Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ομιλος Φουρλής: Θετικό ξεκίνημα το 2015

Σταθεροποίηση της ζήτησης και τους πρώτους μήνες του 2015, βλέπει ο όμιλος Φουρλή στην εγχώρια αγορά. Μικρές στοχευμένες επενδύσεις στη νέα χρήση. Τέλος για την New Look, νέα αρχή με την Athlete’s Foot.

Ομιλος Φουρλής: Θετικό ξεκίνημα το 2015

Αισιόδοξη για το 2015 εμφανίστηκε η διοίκηση του ομίλου Φουρλή κατά τη διάρκεια παρουσίασης των μεγεθών του 2014 στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, υπολογίζοντας τόσο τα δεδομένα της περασμένης χρήσης όσο και τις ενδείξεις των πρώτων μηνών του 2015.

Ο CEO του ομίλου κ.Απ.Πεταλάς, υποστήριξε ότι η αύξηση πωλήσεων που παρατηρήθηκε στο δ’ τρίμηνο του 2014 τόσο στις ξένες αγορές όσο και στην Ελλάδα, διατηρείται και στους πρώτους μήνες του έτους παρά την αναταραχή που προκάλεσαν οι πρόωρες εκλογές.

Ο ίδιος εκτίμησε πως «αν αρθεί η αβεβαιότητα και αποκατασταθεί η ρευστότητα, τότε η ζήτηση θα αυξηθεί».

Πρόσθεσε δε πως ειδικότερα για τον τομέα της λιανικής οικιακού εξοπλισμού, όπου ο όμιλος δραστηριοποιείται με ατμομηχανή την ΙΚΕΑ, η πιθανότητα αύξησης πωλήσεων είναι δυνατή, και χωρίς την ουσιαστική αύξηση του ΑΕΠ.

Όπως εξήγησε η συγκεκριμένη αγορά από τα υψηλά του 2008 (2,8 δισ. ευρώ) έχει συρρικνωθεί σε ποσοστό κατά 75% (0,8 δισ. ευρώ το 2014), πραγματοποιώντας υπερβολική προσαρμογή, που κάποια στιγμή θα πρέπει να ισορροπήσει.

Σε κάθε περίπτωση η ΙΚΕΑ το 2014 κατάφερε στην Ελλάδα να σταθεροποιήσει τις πωλήσεις σε like for like βάση αλλά και το μικτό της περιθώριο στο 40% περίπου, μειώνοντας επίσης την οικονομική υποστήριξη που της παρείχε την προηγούμενη τριετία η InterIKEA.

Επιπροσθέτως, σημείωσε αύξηση κατά 13% της επισκεψιμότητας ενώ το on line κατάστημα της πραγματοποιεί πωλήσεις άνω του 4% του συνολικού κύκλου εργασιών της ΙΚΕΑ, ποσοστό που αγγίζει το μέσο ευρωπαικό όρο αντίστοιχων on line καταστημάτων της φίρμας.

Στα άμεσα σχέδια μάλιστα του ομίλου περιλαμβάνεται το λανσάρισμα ηλεκτρονικών καταστημάτων ΙΚΕΑ και σε Κύπρο και Βουλγαρία, καθώς και η προσθήκη ενός νέου pick up point στη Βάρνα της Βουλγαρίας.

Ανοδικά κινήθηκε και κινείται επίσης το έτερο μεγάλο λιανικό concept του ομίλου Φουρλή, η Intersport τόσο σε Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, και αναμένεται να ενισχυθεί μετά την ολοκλήρωση δημιουργίας του νέου κέντρου logistics, μια επένδυση ύψους 5 εκατ. ευρώ, η οποία ξεκίνησε να υλοποιείται τον περασμένο Δεκέμβριο.

Παράλληλα, ο συγκεκριμένος πυλώνας αναμένεται να ενισχυθεί και με το brand Αthlete’s Foot, τη νέα αλυσίδα αθλητικών που θα λανσάρει το 2015 με 2 - 3 καταστήματα ο όμιλος σε Ελλάδα και Τουρκία.

Πέραν των παραπάνω δραστηριοτήτων, ο όμιλος αναμένεται να κλείσει οριστικά την «πόρτα» στην New Look, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια συνέχισης της συνεργασίας με την μητρική εταιρία ένδυσης, και για αυτό προγραμματίζει οριστική απεμπλοκή με κλείσιμο καταστημάτων στη Ρουμανία έως τον Ιούνιο. Για αυτό το λόγο έχει εγγράψει και ζημιά 2,2 εκατ.ευρώ στη χρήση του 2014.

Σημειώνεται ότι σε επίπεδο αποτελεσμάτων, ο όμιλος στην κλειόμενη χρήση εμφάνισε διεύρυνση ζημιών στα 11 εκατ. ευρώ περίπου, οι οποίες ωστόσο αφορούν τόσο την παραπάνω πρόβλεψη όσο και το κόστος απεμπλοκής από τη χονδρική ηλεκτρικών, την απομείωση της αξίας επενδυτικών ακινήτων αλλά και κόστος για το opening του Mall στη Βουλγαρία.

«Δίχως αυτές τις non cash έκτακτες ζημιές, ο όμιλος στη χρήση θα ήταν κερδοφόρος» σημείωσαν τα στελέχη του ομίλου, που εκτιμούν ότι η επίδοση του 2015 θα είναι σαφώς καλύτερη στην τρέχουσα χρήση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v