Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Attica Bank: Το ρήγμα στο ΤΣΜΕΔΕ και ο κίνδυνος Επιτρόπου

Η επιμονή εκπροσώπου του ΤΣΜΕΔΕ να συμμετάσχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας. Η αντίδραση της ΤτΕ και το «μήνυμα» για τοποθέτηση... επιτρόπου. Η ανακοίνωση Στασινού και οι διαφωνίες στους κόλπους του Ταμείου των μηχανικών.

Attica Bank: Το ρήγμα στο ΤΣΜΕΔΕ και ο κίνδυνος Επιτρόπου

Υπό την απειλή της τοποθέτησης επιτρόπου στην Attica Bank θα πραγματοποιηθεί στις 12:00 το μεσημέρι η γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας με θέμα την έγκριση της νέας διοίκησης, στην οποία καθήκοντα μη εκτελεστικού προέδρου θα αναλάβει ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης και διευθύνοντος συμβούλου ο Θόδωρος Πανταλάκης.

Μολονότι το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας ψήφισε ομόφωνα την τοποθέτηση των παραπάνω στελεχών, η επιμονή του εκπροσώπου του ΤΣΜΕΔΕ Κωνσταντίνου Μακέδου να συμμετάσχει στο συμβούλιό της έχει προκαλέσει αναταραχή και τη σφοδρή αντίδραση της Τράπεζας της Ελλάδος καθώς ο κ. Μακέδος δεν πληροί τα κριτήρια, διότι δεν είναι τραπεζικό στέλεχος και μόλις της προηγούμενη Πέμπτη «κόπηκε» από την αρμόδια επιτροπή της ΤτΕ.

Ασφαλείς πληροφορίες του Εuro2day.gr αναφέρουν ότι χθες το βράδυ, συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο του ΤΣΜΕΔΕ, με στόχο τα στελέχη του να πείσουν τον κ. Μακέδο να μη συμμετάσχει στο διοικητικό συμβούλιο της Attica Bank.

Εξάλλου, το μήνυμα από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος προς τον πρόεδρο του ΤΣΜΕΔΕ ήταν ξεκάθαρο, πως αν σήμερα ο κ. Μακέδος δεν δεχθεί την απόρριψή του από την ΤτΕ, τότε η εποπτική αρχή θα τοποθετήσει επίτροπο στην τράπεζα, τον Θόδωρο Πανταλάκη.

Το ρήγμα στη διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ για το καυτό ζήτημα της Αttica Bank πήρε επίσημη μορφή χθες το απόγευμα, όταν ο πρόεδρος του Ταμείου κ. Στασινός εξέδωσε μία "πύρινη" ανακοίνωση στην οποία καλούσε τον Γ. Στουρνάρα να ακολουθήσει τους εποπτικούς κανόνες και να του υποδείξει αν στελέχη του Ταμείου δρουν προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Το παρασκήνιο είναι πλούσιο με παρεμβάσεις από την κυβέρνηση αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση υπέρ της εξομάλυνσης της υπόθεσης, ωστόσο κανείς δεν είναι βέβαιος πως θα εμφανιστεί το ΤΣΜΕΔΕ στη γενική συνέλευση των μετόχων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι φίλα προσκείμενες στην κυβέρνηση πηγές έλεγαν χθες στο Euro2day.gr ότι -δυστυχώς- στο Ταμείο των Μηχανικών δεν έχει ακόμη εδραιωθεί η αντίληψη ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι μέρος του ευρωπαϊκου τραπεζικού συστήματος και άρα υπόκειται στους ίδιους κανόνες.

«Το Ταμείο των μηχανικών έχει βάλει πάρα πολλά χρήματα στην Τράπεζα Αττικής και δυσφορεί για το γεγονός ότι δεν μπορεί να βάλει όποιους εκπροσώπους του θέλει στη διοίκησή της. Ωστόσο τα κριτήρια για να συμμετάσχει κάποιος στο ΔΣ μιας τράπεζας είναι πλέον πολύ συγκεκριμένα κι ο οποιοδήποτε εκπρόσωπος μετόχου πρέπει να τα πληροί. Αυτή την πραγματικότητα φαίνεται ότι δεν την είχαν συνειδητοποιήσει στο Ταμείο». 

Παράλληλα, έχει ξεκινήσει η μετάφραση στα ελληνικά (από την αγγλική) του πορίσματος που προέκυψε από την έρευνα που διενήργησε ο SSM και η ΤτΕ και μόλις ολοκληρωθεί, θα σταλεί στη δικαιοσύνη. Το πόρισμα του μεικτού κλιμακίου ερευνά τις πιστοδοτήσεις της Attica Bank για την περίοδο 2015-2016 και σύμφωνα με πηγές, τα ευρήματά του είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά για γνωστούς επιχειρηματίες του κατασκευαστικού κλάδου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v