Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καράτζη: Αύξηση προ φόρων κερδών στα 6,69 εκατ. στο 6μηνο

Οι ενοποιημένες πωλήσεις του α΄ εξαμήνου 2016 ανήλθαν σε 43.448 χιλ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 12,6%. ενώ τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 6.395 χιλ. ευρώ έναντι 5.707 χιλ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Καράτζη: Αύξηση προ φόρων κερδών στα 6,69 εκατ. στο 6μηνο

Βελτίωση των οικονομικών του μεγεθών, τόσο σε επίπεδο ομίλου όσο και μητρικής εταιρίας, εμφάνισε στο πρώτο μισό της τρέχουσας χρήσης η εταιρία Καράτζη.

Συγκεκριμένα, οι ενοποιημένες πωλήσεις του α΄ εξαμήνου 2016 ανήλθαν σε 43.448 χιλ. ευρώ έναντι 38.592 χιλ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, καταγράφοντας αύξηση 4.651 χιλ. ευρώ ή 12,6%.

Οι πωλήσεις της βιομηχανίας αυξήθηκαν κατά 14% (4.562 χιλ. ευρώ) λόγω αυξημένων πωλήσεων της μητρικής, αλλά και των πωλήσεων εντός Ε.Ε. από τις δύο νέες θυγατρικές.

Οι πωλήσεις του ξενοδοχείου Nana Beach παρουσίασαν μικρή αύξηση 2,8% (81 χιλ. ευρώ). Οι υψηλές επιδόσεις του Nana Beach αποδίδονται σε σημαντικό βαθμό στη διαχρονική παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών, στην πρόσφατη ανακαίνιση του ξενοδοχείου και το ισχυρό brand-name που κτίστηκε προοδευτικά. Πρέπει να τονιστεί ότι η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στις παρεχόμενες υπηρεσίες διαμονής από 6% σε 13%, είχε αρνητική επίδραση στον κύκλο εργασιών και τη μικτή κερδοφορία του ξενοδοχείου κατά 170 χιλ. ευρώ.

Οι πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας σημείωσαν αύξηση 7,1% (αύξηση 212 χιλ. ευρώ), η οποία οφείλεται στις καλές καιρικές συνθήκες (αυξημένη ηλιοφάνεια) που επικράτησαν στο πρώτο εξάμηνο της χρήσης 2016.

Σε ότι αφορά τα μικτά κέρδη του ομίλου, ανήλθαν σε 11.266 χιλ. ευρώ έναντι 10.112 χιλ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, αυξημένα κατά 1.154χιλ. ευρώ (11,4%). Το μικτό αποτέλεσμα της βιομηχανικής δραστηριότητας αυξήθηκε κατά 15,8% λόγω της αύξησης των πωλήσεων. Το μικτό περιθώριο της μητρικής εταιρίας παρέμεινε σταθερό στο 26%. Το μικτό αποτέλεσμα της ξενοδοχειακής δραστηριότητας πέρασε σε αρνητικά επίπεδα εξαιτίας, όπως αναφέρεται και παραπάνω, της αύξησης του ΦΠΑ και λόγω των αυξημένων δαπανών συντήρησης πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Εκτιμάται ωστόσο ότι σε ετήσια βάση το μικτό αποτέλεσμα δεν θα μεταβληθεί σημαντικά.
Κατά το α΄ εξάμηνο του 2016 ο ενοποιημένος δείκτης EBITDA ανήλθε σε 10.027 χιλ. ευρώ έναντι 9.257 χιλ. της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, δηλαδή υπήρξε αύξηση 770 χιλ. ευρώ ή 8,3%. Στην αύξηση αυτή έχει συνεισφέρει κυρίως ο βιομηχανικός τομέας.

Τέλος, τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 6.395 χιλ. ευρώ έναντι 5.707 χιλ. ευρώ και τα εταιρικά σε 5.891 χιλ. έναντι 5.300 χιλ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Σύμφωνα με την εταιρία, τόσο οι δείκτες χρηματοοικονομικής ισορροπίας όσο και οι δείκτες απόδοσης του ομίλου αξιολογούνται ως ιδιαίτερα θετικοί.

Οι καθαρές λειτουργικές ταμειακές ροές του ομίλου ανήλθαν σε 3.085 χιλ. ευρώ και της εταιρίας σε 2.785 χιλ. ευρώ. Η επίτευξη ισχυρών λειτουργικών ταμειακών ροών συνέβαλε στον περιορισμό του τραπεζικού δανεισμού του ομίλου και στην απρόσκοπτη χρηματοδότηση των επενδυτικών του σχεδίων.

Επίσης, σημειώνεται ότι ο όμιλος ελέγχει και παρακολουθεί την κεφαλαιακή του επάρκεια με βάση το συντελεστή μόχλευσης, ο οποίος υπολογίζεται διαιρώντας τον καθαρό δανεισμό με τα συνολικά απασχολούμενα κεφάλαια. Ως «καθαρός δανεισμός» νοείται το σύνολο των δανειακών υποχρεώσεων (μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων) μείον τα ταμειακά διαθέσιμα, ενώ ως «συνολικά απασχολούμενα κεφάλαια», λαμβάνεται το άθροισμα των ιδίων κεφαλαίων πλέον του καθαρού δανεισμού. Η διοίκηση στοχεύει στη διατήρηση του συντελεστή μόχλευσης σε επίπεδο μικρότερο του 40%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v