Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Pasal: Περιορισμός ζημιών στα 2,59 εκατ. στο εξάμηνο

Τα ενοποιημένα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας της Pasal κατά το α΄ εξάμηνο του 2016 ανήλθαν σε ζημίες 2,59 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 7,05 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου εξαμήνου του προηγούμενου έτους

Pasal: Περιορισμός ζημιών στα 2,59 εκατ. στο εξάμηνο
Η Pasal Development Α.Ε. ανακοινώνει ότι τα λειτουργικά έσοδα (ενοίκια και παροχή υπηρεσιών) το α΄ εξάμηνο του 2016 ανήλθαν σε 1,57 εκατ. ευρώ έναντι 1,88 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2015.

Η αξία των ακινήτων του ομίλου διαμορφώθηκε την 30ή.06.2016 σε 113,5 εκατ. ευρώ.

Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου (δάνεια μείον ταμειακά διαθέσιμα) στο τέλος της περιόδου ανήλθε σε 125,79 εκατ. ευρώ από 124,66 εκατ. ευρώ την 31η.12.2015.

Τα ενοποιημένα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας του α΄ εξαμήνου του 2016 ανήλθαν σε ζημίες 2,59 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 7,05 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου εξαμήνου του προηγούμενου έτους

Κατά το α΄ εξάμηνο του 2016 η Pasal παρουσίασε λειτουργικά κέρδη ύψους 0,23 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 3,37 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου 2015.

Μετά την πώληση του συνόλου των μετοχών που κατείχε στην Trastor και μετά από μία επιτυχημένη διαχείριση της ΑΕΕΑΠ για 6 έτη μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, η Pasal έχει επικεντρωθεί στην ανάπτυξη του υπόλοιπου χαρτοφυλακίου της και ιδιαίτερα στην αξιοποίηση του εμπορικού κέντρου AthensHeart στον Ταύρο, εν μέσω μιας ευνοϊκότερης κατάστασης για τα εμπορικά κέντρα σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά.

Το εμπορικό κέντρο AthensHeart εμφανίζει άνοδο 3% των πωλήσεων των καταστημάτων του σε σχέση με το 2015 παρά την γενικότερη μείωση των λιανικών πωλήσεων και της συνεχιζόμενης ύφεσης της αγοράς.

Σύμφωνα με την εταιρία, η ελληνική οικονομία συνεχίζει να βρίσκεται σε ύφεση, ενώ η καθυστέρηση στην αξιολόγηση και της υλοποίησης μνημονιακών υποχρεώσεων σε συνδυασμό με μέτρα όπως η αύξηση της φορολόγησης των επιχειρήσεων (όπως του ΕΝΦΙΑ) είχαν περαιτέρω αρνητική επίδραση στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων επιτείνοντας την έλλειψη ρευστότητας, την μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης και της στασιμότητας των επενδύσεων.

Επιπλέον, σημειώνει ότι προωθεί σε συνεργασία με τις πιστώτριες τράπεζες την έγκριση επιχειρηματικού πλάνου το οποίο περιλαμβάνει και τη μείωση του τραπεζικού δανεισμού της, ενώ στοχεύει στην ανάπτυξη της εταιρίας.

Η Διοίκηση της Pasal, εκμεταλλευόμενη την οργάνωση και την εμπειρία της, θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες που θα παρουσιαστούν στον κλάδο του real estate κυρίως μέσω των αναδιαρθρώσεων του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών με την συμμετοχή και ξένων επενδυτών.

Συνεχίζονται οι προσπάθειες για αναδιάρθρωση δανεισμού

Εν τω μεταξύ, η εταιρία ενημερώνει ότι συνεχίζει τις προσπάθειές της για την αναδιάρθρωσή της, με στόχο την έξοδό της από την κατηγορία της επιτήρησης.

Υπενθυμίζεται ότι το Δ.Σ. του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά την συνεδρίαση του την 4η Απριλίου 2013 αποφάσισε την ένταξη των μετοχών της στην Κατηγορία Επιτήρησης κατ' εφαρμογή του άρθρου 3.1.2.4 του Κανονισμού του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς:

α) οι ενοποιημένες ζημίες μετά από φόρους της χρήσης 2012 ήταν μεγαλύτερες του 30% της καθαρής θέσης του ομίλου της εταιρίας, και

β) την 31η.12.2012 υπήρχαν σημαντικές ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Όπως σημειώνει, οι προοπτικές του ομίλου εξαρτώνται από την πορεία της ελληνικής οικονομίας η οποία έχει επηρεαστεί αρνητικά από την πολιτική αβεβαιότητα. Κύριος στόχος της Pasal παραμένει η διασφάλιση η βιωσιμότητας της εταιρίας και η δημιουργία κατάλληλων προϋποθέσεων για την μελλοντική απόδοση των επενδύσεων της.

Έτσι, υλοποιεί πλάνο αναδιάρθρωσης στο πλαίσιο του οποίου:

α) Το 2014, μεταβίβασε δύο επενδυτικά ακίνητα, επί της Λ. Θηβών και επί της Λ. Βάρης - Κορωπίου στην τράπεζα Eurobank, αντί συνολικού τιμήματος €10 εκατ. με αντίστοιχη μείωση των δανειακών υποχρεώσεων.

β) Στις 23 Μαρτίου 2015 μεταβίβασε στην Τράπεζα Πειραιώς την συμμετοχή της στην Trastor ΑΕΕΑΠ, και μέσω συνολικής διευθέτησης της σχέσης με την συγκεκριμένη τράπεζα συμπεριλαμβανομένων και μεταβιβάσεων τριών ακινήτων προς την τράπεζα, εξαλείφθηκε το σύνολο του δανεισμού προς την συγκεκριμένη τράπεζα που σε επίπεδο ο ομίλου ανήρχετο σε ύψος 35.487 χιλ ευρώ.

Σημειώνεται τέλος ότι η εταιρία δεν έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, σε ασφαλιστικούς οργανισμούς ή εργαζόμενους. Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών αφορούν τραπεζικές υποχρεώσεις τις οποίες σκοπεύει να τακτοποιήσει σε συνεργασία με τις πιστώτριες τράπεζες με τις οποίες σχεδιάζει τις απαραίτητες ενέργειες μέσω έγκρισης επιχειρηματικού προγράμματος που στοχεύει στην αναδιάρθρωση του δανεισμού της και στην ανάπτυξη της εταιρίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v