Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Pasal: Διεύρυνση ζημιών στο εξάμηνο

Τα ενοποιημένα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας του ομίλου Pasal ανήλθαν σε ζημίες 7.048 χιλ. ευρώ έναντι ζημιών 3.232 χιλ. ευρώ του αντίστοιχου εξαμήνου του 2014.

Pasal: Διεύρυνση ζημιών στο εξάμηνο

Η Pasal Development Α.Ε. ανακοινώνει ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2015 τα λειτουργικά έσοδα (ενοίκια και παροχή υπηρεσιών) ανήλθαν σε 1,9 εκατ. ευρώ έναντι 2 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο 2014.

Το ίδιο διάστημα, τα ενοποιημένα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε ζημίες 7.048 χιλ. ευρώ έναντι ζημιών 3.232 χιλ. ευρώ του αντίστοιχου εξαμήνου του 2014.

Η αξία των ακινήτων του ομίλου διαμορφώθηκε την 31η.06.2015 σε 131.531 χιλ. ευρώ, ενώ ο καθαρός δανεισμός του ομίλου (δάνεια μείον ταμειακά διαθέσιμα) στο τέλος της περιόδου μειώθηκε σε 121.876 χιλ ευρώ από 141.037 χιλ ευρώ την 31η.12.2014.

Η εταιρία σημειώνει ότι στις 23/3/2015 μεταβίβασε το σύνολο των μετοχών (20.353.776 ή 37,08% του μετοχικού κεφαλαίου) που κατείχε στην Trastor AEEAΠ στην Τράπεζα Πειραιώς έναντι τιμήματος 28.495 χιλ. ευρώ (1,40 ευρώ ανά μετοχή) και ταυτόχρονα εξάλειψε τον συνολικό δανεισμό του ομίλου με την συγκεκριμένη τράπεζα που ανήρχετο σε 35.487 χιλ ευρώ. Παράλληλα η Pasal απέκτησε τριετές δικαίωμα επαναγοράς (call option) για το ήμισυ (1/2) των 20.353.776 μετοχών κυριότητας της στην Trastor ΑΕΕΑΠ, δηλαδή 10.176.888 μετοχές (18,54%).

Μετά την πώληση του συνόλου των μετοχών της, η Pasal αποχωρεί από την επένδυσή της στην Trastor μετά από μία επιτυχημένη διαχείριση της ΑΕΕΑΠ για 6 έτη μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και επικεντρώνεται στην ανάπτυξη του υπόλοιπου χαρτοφυλακίου της και την αξιοποίηση της νέας κατάστασης που διαμορφώνεται στην αγορά των εμπορικών ακινήτων.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρίας, η οικονομική κατάσταση του ελληνικού κράτους δημιούργησε ένα εξαιρετικά αρνητικό οικονομικό κλίμα, με κύρια χαρακτηριστικά την έλλειψη ρευστότητας, την μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης και στασιμότητα στις επενδύσεις. Η ελληνική οικονομία που βρέθηκε σε ύφεση, σε συνδυασμό με τις τροποποιήσεις της νομοθεσίας περί εμπορικών μισθώσεων και έκτακτα φορολογικά μέτρα, είχαν άμεση επίδραση στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων, ασκώντας πιέσεις τόσο στο επίπεδο μισθωμάτων όσο και στις αποδόσεις.

Επιπλέον, η εταιρία σημειώνει ότι συνεχίζει τις προσπάθειές της για την άρση των μετοχών της από την κατηγορία της επιτήρησης, όπου εντάχθηκαν βάσει της από 4 Απριλίου απόφασης του Δ.Σ. του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κατ' εφαρμογή του άρθρου 3.1.2.4 του Κανονισμού του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς:

α) οι ενοποιημένες ζημίες μετά από φόρους της χρήσης 2012 ήταν μεγαλύτερες του 30% της καθαρής θέσης του ομίλου της εταιρίας, και

β) την 31.12.2012 υπήρχαν σημαντικές ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Σε ότι αφορά τις προοπτικές του ομίλου, σύμφωνα με τη διοίκησή του, εξαρτώνται από την πορεία της ελληνικής οικονομίας η οποία έχει επηρεαστεί αρνητικά από την πολιτική αβεβαιότητα. Κύριος στόχος της Pasal παραμένει η διασφάλιση η βιωσιμότητας της εταιρίας και η δημιουργία κατάλληλων προϋποθέσεων για την μελλοντική απόδοση των επενδύσεων της. Στο πλαίσιο αυτό υλοποιεί πλάνο αναδιάρθρωσης βάσει του οποίου:

α) την 16.4.2014, μεταβίβασε 2 επενδυτικά ακίνητα, επί της Λ. Θηβών και επί της Λ. Βάρης - Κορωπίου στην τράπεζα Eurobank, αντί συνολικού τιμήματος 10 εκατ. ευρώ με αντίστοιχη μείωση των δανειακών υποχρεώσεων

β) την 23 Μαρτίου 2015 μεταβίβασε στην Τράπεζα Πειραιώς την συμμετοχή της στην Trastor ΑΕΕΑΠ, ενώ μέσω συνολικής διευθέτησης της σχέσης με την συγκεκριμένη τράπεζα συμπεριλαμβανομένων και μεταβιβάσεων τριών ακινήτων προς την τράπεζα, εξαλείφθηκε το σύνολο του δανεισμού προς την συγκεκριμένη τράπεζα που σε επίπεδο ο ομίλου ανήρχετο σε ύψος 35.487 χιλ ευρώ.

Παράλληλα η εταιρία την 23ην Μαρτίου 2015, μετά την συμφωνία που υπέγραψε στις 6/3/2015 με την Τράπεζα Πειραιώς, παραιτήθηκε από το δικόγραφο της αίτησης περί ανοίγματος διαδικασίας εξυγίανσης του άρθρου 99 του Ν. 3588/2007 καθώς και από το δικόγραφο της αίτησης προληπτικών μέτρων ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που είχε καταθέσει στις 29/8/2014.

Σημειώνεται επίσης ότι η εταιρία δεν έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, σε ασφαλιστικούς οργανισμούς ή εργαζόμενους. Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών αφορούν τραπεζικές υποχρεώσεις και η εταιρία βρίσκεται σε συζητήσεις με τις δανειοδότριες τράπεζες για την τακτοποίηση τους.

Επιπλέον, η Pasal δρομολογεί τις απαραίτητες ενέργειες, σε συνεργασία με τις πιστώτριες τράπεζες, στην διαδικασία έγκρισης επιχειρηματικού προγράμματος, που στοχεύει στην αναδιάρθρωση του δανεισμού της και στην κερδοφόρο ανάπτυξη.

Ακόμη, η διοίκηση της Pasal, εκμεταλλευόμενη την οργάνωση και την εμπειρία της, θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες που θα παρουσιαστούν στον κλάδο του real estate κυρίως μέσω των αναδιαρθώσεων του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών και την συμμετοχή ξένων επενδυτών, δημιουργώντας νέες προοπτικές για την εταιρία.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v