Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φουρλής: Ελπίζουμε η χώρα να επανέλθει στην ομαλότητα

«Βρισκόμαστε πλέον στο σημείο εκείνο που ακόμη και υγιείς εταιρίες, αδυνατούν να λειτουργήσουν», διαμηνύει ο Βασίλης Φουρλής. Ανοδικά κινείται ο όμιλος το β' τρίμηνο. Τα σχέδια για επενδύσεις και οι προσδοκίες για αύξηση λειτουργικής κερδοφορίας.

Φουρλής: Ελπίζουμε η χώρα να επανέλθει στην ομαλότητα

Επιστροφή στην ομαλότητα ζητά η διοίκηση του ομίλου Φουρλή, υπογραμμίζοντας τα πλήγματα που έχει δεχθεί η πραγματική οικονομία καθ'όλη τη διάρκεια των τελευταίων μηνών.

Ο πρόεδρος του ομίλου Β. Φoυρλής (φωτ.), στο περιθώριο της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της εισηγμένης ανάφερε πως «η κρισιμότητα των στιγμών επηρεάζει πέρα από κάθε αμφιβολία την οικονομία. Η αβεβαιότητα πρέπει να τερματιστεί και η διαπραγμάτευση να καταλήξει σ' ένα αποτέλεσμα που δεν θα ταράξει περισσότερο τις ισορροπίες».

Ο ίδιος ιεράρχησε ως μείζον ζήτημα αυτό της ρευστότητας για τις ελληνικές επιχειρήσεις υπογραμμίζοντας «βρισκόμαστε πλέον στο σημείο εκείνο που ακόμη και υγιείς εταιρίες, αδυνατούν να λειτουργήσουν, στερημένες από τα απαραίτητα κεφάλαια για την τροφοδότηση τους».

Οι επισημάνσεις του έρχονται σε αντιδιαστολή με τις επιδόσεις της Φουρλής και των βασικών λιανικών concepts που αναπτύσσει, καθώς στο α' εξάμηνο του 2015 τόσο η ΙΚΕΑ όσο και η Intersport αποδίδουν θετικά. Σύμφωνα με τον ίδιο «έως πρότινος μιλούσαμε για προσάρτηση μεριδίων. Φέτος είναι η πρώτη χρονιά μετά από τρία χρόνια που εκτιμούμε ότι θα εμφανίσουμε αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας». Συμπληρώνοντας ωστόσο ότι η παραπάνω πρόβλεψη υπόκειται στις αστάθμητες εξελίξεις που εξαρτώνται από την διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς.

Σύμφωνα με τον CEO του ομίλου, κ. Απ. Πεταλά, ο όμιλος κατάφερε να αντισταθμίσει τις βίαιες μεταβολές που επήλθαν στην ελληνική αγορά (μείωση -75% στην πίτα της λιανικής οικιακού εξοπλισμού) και να προσδοκά φέτος ανάπτυξη της κερδοφορίας. Ο όμιλος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εγχώρια αγορά, καθώς η λειτουργική κερδοφορία έρχεται κατά 50% από την Ελλάδα, ωστόσο οι ενδείξεις του β' τριμήνου εξακολουθούν να είναι καλύτερες σε σχέση με το περυσινό τρίμηνο σε όλους τους δείκτες.

Όσον αφορά τις επιδόσεις σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Κύπρο και Τουρκία, σύμφωνα με τον κ. Πεταλά όλες κινούνται ανοδικά προσφέροντας σημαντικές προοπτικές. Μεσοπρόθεσμα δε εκτιμάται ότι το 70% της λειτουργικής κερδοφορίας θα προέρχεται από το εξωτερικό όπου ο όμιλος αναπτύσσεται μέσω ΙΚΕΑ και Intersport.

Πέραν των παραπάνω ο όμιλος εξακολουθεί να στοχεύει σε βελτίωση της ρευστότητας τους μειώνοντας το ύψος των επενδύσεων, του κεφαλαίου κίνησης και αυξάνοντας κερδοφορία μέσα από ένα λελογισμένο μείγμα. Ετσι προϋπολογίζει να δαπανήσει 13-14 εκατ. ευρώ στο σύνολο του έτους για επενδύσεις.

Σ'αυτές περιλαμβάνεται η ολοκλήρωση του logistic center της Intersport, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί στο γ' τρίμηνο του 2015, αφορώντας συνολική δαπάνη 4-5 εκατ. ευρώ, ένα ακόμη pick up point της ΙΚΕΑ στη Βάρνα της Βουλγαρίας που ήδη λειτουργεί, καθώς και η δημιουργία 2-3 καταστημάτων Intersport και δύο καταστημάτων της νέας αλυσίδας Athlete's Foot σε Αθήνα και Κωνσταντινούπολη, η οποία ήδη διαθέτει τρία καταστήματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v