Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΣΤΑΚ: Πώς θα κινηθεί η αγορά ακινήτων αν υπάρξει deal

Τυχόν συμφωνία της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους θα βοηθήσει την εγχώρια αγορά επαγγελματικών ακινήτων τουλάχιστον σε ότι αφορά την ψυχολογία και τον όγκο των συναλλαγών. Δεν τίθεται ζήτημα συμμετοχής της Alpha Αστικά Ακίνητα σε ΑΕΕΑΠ.

ΑΣΤΑΚ: Πώς θα κινηθεί η αγορά ακινήτων αν υπάρξει deal

Σε περίπτωση συμφωνίας της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους της, η αγορά των επαγγελματικών ακινήτων θα ευνοηθεί, αρχικά τουλάχιστον σε ότι αφορά την ψυχολογία και τον όγκο των συναλλαγών.

Αυτό εκτίμησε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Αστικά Ακίνητα κ. Γιώργος Ποιμενίδης στο περιθώριο της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων, σημειώνοντας πως:

• Θα αποτελέσει θετική είδηση για την εγχώρια αγορά των επαγγελματικών ακινήτων μια συμφωνία της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους δανειστές της.

• Μετά τη συμφωνία, θα βελτιωθεί η ψυχολογία στην αγορά -κάτι πολύ σημαντικό- και θα αρχίσει να ανεβαίνει σε πρώτη φάση ο όγκος των συναλλαγών.

• Η άνοδος του όγκου των συναλλαγών θα περιορίσει αρχικά την υπάρχουσα -σήμερα- ψαλίδα μεταξύ των τιμών προσφοράς και ζήτησης.

• Σε ό,τι αφορά τις τιμές των επαγγελματικών ακινήτων, αυτές πολύ πιθανόν να επηρεαστούν θετικά από τη βελτίωση της ψυχολογίας, ωστόσο θα πρέπει να συνεκτιμηθούν και οι επιπτώσεις που ενδεχομένως θα προκαλέσουν στην αγορά τα νέα φορολογικά και λοιπά μέτρα τα οποία θα συνοδέψουν τη συμφωνία.

• Γενικότερα πάντως, η μέχρι τώρα υποχώρηση στις τιμές των ακινήτων είναι πολύ υψηλή και σε περίπτωση που αποκατασταθεί η ισορροπία στην οικονομία, τα περιθώρια περαιτέρω πτώσης των τιμών στα επαγγελματικά ακίνητα είναι περιορισμένα, με την εντύπωση παραγόντων της αγοράς πως κάπου εδώ... ξύνουμε τον πάτο του βαρελιού.

Σύμφωνα με τον κ. Ποιμενίδη, απέναντι σ' αυτή τη συγκυρία, η Alpha Αστικά Ακίνητα βρίσκεται με μηδενικό δανεισμό και με μεγάλο ύψος διαθεσίμων (κατά τα τελευταία χρόνια επανεπενδύει το σύνολο των κερδών της, πράγμα που ψήφισε και για το 2014 η χθεσινή τακτική γενική συνέλευση των μετόχων), μέρος των οποίων θα μπορούσε ενδεχομένως να διαθέσει προκειμένου να εκμεταλλευθεί τυχόν ευκαιρίες που θα προκύψουν.

Πάντως, τόσο ο πρόεδρος της Alpha Αστικά Ακίνητα κ. Θεμιστοκλής Κορκόντζελος, όσο και ο CEO της εισηγμένης κ. Γιώργος Ποιμενίδης, ανέφεραν πως το ενδεχόμενο ίδρυσης ΑΕΕΑΠ από την Alpha Bank «αποτελεί ζήτημα που θα εξετάσει ο όμιλος και δεν θα περιλαμβάνει την Alpha Αστικά Ακίνητα.

Εμείς θα μπορούσαμε θεωρητικά να βοηθήσουμε στο εγχείρημα αυτό εάν τελικά προχωρήσει, αλλά δεν προβλέπεται να συμμετάσχουμε σ' αυτό» δηλώθηκε χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v