Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φουρλής: Η εταιρική ομολογιακή έκδοση και τα νέα σχέδια

Tα κεφάλαια από την έκδοση ομολογιακού, που αναμένεται να φθάσουν έως τα 40 εκατ. ευρώ, θα κατευθυνθούν κατά προτεραιότητα στη μείωση δανεισμού και σε επενδύσεις στο δίκτυο της αλυσίδας. Επίσης, μέρος των αντληθέντων θα εξυπηρετήσει το κεφάλαιο κίνησης.

Φουρλής: Η εταιρική ομολογιακή έκδοση και τα νέα σχέδια

Την άντληση κεφαλαίων -«από μικρούς και μεγάλους»-, προκειμένου να υποστηρίξει τα μελλοντικά του σχέδια ανάπτυξης, διεκδικεί ο όμιλος Φουρλή, ο οποίος αποφάσισε να εγκαινιάσει τον νέο θεσμό έκδοσης εταιρικών ομολογιών, διαπραγματεύσιμων στη δευτερογενή αγορά του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Ο εκσυγχρονισμός της ισχύουσας νομοθεσίας ήταν προαπαιτούμενο και αναγκαιότητα για σειρά μεσαίου μεγέθους ελληνικών επιχειρήσεων που δεν είχαν το ικανό μέγεθος μιας διεθνούς έκδοσης και συνάμα διακατέχονταν από το «άγχος» της χρηματοδότησης.

Τα εγκαίνια της εξωτραπεζικής μεθόδου χρηματοδότησης -παρά το γεγονός του ότι διέθετε πρόσβαση στο παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα- ανέλαβε ο όμιλος Φουρλή, συνεργαζόμενος στενά με τις αρμόδιες χρηματιστηριακές αρχές, τη Euroxx Χρηματιστηριακή (η οποία είναι σύμβουλος έκδοσης της συγκεκριμένης δημόσιας προσφοράς ομολογιών) και τους αναδόχους αυτής (ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε., ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε., EUROXX ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, και ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.Π.Ε.Υ.).

Χρόνια μετά τη μετεξέλιξή του σε έναν αμιγώς εισαγωγικό λιανεμπορικό όμιλο -οικονομικό κλάδο δραστηριότητας που έχει κατηγορηθεί πολλάκις ως το «αμάρτημα» της ελληνικής οικονομίας-, ο όμιλος Φουρλή πήρε την τολμηρή απόφαση να αιτηθεί ποσό έως 40 εκατ. ευρώ, θέτοντας ως εκδότρια και εχέγγυο την 100% θυγατρική του House Market, η οποία έχει την ευθύνη ανάπτυξης της ΙΚΕΑ σε Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία.

Η εταιρία, παρά το γεγονός του ότι δραστηριοποιείται σε κλάδο που την τελευταία επταετία έχει χάσει το 75% της αξίας του, έχει επιτύχει διπλασιασμό μεριδίου αγοράς στην Ελλάδα, ηγετικό μερίδιο σε Κύπρο και Βουλγαρία, έχει προβεί σε επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, απασχολεί 2.500 εργαζόμενους και διατηρεί υγιή θεμελιώδη μεγέθη.

Ο πρόεδρος του ομίλου Βασίλης Φoυρλής, παρουσιάζοντας χθες σε ειδική εκδήλωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ανάφερε πως η επιχειρηματική σχέση που έχει αναπτύξει η Φουρλής με την ΙnterΙΚΕΑ αποτελεί μία από τις μοναδικές παγκοσμίως, καθώς ο ελληνικός όμιλος είναι ένας από τους 2-3 franchisees των Σουηδών διεθνώς και ο μοναδικός που στην ευθύνη του έχει τρεις αγορές. Ανάφερε δε ότι στα μελλοντικά σχέδια των δύο συνεργατών είναι η επέκταση σε νέες γεωγραφικές αγορές, «φωτογραφίζοντας» τις μικρότερες αγορές των Βαλκανίων.

Ο Finance Manager του ομίλου Γ. Αλεβίζος ανέλυσε τους όρους της δημόσιας προσφοράς η οποία θα διενεργηθεί μεταξύ 28-30 Σεπτεμβρίου και αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των κεφαλαίων που θα αντληθούν. Αναλυτικότερα, τα κεφάλαια που αναμένεται να φθάσουν έως τα 40 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν κατά προτεραιότητα στη μείωση δανεισμού (αφορά ποσό 10,5 εκατ. ευρώ), που έχει σχηματίσει η 100% θυγατρική της House Market, εταιρία Trade Logistics, η οποία έχει στην ευθύνη της την υποδομή logistics του ομίλου.

Ακολούθως, ποσό 8 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθεί σε επενδύσεις στο δίκτυο της αλυσίδας (κυρίως ανακαινίσεις αλλά και δημιουργία pick up points IKEA) κατά την προσεχή τριετία. Τέλος, μέρος των αντληθέντων θα εξυπηρετήσει το κεφάλαιο κίνησης, αναγκαίο για τις κυκλικές ανάγκες προμηθειών της ΙΚΕΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v