψει νεότερων επιχειρηματικών σχεδιασμών του Ομίλου». «Μήπως οι διαπραγματεύσεις με τον στρατηγικό εταίρο είναι πιο προχωρημένες απ’ ότι φαίνεται;» αναρωτιούνται στην αγορά ακινήτων.

Για την ιστορία, η REDS έχει ήδη «πληρώσει» ακριβά την οικονομική κρίση αφού ο βρετανικός επενδυτικός οίκος Henderson, «έσπασε» το φθινόπωρο του 2011 το προσύμφωνο που είχε υπογράψει το 2007 για την αγορά του εμπορικού κέντρου «Smart Park» έναντι 70 εκατ. ευρώ.

Οι Βρετανοί προτίμησαν να πληρώσουν τα 4 εκατομμύρια του penalty αν και η πορεία του εμπορικού κέντρου ήταν καλύτερη του αναμενόμενου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v