Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Dionic: Διεύρυνση ζημιών στα 1,24 εκατ. στο Q1

Οι ζημίες μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας του ομίλου Dionic ανήλθαν στο α΄ τρίμηνο του 2015 στο 1,24 εκατ. ευρώ έναντι 0,81 εκατ. ευρώ το 2014.

Dionic: Διεύρυνση ζημιών στα 1,24 εκατ. στο Q1

Επιδείνωση του οικονομικών του μεγεθών εμφάνισε στο α΄ τρίμηνο του 2015 ο όμιλος της Dionic. Ειδικότερα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 8,9 εκατ. ευρώ έναντι 10,41 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2014 μειωμένος κατά 14,53%.

Τα μικτά κέρδη του ομίλου ανήλθαν σε 1,76 εκατ. ευρώ έναντι 3,33 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2014, ενώ οι ζημιές προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), διαμορφώθηκαν σε 0,17 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 1,02 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρήσης.

Οι ζημίες προ φόρων και τόκων (ΕΒΙΤ) διαμορφώθηκαν σε 1,31 εκατ. ευρω έναντι κερδών 0,44 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2014, ενώ οι ζημίες προ φόρων του ομίλου (ΕΒΤ) διαμορφωθήκαν σε 1,17 εκατ. ευρώ έναντι 0,70 εκατ. ευρώ. Οι ζημίες μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 1,24 εκατ. ευρώ έναντι 0,81 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2014.

Ενέργειες για άρση επιτήρησης


Εν τω μεταξύ οι εταιρία συνεχίζει τις προσπάθειες για βελτίωση των οικονομικών της μεγεθών προκειμένου να αρθούν οι λόγοι που οδήγησαν τη μετοχή της στην κατηγορία της επιτήρησης.

Υπενθυμίζεται ότι η Διοικούσα Επιτροπή της ΕΧΑΕ στη συνεδρίασή της 9ης Απριλίου 2014, εξέτασε την πλήρωση των κριτηρίων ένταξης στην κατηγορία επιτήρησης της εταιρίας σύμφωνα με το άρθρο 3.1.2.4 του Κανονισμού του Χ.Α. Η Διοικούσα Επιτροπή της ΕΧΑΕ την 10.4.2014 αποφάσισε την υπαγωγή των μετοχών της εταιρίας στην Κατηγορία Επιτήρησης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 1γ του άρθρου 3.1.2.4 του Κανονισμού του Χ.Α., καθώς διαπιστώθηκε ότι το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ομίλου είναι σημαντικό.

Όπως σημειώνει η εταιρία, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις (πλην δανείων) του ομίλου και της εταιρίας κατά την 31/03/2015 ανέρχονταν σε 2,23 εκατ. ευρώ και σε 1,06 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, οι οποίες όμως έως την ημερομηνία σύνταξης των οικονομικών καταστάσεων έχουν στο σύνολό τους υπαχθεί σε ρυθμίσεις αποπληρωμής σε δόσεις.

Σημαντικό γεγονός είναι η ολοκλήρωση της συμφωνίας για την μακροπρόθεσμη αναδιάρθρωση του συνολικού της δανεισμού με την τράπεζα Alpha Bank με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Ειδικότερα η Dionic ρύθμισε συνολικά 16.685.000 ευρώ δανείων με την Alpha Bank σε μακροπρόθεσμη βάση, εκ των οποίων 10.000.000 ευρώ μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου σε 12 έτη με καταβολή κεφαλαίου και τόκων στο τέλος της περιόδου δανεισμού σε μία μόνο δόση ("bullet repayment") και 6.685.000 ευρώ μετατροπή υφιστάμενου βραχυπρόθεσμου δανεισμού σε μακροπρόθεσμο διάρκειας 6 ετών με καταβολή κεφαλαίου στο τέλος της περιόδου δανεισμού σε μία μόνο δόση ("bullet repayment") και πληρωμή τόκων μετά από τρία έτη με ευνοϊκό επιτόκιο και στα δύο δάνεια.

Σημειώνεται ότι η εταιρία έχει ήδη υπογράψει συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς για την μακροπρόθεσμη 10ετή αναδιάρθρωση του δανεισμού της με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.

Επίσης στο αμέσως προσεχώς διάστημα η εισηγμένη αναμένει να προχωρήσει με αντίστοιχους όρους στη συνολική αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού της και με τις υπόλοιπες συνεργαζόμενες συστημικές τράπεζες.

Η εκτίμηση της Διοίκησης είναι ότι η αναδιάρθρωση θα ολοκληρωθεί με επιτυχία και η εταιρία και ο λομιλος θα είναι σε θέση να συνεχίσουν απρόσκοπτα την ομαλή άσκηση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.

Περαιτέρω, η Διοίκηση στα πλαίσια των ενεργειών για τη βελτίωση της ρευστότητας του ομίλου, πέρα από την προσπάθεια αναδιάρθρωσης των δανειακών του υποχρεώσεων, έχει ήδη δρομολογήσει και άλλες ενέργειες, οι σημαντικότερες εκ των οποίων αφορούν:

(α) την επένδυση σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τις μελλοντικές ταμειακές ροές και την ρευστότητα του Ομίλου καθώς και την επίτευξη σημαντικής κερδοφορίας, στο δύσκολο και ανταγωνιστικό περιβάλλον που διαμορφώνεται.

(β) Την διοικητική και οργανωτική αναδιάρθρωση του Ομίλου με σκοπό την επίτευξη οικονομιών κλίμακας, την περιστολή του λειτουργικού κόστους και τη βελτίωση της ρευστότητας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v