Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλαστικά Κρήτης: Επέκταση στην Τουρκία

Σε επέκταση της δραστηριότητάς της στην τουρκική αγορά και στα πλαστικά φύλλα προχώρησε η Πλαστικά Κρήτης, ενώ δρομολογεί την είσοδο της κατά 80% ρουμανικής θυγατρικής της Romcolor στο Χρηματιστήριο του Βουκουρεστίου (BSE).

Πλαστικά Κρήτης: Επέκταση στην Τουρκία
του Χρήστου Κίτσιου

H Πλαστικά Κρήτης ίδρυσε τον περασμένο Ιανουάριο μια νέα εταιρία στην Τουρκία με την επωνυμία Ege Dost η οποία θα αναλάβει την εμπορική προώθηση των φύλλων θερμοκηπίου στη γειτονική αγορά.

Για τον λόγο αυτόν η έδρα της νεότευκτης εταιρίας είναι η Αττάλεια, η περιοχή δηλαδή της Τουρκίας που σημειώνει αλματώδη ρυθμό αύξησης των θερμοκηπίων. Η Πλαστικά Κρήτης διαθέτει ήδη παρουσία στην Τουρκία στον τομέα των masterbatches μέσω της θυγατρικής της Senkroma.

Στη Ρουμανία προχωρά η εισαγωγή της Romcolor στο τοπικό χρηματιστήριο με στόχο την άντληση 3 εκατ. ευρώ. Οι δημόσιες εγγραφές αναμένεται να πραγματοποιηθούν την περίοδο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου και η εταιρία θα προχωρήσει σε διάθεση υφιστάμενων μετοχών και έκδοση νέων.

Από τα κεφάλαια που θα αντλήσει περί τα 2 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτήσουν την παραγωγική της μετεγκατάσταση σε νέες σύγχρονες και με μεγαλύτερο capacity εγκαταστάσεις, ενώ το υφιστάμενο ιδιόκτητο ακίνητό της θα αξιοποιηθεί σε δεύτερο χρόνο.

Ο όμιλος Πλαστικά Κρήτης αναμένει για φέτος πωλήσεις ύψους 125 με 130 εκατ. ευρώ, ενώ η εκτίμηση της διοίκησης για ενοποιημένα καθαρά κέρδη της τάξης των 7 με 8 εκατ. ευρώ μετά τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου αποδεικνύεται συντηρητική.

Ειδικότερα οι ενοποιημένες πωλήσεις της Πλαστικά Κρήτης ανήλθαν στα 33,8 εκατ. ευρώ έναντι 23,14 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα χάρη στην ενοποίηση για πρώτη φορά του εργοστασίου που αγοράστηκε στη Γαλλία κάτω από τη νεότευκτη θυγατρική SPFP.

Η τροφοδότηση της νέας θυγατρικής με πρώτες ύλες από τη μητρική είχε ως αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί το μικτό περιθώριο κέρδους και σε συνδυασμό με τη σταθερή άνοδο των α΄ υλών να διαμορφωθεί στο α΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης στο 17,1% από 23,3% πέρσι.

Η μείωση των λειτουργικών κερδών αντισταθμίστηκε από την εγγραφή έκτακτων κερδών ύψους 2,7 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 1,7 εκατ. ευρώ προήλθαν από την πώληση μειοψηφικής συμμετοχής και το υπόλοιπο 1 εκατ. ευρώ αποτέλεσε το κέρδος από τη διαφορά μεταξύ εύλογης αποτίμησης και αξίας κτήσης του εργοστασίου στη Γαλλία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v