Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fourlis: Διατηρείται το θετικό momentum το β' τρίμηνο

Συντηρητικές εκτιμήσεις για το μακροοικονομικό περιβάλλον αλλά αισιοδοξία για την πορεία του ομίλου και στο β' τρίμηνο του 2016, διατύπωσε η διοίκηση του ομίλου Φουρλή. Θα προχωρήσει στις αναγκαίες προσαρμογές για να απορροφήσει την αύξηση του ΦΠΑ.

Fourlis: Διατηρείται το θετικό momentum το β τρίμηνο

Τη διατήρηση της τάσης που καταγράφηκε ήδη από το δ' τρίμηνο του 2015, όσον αφορά στην ανάπτυξη των βασικών οικονομικών μεγεθών, πιστοποιεί η διοίκηση του ομίλου Φουρλή, κάνοντας λόγο για θετικές ενδείξεις και στο β' τρίμηνο του 2016.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα των πρώτων τριών -και εμπορικά πιο αδύναμων- μηνών της τρέχουσας χρήσης, η διοίκηση του ομίλου επισήμανε τη διατηρησιμότητα της θετικής τάσης, καθώς σε συνέχεια του δ' τριμήνου 2015 παρουσίασε αύξηση πωλήσεων τόσο στην ΙΚΕΑ (+7%) όσο και την Intersport (+4%).

Υπογράμμισε δε πως το φετινό α' τρίμηνο δεν είναι εποχικά απολύτως συγκρίσιμο με το περυσινό, όπου η εορταστική πασχαλινή περίοδος ήταν νωρίτερα και είχε επηρεάσει θετικά τις πωλήσεις. Αντιθέτως, φέτος η θετική επίπτωση μετατοπίστηκε τον Απρίλιο, τον οποίο ο CEO του ομίλου κ. Απ. Πεταλάς χαρακτήρισε ως έναν «πάρα πολύ καλό μήνα». Σύμφωνα με τον ίδιο, η τάση διατηρείται και τον Μάιο, επιτρέποντας έτσι εκτιμήσεις για επιδόσεις στο β' τρίμηνο που ίσως ξεπεράσουν και εκείνες του α' τριμήνου.

Η διοίκηση της εταιρίας ωστόσο αναγνωρίζει τις προκλήσεις της εποχής, διατηρώντας επιφυλάξεις για την εξέλιξη της κατανάλωσης το προσεχές διάστημα, η οποία εκτιμά ότι θα επιβαρυνθεί από τα νέα φορολογικά μέτρα. Σ' αυτό το πλαίσιο και με την ανάγκη να ενσωματώσει την αύξηση του ΦΠΑ στο 24% σε λίγες μέρες (από 1ης Ιουνίου), ο κ. Πεταλάς δήλωσε πως ο όμιλος δεν θα μετακυλίσει τη μία επιπλέον μονάδα στον καταναλωτή. Υποστήριξε ότι το γεγονός πως ο νέος κατάλογος της ΙΚΕΑ κυκλοφορεί στις αρχές του φθινοπώρου, βοηθάει σημαντικά στο θέμα της αναπροσαρμογής των τιμών, όπως βοηθάει επίσης και το γεγονός ότι την αύξηση του ΦΠΑ ακολουθεί η περίοδος των καλοκαιρινών εκπτώσεων, παρέχοντας μία σχετική ευελιξία όσον αφορά στο κόστος.

Ο επικεφαλής του ομίλου εκτίμησε πάντως ότι θα υπάρξουν θετικές επιπτώσεις από την άρση της αβεβαιότητας μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αντισταθμίζοντας ως ένα βαθμό τις όποιες πιθανές απώλειες από την αύξηση της φορολογίας.

Παρ' όλ' αυτά, στα θετικά για τον όμιλο είναι η συνεχιζόμενη αύξηση του μεριδίου αγοράς στους χώρους όπου δραστηριοποιείται, η αυξανόμενη διείσδυση του ηλεκτρονικού εμπορίου με ιδιαίτερα ικανοποιητικές πωλήσεις, καθώς επίσης και οι ικανοποιητικές επιδόσεις των κέντρων παραγγελιοληψίας (pick up points) που λειτουργούν σε Ελλάδα και Βουλγαρία.

Σημειώνεται ότι η Ikea κινήθηκε θετικά τόσο σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο, ενώ η Intersport, παρά την πίεση στην ελληνική και κυπριακή αγορά (γεγονός που αποδίδεται στον ευνοϊκό καιρό και ως εκ τούτου στην έλλειψη ζήτησης για χειμερινά είδη), κινήθηκε με αύξηση πωλήσεων κατά 20% περίπου στη Ρουμανία, με υψηλό μονοψήφιο ρυθμό αύξησης στη Βουλγαρία, και στην Τουρκία κατέγραψε μικρή πτώση λόγω της αρνητικής συναλλαγματικής διαφοράς με την τουρκική λίρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v