Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένες προσδοκίες για το 2016 από Φουρλή

Μετά την επιστροφή του σε κερδοφορία το 2015, ο όμιλος αναμένει σταθεροποίηση στην Ελλάδα και ανάπτυξη από το εξωτερικό το 2016. Μεσοπρόθεσμος στόχος το 65% των πωλήσεων και των λειτουργικών κερδών να προέρχονται από το εξωτερικό.

Συγκρατημένες προσδοκίες για το 2016 από Φουρλή

Τη σταδιακή απεξάρτησή του από τη ελληνική αγορά και την περαιτέρω ενίσχυση των εργασιών του στο εξωτερικό προσδοκά ο όμιλος Φουρλή, η διοίκηση του οποίου ωστόσο εκτιμά πως το 2016 θα είναι έτος σταθεροποίησης για την εν Ελλάδι δραστηριότητα.

Ο πρόεδρος του ομίλου, κ. Β. Φουρλής, στο πλαίσιο ενημέρωσης για τα αποτελέσματα του 2015 στην ΕΘΕ, ανέφερε πως το στρατηγικό πλάνο που καταρτίζεται για την προσεχή πενταετία στοχεύει στην αντιστροφή του λόγου μεταξύ ελληνικών και διεθνών πωλήσεων.

Έτσι, το ποσοστό των ενοποιημένων πωλήσεων (αλλά και κερδών EBITDA) του 35% που αντιστοιχεί σήμερα στις δραστηριότητες του ομίλου σε Κύπρο, Βουλγαρία, Ρουμανία και Τουρκία, εκτιμάται ότι την προσεχή 5ετία θα ανέλθει σε 65%. Η επιδίωξη αυτή θα εξυπηρετηθεί σύμφωνα με τον κ.Φουρλή, από την ανάπτυξη των υφιστάμενων γεωγραφικών αγορών αλλά και λιανικών concepts (ΙΚΕΑ-Intersport), χωρίς να υπολογίζεται η πιθανότητα προσθήκης κάποιου νέου μεγέθους (γεωγραφικού ή εμπορικού) στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου.

Πέρα από το απώτερο μέλλον, η διοίκηση του ομίλου Φουρλή εκτίμησε πως το 2016 -παρά τις αβεβαιότητες που συνεχίζει να εμφανίζει- θα είναι έτος σταθεροποίησης για τη δραστηριότητα στην Ελλάδα (η οποία δέχεται και τη μεγαλύτερη πίεση, μια και οι αγορές του ομίλου στο εξωτερικό αναπτύσσονται σταθερά).

Αναλυτικότερα, ο κ. Φουρλής ανέφερε πως μετά από ένα περιπετειώδες 2015, το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον φαίνεται να σταθεροποιείται. Παράλληλα, οι αλυσίδες του ομίλου έχουν κερδίσει μερίδια αγοράς και ταυτόχρονα έχουν συμπιέσει το λειτουργικό κόστος τους, οπότε είναι ασφαλής η πρόβλεψη πως οποιαδήποτε αύξηση της ζήτησης θα επηρεάσει κατευθείαν την κερδοφορία του ομίλου.

Η διοίκηση του ομίλου ανέφερε επίσης πως οι πρώτες ενδείξεις του 2016 είναι θετικές καθώς οι πωλήσεις κινούνται ανοδικά ιδίως στην ΙΚΕΑ. Υπογράμμισαν ωστόσο ότι η Intersport στην Ελλάδα συνεχίζει να επηρεάζεται αρνητικά από τη συγκυρία του καλού καιρού.

Όσον αφορά στο λειτουργικό περιθώριο κέρδους των δύο αλυσίδων, η μεν ΙΚΕΑ το 2015 άγγιξε τον στόχο του 40% ενώ η Intersport έχασε περίπου 3% μονάδες από το margin της (λόγω ειδικών προωθητικών και εκπτωτικών ενεργειών) ενώ στόχος παραμένει το περιθώριο κερδών EBITDA το 50%. Σημειώνεται ότι το 2015 η ΙΚΕΑ πέτυχε αύξηση επισκεψιμότητας κατά 6% και η Intersport κατά 4,2%, γεγονός που σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου αποδεικνύει ότι κερδίζουν επιπλέον μερίδια αγοράς.

Οι επενδύσεις του ομίλου για το 2016 θα συνεχίσουν να είναι επιλεκτικές και να κυμανθούν πέριξ των 15 εκατ. ευρώ, με στόχο τη λειτουργία τεσσάρων καταστημάτων Intersport (σ.σ. λειτουργούν ήδη 106 καταστήματα) και δύο ακόμη The Athlete's Foot. Σε ό,τι αφορά στην ΙΚΕΑ, σύμφωνα με τον κ. Φουρλή, δεν υπάρχει πλάνο ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των καταστημάτων, αφού πλέον δεν υπάρχει περιοχή στην Ελλάδα που να δικαιολογεί τέτοιου ύψους επένδυση, ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη δημιουργία νέου σημείου στη Βάρνα σε βάθος χρόνου.

Όσον αφορά στην Intersport, η χώρα που εμφανίζει τις μεγαλύτερες προοπτικές για τον όμιλο είναι η Ρουμανία αλλά και η Τουρκία, όπου ωστόσο η επέκταση καταστημάτων γίνεται πολύ συντηρητικά καθώς το κόστος ενοικίων είναι πολύ υψηλό προς το παρόν.

Σε ό,τι αφορά στη χρηματοοικονομική του εικόνα, ο όμιλος κατάφερε να μειώσει κατά 10 εκατ. ευρώ τις δανειακές υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα ο καθαρός δανεισμός να υποχωρήσει στα 124,8 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2015. Μάλιστα, ο όμιλος εκτιμά ότι στο τέλος του 2017, ο καθαρός δανεισμός θα πέσει στα 100 εκατ. ευρώ, εξυπηρετούμενος απολύτως από τις ταμειακές ροές που παράγει.

Σ' αυτό το πλαίσιο, διευκρινίστηκε πως τα μη λειτουργικά ακίνητα του ομίλου στην Πειραιώς και στη Βουλγαρία δεν βρίσκονται σε πλάνο εκποίησης προς το παρόν. Επίσης, εκτιμήθηκε πως το χρηματοοικονομικό κόστος του ομίλου που προέρχεται από δανεισμό θα βελτιωθεί το 2016, καθώς επαναδιαπραγματεύονται ήδη κάποιες συμβάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v