Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Coca Cola: «Χτύπημα» από το νόμισμα της Νιγηρίας

Ζημιές από διαφορές συναλλάγματος 242 εκατ. ως τον Ιούλιο λόγω της υποτίμησης του Νάιρα έναντι του Ευρώ. Υπό παρακολούθηση η Νιγηρία μαζί με Ρωσία και Ουκρανία. Η εκτίμηση της εταιρείας για την επίπτωση στα λειτουργικά κέρδη από τις συναλλαγματικές διαφορές.

Coca Cola: «Χτύπημα» από το νόμισμα της Νιγηρίας

Σημαντικές ζημιές συναλλαγματικών διαφορών από τη δραστηριότητα στην Νιγηρία εμφάνισε στο α΄ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης ο όμιλος Coca Cola Hellenic Bottling Company (Coca Cola HBC), ενώ συντηρούνται τα προβλήματα στις αγορές Ρωσίας και Ουκρανίας.

Όπως αναφέρεται στις επεξηγηματικές σημειώσεις επί των αποτελεσμάτων α' εξαμήνου της Coca Cola HBC στα μέσα του περασμένου Ιουνίου το εθνικό νόμισμα της Νιγηρίας (Νάιρα) υποτιμήθηκε σημαντικά έναντι του ευρώ, με αποτέλεσμα ο όμιλος να εμφανίσει αρνητικές συναλλαγματικές διαφορές από μετατροπή ύψους 198,1 εκατ. ευρώ στα λοιπά συνολικά έσοδα το β' τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης.

Η υποτίμηση του Νάιρα έναντι του Ευρώ συνεχίσθηκε και τον Ιούλιο (σ.σ υποτιμήθηκε επιπλέον 10%), με αποτέλεσμα η συνολική ζημιά από συναλλαγματικές διαφορές μετατροπής να αυξηθεί κατά 43,9 εκατ. ευρώ (σ.σ η επίπτωση θα λογιστικοποιηθεί στο γ' τρίμηνο).

Τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις στη Νιγηρία το πρώτο εξάμηνο του 2016 ανήλθαν στο 12% των ενοποιημένων καθαρών εσόδων από πωλήσεις της Coca Cola HBC. Την ίδια στιγμή, τα μη κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία της δραστηριότητας στην Νιγηρία ανήλθαν (σ.σ την 1η Ιουλίου) στο 10% των ενοποιημένων μη κυκλοφορούντων περιουσιακών στοιχείων.

Ο όμιλος διαθέτει, τέλος, ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα, ύψους 18,5 εκατ. ευρώ, σε Νάιρα Νιγηρίας. Πρόκειται για το εναπομείναν υπόλοιπο του τραπεζικού λογαριασμού που διακρατείται για την αποπληρωμή των πρώην μετόχων μειοψηφίας της Nigerian Bottling Company plc, σε συνέχεια της από του έτους 2011 απόκτησης δικαιωμάτων μειοψηφίας.

Όπως αναφέρεται ο όμιλος παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση στη Νιγηρία, προκειμένου να διασφαλίσει ότι έγκαιρες ενέργειες και πρωτοβουλίες θα αναληφθούν για την ελαχιστοποίηση πιθανών αρνητικών επιπτώσεων στις επιδόσεις του. Νέα υποτίμηση έναντι ορισμένων κύριων νομισμάτων εμφάνισαν κατά τη διάρκεια του α΄ εξαμήνου τόσο το ρωσικό ρούβλι όσο και η ουκρανική χρίβνια. Οι συνολικές ζημιές από συναλλαγματικές διαφορές έφθασαν στα 171,1 εκατ. ευρώ στα λοιπά συνολικά έσοδα.

Τα οφέλη από τις πρωτοβουλίες διαχείρισης της αύξησης των εσόδων, το χαμηλότερο κόστος πρώτων υλών και οι συνεχιζόμενες ενέργειες βελτιστοποίησης του κόστους «υπεραντιστάθμισαν το αντίκτυπο των δυσμενών συναλλαγματικών ισοτιμιών» όπως αναφέρει η εταιρεία. Ήδη, όμως, το πλεονέκτημα των χαμηλών πρώτων υλών χάνεται και αναμένεται αύξηση του κόστους προοδευτικά μέσα στο δεύτερο εξάμηνο της χρήσης.

Η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι η επίπτωση των αρνητικών συναλλαγματικών διαφορών στα λειτουργικά κέρδη θα περιορισθεί σε ετήσια βάση στα 115 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, αναφέρει αφού ληφθούν υπ όψιν οι τρέχουσες ισοτιμίες και η απόδοση των θέσεων αντιστάθμισης κινδύνου εκτιμάται ότι «θα επηρεαστούν δυσμενώς τα λειτουργικά κέρδη από τις συναλλαγματικές μεταβολές κατά περίπου €115 εκατ. σε ετήσια βάση».

Το Μάρτιο του 2016, ο όμιλος Coca Cola HBC ολοκλήρωσε την έκδοση ομολόγου σταθερού επιτοκίου ύψους 600 εκατ. ευρώ, που λήγει το Νοέμβριο του 2024. Το επιτόκιο έκδοσης του νέου ομολόγου είναι 1,875% το οποίο, συμπεριλαμβανομένης της απόσβεσης της ζημιάς των συμβάσεων forward starting swap στη διάρκεια του ομολόγου σταθερού επιτοκίου, ανέρχεται σε πραγματικό επιτόκιο 2,99%.

Η προαναφερθείσα ζημιά των συμβάσεων forward starting swap ανέρχεται σε 55,4 εκατ. ευρώ και είναι μέρος του αποθεματικού αντιστάθμισης κινδύνου ταμειακών ροών, αναγνωριζόμενη στα λοιπά συνολικά έσοδα, στη διάρκεια των συμβάσεων.

Οι καθαρές εισπράξεις από τη νέα έκδοση χρησιμοποιήθηκαν για τη μερική αποπληρωμή 214,6 εκατ. ευρώ του 7ετούς ομολόγου, σταθερού επιτοκίου 4,25%, που λήγει το Νοέμβριο του 2016.

Τέλος, τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις για την Ελλάδα στο πρώτο εξάμηνο του 2016 ανήλθαν στο 6% των ενοποιημένων καθαρών εσόδων από πωλήσεις, ενώ τα μη κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία στις 1 Ιουλίου 2016 ανήλθαν στο 4% των ενοποιημένων μη κυκλοφορούντων περιουσιακών στοιχείων.

Ο όμιλος διαθέτει στην Ελλάδα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα, που υπόκεινται σε έλεγχο κεφαλαίων, ύψους 16,3 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v