Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Trastor: Αλλάζουν το σκηνικό ΑΜΚ και ομολογιακό

Στόχος της έκδοσης είναι η άντληση έως και 24,08 εκατ. ευρώ, στα οποία θα προστεθούν και άλλα 20 εκατ. ευρώ που θα δοθούν από τον όμιλο Πειραιώς στην Trastor με τη μορφή του ομολογιακού δανείου, προκειμένου να επενδυθούν στο χώρο των ακινήτων.

Trastor: Αλλάζουν το σκηνικό ΑΜΚ και ομολογιακό

Tην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και δυνατότητα συμμετοχής των παλαιών μετόχων ψήφισε η σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση της Trastor ΑΕΕΑΠ. Στόχος της έκδοσης είναι η άντληση έως και 24,08 εκατ. ευρώ (9 νέες σε κάθε 16 παλαιές μετοχές προς 0,78 ευρώ ανά μετοχή).

Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, η Τράπεζα Πειραιώς που κατέχει σήμερα το 57,94% των μετοχών δεν θα συμμετάσχει στην επικείμενη ΑΜΚ, οπότε το ποσοστό της μετά την έκδοση αναμένεται πως θα κυμανθεί μεταξύ του 37% και του 39,8%.

Αντίθετα, το fund Wert Red που ελέγχει σήμερα το 33,8% της Trastor θα καλύψει τουλάχιστον το ποσοστό που του αναλογεί και επειδή σε όσους καλύψουν πλήρως τη συμμετοχή τους, θα τους δοθεί και δικαίωμα προτίμησης προκειμένου να αποκτήσουν τμήμα από το αδιάθετο κομμάτι της έκδοσης, θα αναδειχτεί στο μεγαλύτερο μέτοχο της εισηγμένης.

Στα έως 24,08 εκατ. που θα αντληθούν μέσω της δρομολογούμενης ΑΜΚ (οι διαδικασίες αναμένεται να είναι ταχείες) θα προστεθούν και άλλα 20 εκατ. ευρώ που θα δοθούν από τον όμιλο Πειραιώς στην Trastor με τη μορφή του ομολογιακού δανείου το οποίο θα έχει εμπράγματη εξασφάλιση, επταετή διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο (θα ξεκινά από το Euribor τριμήνου συν 4,5% το πρώτο έτος, για να φτάσει στο Euribor τριμήνου και 5,5% κατά την τελευταία χρονιά).

Στόχος είναι αυτά τα 48 εκατ. ευρώ να επενδυθούν στο χώρο των ακινήτων, με την εταιρεία να έχει ήδη προχωρήσει σε κάποια προεργασία.

Τέλος, απαντώντας ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης κ. Τάσος Καζίνος σε σχετικά ερωτήματα μετόχων, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

• Το ετήσιο πρόσθετο κόστος για την Trastor από τις πρόσφατες φορολογικές επιβαρύνσεις ανέρχεται στο καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 550.000 ευρώ.

• Παρά τις υποσχέσεις των υπευθύνων ότι το ζήτημα των αυξημένων φορολογιών θα επανεξεταστεί, οι νέες επενδύσεις θα βασίζονται στο τρέχον φορολογικό καθεστώς, προκειμένου να επιτυγχάνονται οι επιθυμητές αποδόσεις.

Το φορολογικό καθεστώς για τις ΑΕΕΑΠ στην Ελλάδα είναι βαρύτερο σε σύγκριση με ορισμένες άλλες χώρες, αλλά όχι με όλες. Σε κάθε περίπτωση, οι ΑΕΕΑΠ συνεχίζουν να αποτελούν τον προσφορότερο τρόπο επένδυσης για όποιον θέλει να τοποθετηθεί στην ελληνική αγορά του real estate.

• H Trastor δεν θα εμπλακεί άμεσα στην αγορά των κόκκινων δανείων, ωστόσο σε τυχόν εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων που θα προκύπτουν από κόκκινα δάνεια, «θέλουμε να είμαστε εκεί».

ΥΓ.: Η συνέλευση επίσης ψήφισε τη μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής από το 1,13 στο 0,50 ευρώ με στόχο την μείωση του υπολοίπου συσσωρευμένων ζημιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v