Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lamda Development: Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για Ελληνικό

Άνοδο πωλήσεων και επισκεψιμότητας εμφανίζουν και φέτος τα τρία μεγάλα εμπορικά κέντρα που διαχειρίζεται η εισηγμένη εταιρεία. Τι βλέπει για την υπόθεση του Ελληνικού. Προς πώληση οικοπεδικές εκτάσεις στα Βαλκάνια.

Lamda Development: Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για Ελληνικό

«Από το Νοέμβριο του 2015 υπάρχει συντονιστής έργου από την κυβέρνηση στο project του Ελληνικού και θεωρητικά οι υπάρχουσες εκκρεμότητες θα πρέπει να έχουν διευθετηθεί έως το Νοέμβριο του 2016. Έχει χαθεί βέβαια πολύτιμος χρόνος, αλλά η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί. Ευελπιστούμε ότι μέχρι την άνοιξη του 2017 θα έχουν ολοκληρωθεί τα προαπαιτούμενα», ανέφερε ο κ. Αλέξανδρος Κοκκίδης, διευθυντής χρηματοοικονομικών της Lamda Development, κατά τη χθεσινή παρουσίαση της εισηγμένης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Σύμφωνα επίσης με τον κ. Κοκκίδη, «η σύμβαση έχει υπογραφεί, είναι αποτέλεσμα διεθνούς διαγωνισμού, επικυρωμένη από το Ελεγκτικό Συνέδριο και δεν μπορεί να αλλάξει. Αν τώρα η κυβέρνηση ζητήσει κάποιες δευτερεύουσες τροποποιήσεις προκειμένου να εξυπηρετηθούν κάποιοι όμοροι δήμοι, τότε αυτό θα μπορούσαμε να το εξετάσουμε. Αλλά δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί ριζικά η σύμβαση».

Αν λοιπόν την άνοιξη του 2017 ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα και το έργο ψηφιστεί από τη Βουλή προκειμένου να προχωρήσει στη συνέχεια η έκδοση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, εκτιμάται ότι η κατασκευή του έργου μπορεί να ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι του 2017.

Σε ό,τι αφορά τώρα στην τρέχουσα δραστηριότητα της εισηγμένης, ο οικονομικός διευθυντής της Lamda Development κ. Βασίλης Μπαλούμης αναφέρθηκε στην συνεχή αύξηση των πωλήσεων των καταστημάτων στα τρία μεγάλα εμπορικά κέντρα (The Mall, Golden Hall και Mediterranean Cosmos) από το δεύτερο εξάμηνο του 2013 μέχρι σήμερα, παρά την πτωτική πορεία της εγχώριας αγοράς κατά το αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Ειδικότερα, τα καταστήματα των τριών αυτών εμπορικών κέντρων σημείωσαν πέρυσι άνοδο πωλήσεων 4,2% και κατά το πρώτο φετινό δίμηνο 2,6% (+0,1% και +1,6% η επισκεψιμότητα, αντίστοιχα).

Στα αξιοσημείωτα της εισηγμένης εντάσσεται η εξαγορά της εταιρείας διαχείρισης του «The Mall» αποτέλεσμα της οποίας ήταν η μείωση των λειτουργικών εξόδων και η ανατίμηση της εύλογης αξίας των εμπορικών κέντρων.

Αντίθετα, η αρνητική πορεία της εύλογης αξίας των συνολικών ακινήτων οφειλόταν το 2015 στο κομμάτι των οικοπέδων, όπου σύμφωνα με το management, «φαίνεται πως βρισκόμαστε στο χειρότερο σημείο αποτίμησης. Κάποια ζήτηση έχει αρχίσει να δημιουργείται στα Βαλκάνια και με δεδομένο ότι πρόθεσή μας είναι η ρευστοποίησή τους, ίσως εκεί να είμαστε κοντά στο να κάνουμε κάτι».

Επιπρόσθετα, η διοίκηση της Lamda Development απαντώντας σε σειρά ερωτημάτων, μεταξύ άλλων σημείωσε:

Με την Grivalia (οι διαπραγματεύσεις δεν κατέληξαν σε συμφωνία) δεν συζητούσαμε το ενδεχόμενο πλήρους πώλησης των τριών εμπορικών μας κέντρων. Το θέμα της διαχείρισης εμπορικών κέντρων το γνωρίζουμε καλά. Στόχος μας είναι η αναζήτηση συνεταίρων, προκειμένου να προχωρήσουμε σε νέες επενδύσεις στο χώρο της λιανικής.

• Στην υπόθεση της άδειας του «The Mall», το Συμβούλιο της Επικρατείας καθόρισε τη διαδικασία που πρέπει να γίνει προκειμένου να ληφθεί η σχετική αδειοδότηση (δεν δέχτηκε τη νομική ρύθμιση που είχε ψηφίσει η Βουλή). Η Lamda Development, από την πλευρά της, έχει καταθέσει όλα τα απαιτούμενα στοιχεία από τον Ιανουάριο του 2015 και περιμένει.

Το έργο του Ελληνικού περιλαμβάνεται στο μνημόνιο και στον φετινό προϋπολογισμό έχουν εγγραφεί σχετικά έσοδα 340 εκατ. ευρώ.

• Το θέμα της αδειοδότησης καζίνο στο Ελληνικό είναι θέμα της κυβέρνησης, που έχει δεσμευθεί πως θα το πράξει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v