Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

REDS: Συζητά με ΟΤΕ για αξιοποίηση ακινήτων

Η REDS, του ομίλου Ελληνική Τεχνοδομική, συγκαταλέγεται στις εταιρίες ανάπτυξης ακινήτων που ετοιμάζονται να υποβάλουν προσφορές στον ΟΤΕ για την αξιοποίηση του μεγάλου οικοπέδου στην περιοχή Ρουφ καθώς και του διατηρητέου κτιρίου στη Σταδίου 25.

REDS: Συζητά με ΟΤΕ για αξιοποίηση ακινήτων
του Φώτη Κόλλια

Η REDS, του ομίλου Ελληνική Τεχνοδομική, συγκαταλέγεται στις εταιρίες ανάπτυξης ακινήτων που ετοιμάζονται να υποβάλουν προσφορές στον ΟΤΕ για την αξιοποίηση του μεγάλου οικοπέδου στην περιοχή Ρουφ καθώς και του διατηρητέου κτιρίου στη Σταδίου 25.

Οι συζητήσεις των δύο πλευρών βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και εξετάζονται διάφοροι εναλλακτικοί τρόποι ανάπτυξης των δύο ακινήτων. Τις συζητήσεις με εξειδικευμένες εταιρίες ακινήτων είχε επιβεβαιώσει προ ημερών ο πρόεδρος του ΟΤΕ κ. Παν. Βουρλούμης, χωρίς να τις κατονομάσει.

Ο κ. Βουρλούμης δεν είχε αναφερθεί τότε σε μια άλλη επένδυση της θυγατρικής ΟΤΕ Estate στην περιοχή της Πάτρας η οποία θα προχωρήσει νωρίτερα από τα δύο ακίνητα στην Αθήνα. Η OTE Estate πρόκειται να αξιοποιήσει οικόπεδο 8,5 στρεμμάτων στην Ταραμπούρα Πατρών για την κατασκευή εγκαταστάσεων που θα στεγάσουν δραστηριότητες του ομίλου και εμπορικού κέντρου ή κατοικιών.

Το οικόπεδο στο Ρουφ, έκτασης 27 στρεμμάτων, αποδεσμεύτηκε μετά την κατασκευή του νέου Κέντρου Διαχείρισης Υλικών του ΟΤΕ στην Πάρνηθα (περιλαμβάνει γραφεία 1.800 τ.μ. και αποθηκευτικούς χώρους 9.000 τ.μ.). Με δεδομένο ότι ο συντελεστής δόμησης στο Ρουφ ανέρχεται σε 0,8 εκτιμάται ότι η οικοδομήσιμη επιφάνεια προσεγγίζει τα 25.000 τετραγωνικά μέτρα.

Στα πλεονεκτήματα του οικοπέδου, που βρίσκεται επί της οδού Πέτρου Ράλλη, είναι ότι αναβαθμίζεται η ευρύτερη περιοχή του Ελαιώνα. Στην περιοχή πρόκειται να κατασκευαστεί το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού, ενώ ήδη λειτουργεί σταθμός του μετρό.

Ο ΟΤΕ δεν είναι ο πρώτος τηλεπικοινωνιακός οργανισμός που αξιοποιεί τα ακίνητά του. Πριν από λίγες ημέρες το πρώην τηλεπικοινωνιακό μονοπώλιο της Δανίας, η TDC, προχώρησε σε συμφωνία πώλησης και επαναμίσθωσης (sale-and-leaseback) 224 κτιρίων.

Η συμφωνία, ύψους 550 εκατ. ευρώ, με εταιρία που διαχειρίζονται τα συνταξιοδοτικά ταμεία ATP Ejendomme και PFA Ejendomme, θα ενισχύσει τα κέρδη της TDC για το τρίτο τρίμηνο κατά 376,3 εκατ. ευρώ. ”Η κύρια δραστηριότητα της TDC είναι οι τηλεπικοινωνίες και όχι η διαχείριση ακινήτων, γι’ αυτό είμαστε ικανοποιημένοι που βρήκαμε αγοραστή ο οποίος εξειδικεύεται στον συγκεκριμένο τομέα”, δήλωσε ο επικεφαλής του οργανισμού κ. Jens Alder.

Τα κεντρικά γραφεία της TDC στην Κοπεγχάγη είχαν αγοραστεί λίγους μήνες νωρίτερα από τον αμερικανικό επενδυτικό οίκο Carlyle Group έναντι τιμήματος που δεν έγινε γνωστό. Το συγκρότημα που στέγαζε τη διοίκηση αποτελείται από 19 κτίρια που θα ανακαινιστούν από την Carlyle μετά τη μετακόμιση της TDC στις αρχές του 2009.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ισπανικού Τύπου, η Telefonica έχει αντλήσει τα τελευταία χρόνια περί τα δύο δισ. ευρώ μέσω της σταδιακής πώλησης 300 κτιρίων. Η διαδικασία πώλησης ή αξιοποίησης του ισπανικού τηλεπικοινωνιακού οργανισμού ξεκίνησε το 2002 και μέχρι σήμερα έχουν πωληθεί τα 300 από τα 350 κτίρια που είχαν ενταχθεί στον αρχικό σχεδιασμό.

Σε πρόσφατο άρθρο της εφημερίδας ”El Mundo” αναφερόταν, πάντως, ότι η Telefonica πρόκειται να διατηρήσει τα κεντρικά γραφεία της καθώς και άλλα 25 ”κτίρια-σύμβολα” στην Ισπανία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v