Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Nexans: Κλιμακώνουν τις αντιδράσεις οι μέτοχοι μειοψηφίας

Σωρεία αντιδράσεων έχει προκαλέσει η απόφαση της διοίκησης να προχωρήσει στη μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Πώς δικαιολογεί την απόφαση και γιατί αντιδρούν οι μέτοχοι μειοψηφίας. Στις 26 Ιουνίου η κρίσιμη Γενική Συνέλευση.

Nexans: Κλιμακώνουν τις αντιδράσεις οι μέτοχοι μειοψηφίας

Για την 26η Ιουνίου έχει αναβληθεί η περιβόητη γενική συνέλευση των μετόχων της Nexans Hellas, στα θέματα της οποίας συγκαταλέγεται και η (τεραστίου μεγέθους σε σύγκριση με την αποτίμηση της εταιρείας) αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης (αναλυτικότερα βλέπε παλαιότερο δημοσίευμα του Euro2day.gr).

Όπως είναι γνωστό, κάτοχοι άνω του 5% ανέβαλαν την συνέλευση της 29ης Μαΐου, προκαλώντας μια σειρά ερωτημάτων για τη σκοπιμότητα αυτής της κίνησης. Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα το ότι οι μέτοχοι της μειοψηφίας δεν δέχτηκαν καν να ακούσουν την εισήγηση της διοίκησης για το συγκεκριμένο θέμα, μεταφέροντας την όλη συζήτηση στις 26 Ιουνίου.

Το μόνο βέβαιο είναι πως η μειοψηφία δεν αφορά μια συντεταγμένη ομάδα επενδυτών, αλλά αποτελείται από πολλά και ανεξάρτητα μεταξύ τους άτομα που κατέχουν μετοχές της εταιρείας εδώ και πολλά-πολλά χρόνια και που έχουν αμφισβητήσει συχνότατα τις καλές προθέσεις των διοικήσεων και του βασικού μετόχου της εισηγμένης.

Ένα δεύτερο δεδομένο είναι οι μέτοχοι μειοψηφίας κλιμακώνουν μια σειρά αντιδράσεων απέναντι στις προθέσεις της διοίκησης, καθώς -τουλάχιστον με όσα έχουν περιέλθει στην αντίληψή μας- μέχρι σήμερα:

α) Έχουν ήδη προσφύγει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς καταγγέλλοντας μεθοδεύσεις για έμμεση υφαρπαγή των ποσοστών τους στην εταιρεία και ζητώντας ελέγχους για την κατρακύλα της μετοχής μετά την επίμαχη ανακοίνωση της διοίκησης της Nexans Hellas για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και μείωση της ονομαστικής τιμής του τίτλου.

β) Έχουν απευθυνθεί στον Σύνδεσμο Επενδυτών Διαδικτύου (μεταξύ άλλων και σύμβουλο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς) ο οποίος έχει εκδώσει ανακοίνωση στην οποία εκφράζει το θερμό ενδιαφέρον του για την όλη υπόθεση και μάλιστα απέστειλε και αυτός επιστολή προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Τι υποστηρίζουν οι δύο πλευρές

Από την πλευρά της, η διοίκηση της Νexans Hellas υποστηρίζει πως η προτεινόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου είναι απαραίτητη για την κεφαλαιακή ενδυνάμωση της εταιρείας σε μια περίοδο γενικότερης αβεβαιότητας για την ελληνική οικονομία και πως μια τέτοια κίνηση: α) μεταφέρει επενδυτικά κεφάλαια στην Ελλάδα β) αποδεικνύει την εμπιστοσύνη του πολυεθνικού ομίλου προς την ελληνική θυγατρική του και γ) σε καμιά περίπτωση δεν επιδιώκει να βλάψει τα συμφέροντα της μειοψηφίας.

Από την άλλη πλευρά, πολλές είναι οι ενστάσεις των μετόχων μειοψηφίας που μεταξύ άλλων:

• Υποστηρίζουν ότι η επικείμενη ΑΜΚ δεν θα ενισχύσει την εταιρεία γιατί πολύ απλά η μητρική εταιρεία δεν θα βάλει ούτε ένα ευρώ «φρέσκο χρήμα» στην Νexans Hellas.

• Τονίζουν πως αν η διοίκηση θέλει πραγματικά την ενδυνάμωση της εταιρείας να μην προχωρήσει στη μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής και έτσι η ΑΜΚ να γίνει είτε στη σημερινή ονομαστική αξία, είτε στη λογιστική αξία που θα ήταν και μια δικαιότερη λύση.

• Τέλος, αφήνουν το υπονοούμενο ότι το σύνολο των χρημάτων που έχει δανείσει η γαλλική μητρική την Nexans Hellas ισούται με τα έσοδα που έχουν εισπράξει οι Γάλλοι από την εδώ θυγατρική τους για «παροχή τεχνογνωσίας».

Σε κάθε περίπτωση, η γενική συνέλευση της 26ης Ιουνίου αναμένεται με ενδιαφέρον...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v