Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επέκταση στις ΗΠΑ «βλέπει» η Καραμολέγκος

Σχέδια για την επέκταση των δραστηριοτήτων της στην αγορά των ΗΠΑ μέσω της θυγατρικής Απολλώνιον μελετά η διοίκηση της εισηγμένης. Τι δηλώνει ο CEO της εισηγμένης για τη φετινή πορεία της εταιρείας και για την υπόθεση Μαρινόπουλος.

Επέκταση στις ΗΠΑ «βλέπει» η Καραμολέγκος

Το project της επέκτασης των δραστηριοτήτων του στην αγορά των ΗΠΑ εξετάζει ο Όμιλος Καραμολέγκου, με την τελική απόφαση να αναμένεται κατά το τελευταίο τετράμηνο του έτους. Αυτά δήλωσε κατά τη σημερινή τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της εισηγμένης ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Εμμανουήλ Καραμολέγκος.

Ειδικότερα, το project που μελετάται σε πρώτη φάση αφορά στη δημιουργία θυγατρικής εταιρείας στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, στην οποία θα συμμετέχει και τοπικός εταίρος. Αρχικά θα δημιουργηθούν τέσσερα καταστήματα λιανικής Απολλώνιον, που θα εξυπηρετούνται ως ένα βαθμό από την Ελλάδα.

Σε περίπτωση που το εγχείρημα στεφθεί με επιτυχία, τότε θα ακολουθήσει περαιτέρω επέκταση, η οποία θα συμπεριλαμβάνει και τη δημιουργία τοπικής παραγωγικής μονάδας. Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής εταιρείας συγκαταλέγονται τόσο η ποιότητα των προϊόντων της, όσο και η τεχνογνωσία που διαθέτει στον τομέα της σφολιάτας.

Σύμφωνα με τον κ. Καραμολέγκο, υπήρξαν πολλές φορές κρούσεις κατά τα τελευταία χρόνια για επέκταση των δραστηριοτήτων εκτός Ελλάδας, ωστόσο προτεραιότητα ήταν τότε η προσεκτική επέκταση του δικτύου Απολλώνιον στην Αττική. «Οι τρέχουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και ο κλάδος μάς ωθούν σε πιο δυναμικές κινήσεις. Αντιμετωπίζουμε το θέμα με ιδιαίτερη σοβαρότητα, καθώς οι ΗΠΑ πρόκειται για μια πολλά υποσχόμενη αλλά και ιδιαίτερα απαιτητική αγορά», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο κ. Καραμολέγκος απαντώντας σε ερωτήσεις μετόχων, ανέφερε μεταξύ άλλων:

• Κατά το πρώτο φετινό πεντάμηνο, οι πωλήσεις καταγράφουν μια μέση μονοψήφια ποσοστιαία πτώση, η οποία οφείλεται σε δύο λόγους. Πρώτον, στον μηδενισμό των πωλήσεων προς την αλυσίδα Μαρινόπουλος, που κατά το παρελθόν απορροφούσε πάνω από το 20% των συνολικών πωλήσεων και δεύτερον, στην επιλογή της εισηγμένης να προχωρήσει σε μειώσεις τιμών ως προωθητικό μέσο. Το EBITDA κυμαίνεται γύρω στα αντίστοιχα περυσινά επίπεδα.

• Οι απαιτήσεις της εταιρείας από την αλυσίδα Μαρινόπουλος είναι κατά 40% μειωμένες σε σχέση με το παρελθόν. «Το θέμα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Πρόκειται για μια υπόθεση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως Lehman Brothers της Ελλάδας, καθώς πολλές βιομηχανίες και βιοτεχνίες κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός αγοράς», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

• Η κατάσταση στην αγορά του τυποποιημένου ψωμιού έχει επιδεινωθεί μέσα στο 2016, με τη ζήτηση να καταγράφει πτώση κατά τους πρώτους φετινούς μήνες.

• Οι σχέσεις του Ομίλου με τις πιστώτριες τράπεζες είναι άριστες. «Οι τράπεζες έχουν ανάγκη από αξιόπιστους πελάτες και όποτε διαθέτουν κάποια ρευστότητα, επιδιώκουν τέτοιους πελάτες να χρηματοδοτούν. Οι σχέσεις μας είναι πολυετείς και άριστες. Έχουμε την αμέριστη στήριξή τους».

• Το μερίδιο αγοράς της Καραμολέγκος υπολογίζεται στο 52%, με ισχυρή παρουσία τόσο στον χώρο των επώνυμων προϊόντων, όσο και των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας.

Τέλος, κατά τη χθεσινή τακτική γενική συνέλευση αποφασίστηκαν μεταξύ άλλων η διανομή μερίσματος ύψους 0,01 ευρώ ανά μετοχή (θα καταβληθεί στις 17 Αυγούστου) και η δυνατότητα αγοράς ιδίων μετοχών (για τους επόμενους 24 μήνες, έως το 10% του συνόλου των μετοχών σε εύρος τιμής από 0,50 έως 7 ευρώ).

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v