Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΕΓΕΚ: Ασαφής η επίδραση στα κέρδη από έρευνα της Επ. Ανταγωνισμού

Διευκρινίσεις για την έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε διαγωνισμούς για δημόσια έργα παρείχε η ΑΕΓΕΚ, μετά από ερώτημα της Κεφαλαιαγοράς. Το ύψος των πιθανών προστίμων.

ΑΕΓΕΚ: Ασαφής η επίδραση στα κέρδη από έρευνα της Επ. Ανταγωνισμού

Η ΑΕΓΕΚ σε απάντηση σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναφορικά με το δελτίο τύπου της Επιτροπής Ανταγωνισμού της 17ης Μαΐου 2016 με θέμα «Αυτεπάγγελτη έρευνα σε διαγωνισμούς δημοπράτησης δημόσιων έργων για ενδεχόμενη παράβαση των άρθρων 1 ν. 703/77, ήδη 1 ν. 3959/2011, και 101 ΣΛΕΕ» σε συνδυασμό με την δημοσιευμένη την 26.9.2016 ετήσια οικονομική έκθεση της εταιρείας χρήσης 2015, και με σκοπό την ορθή και πλήρη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού γνωστοποιεί τα ακόλουθα :

(α) Η Εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού σχετικά με την κατά τα άνω έρευνα γνωστοποιήθηκε στην εταιρεία.

(β) Πρέπει να επισημανθεί παράλληλα, ότι τόσο η εν λόγω Εισήγηση (ιδ. αρ. 41 ν. 3959/2011 και αρ. 15 Κανονισμού Λειτουργίας και Διαχείρισης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Κ.Υ.Α υπ' 117/2013 Υπουργών Οικονομικών, Διοικ. Μεταρρύθμισης & Ηλεκ. Διακυβέρνησης και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ΦΕΚ τ. Β' 54/2013), όσο και οι τυχόν δηλώσεις για τη διερεύνηση της δυνατότητας υπαγωγής στη διαδικασία διευθέτησης (ιδ. αρ. 49 της απόφασης αριθμ. 628/2016 της Επιτροπής Ανταγωνισμού), καλύπτονται από όρους απορρήτου, γεγονός που δεν επιτρέπει την δημοσιοποίηση στοιχείων αναφορικά με τη διαδικασία. Εξάλλου, αναφορικά με τις ζητούμενες από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πληροφορίες, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι, εκτός του ότι καλύπτονται από το απόρρητο ως άνω, τυχόν κοινοποίησή τους θα έπληττε και το τεκμήριο αθωότητας των εμπλεκομένων στη σχετική διαδικασία.

(γ) Οσον αφορά στην τυχόν επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση διαπίστωσης παράβασης πρέπει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με την εφαρμοστέα νομοθεσία, ειδικότερα σύμφωνα με το άρθρο 25 ν. 3959/2011, η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει ευρεία διακριτική ευχέρεια. Ήτοι, ενδέχεται α) να απευθύνει συστάσεις παύσης της τυχόν διαπιστούμενης παραβίασης, β) να υποχρεώσει τις τυχόν εμπλεκόμενες επιχειρήσεις να παύσουν τη συμμετοχή στην παραβίαση, γ) να επιβάλει μέτρα συμπεριφοράς ή διαρθρωτικού χαρακτήρα, που να είναι αναγκαία και πρόσφορα για την παύση της παράβασης, ανάλογα με το είδος και τη βαρύτητα αυτής, ή/και δ) να απειλήσει με την επιβολή ή/και να επιβάλλει πρόστιμο.

Σχετικά με το εύρος του επιβαλλόμενου προστίμου, η Επιτροπή δύναται να επιβάλλει πρόστιμο, το οποίο μπορεί να ανέλθει μέχρι ποσοστού δέκα τοις εκατό (10%) του συνολικού κύκλου εργασιών της επιχείρησης της χρήσης κατά την οποία έπαυσε η παράβαση ή, αν αυτή συνεχίζεται μέχρι την έκδοση της απόφασης, της προηγούμενης της έκδοσης της απόφασης χρήσης. Σε περίπτωση ομίλου εταιρειών, για τον υπολογισμό του προστίμου, λαμβάνεται υπόψη ο συνολικός κύκλος εργασιών του ομίλου, στο βαθμό που αφορά στην οικεία αγορά. Για τον καθορισμό του ύψους του προστίμου λαμβάνονται υπόψη η σοβαρότητα, η διάρκεια, η γεωγραφική έκταση της παράβασης, η διάρκεια και το είδος της συμμετοχής στην παράβαση της συγκεκριμένης επιχείρησης, καθώς και το οικονομικό όφελος που αποκόμισε η τελευταία.

Τέλος, κατά τον υπολογισμό του προστίμου, η Επιτροπή δύναται να λαμβάνει υπόψη την πιθανότητα το ύψος του προστίμου να θέσει σε κίνδυνο ανεπανόρθωτα την οικονομική βιωσιμότητα της εμπλεκόμενης επιχείρησης (ιδ. Ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της 12ης Μαΐου 2006 περί των κατευθυντήριων γραμμών στον τρόπο υπολογισμού των προστίμων & Ανακοίνωση της ίδιας Επιτροπής της 17ης Ιουλίου 2009 αναφορικά με το εύρος των ακαθαρίστων εσόδων από προϊόντα ή υπηρεσίες που καθορίζουν το βασικό ποσό προστίμου), αναφέρεται στην ανακοίνωση.

(δ) Με τα ανωτέρω δεδομένα, και εφόσον η γνωστοποιηθείσα στην εταιρία, Εισήγηση δεν είναι δεσμευτική για την Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία, κατά τη συζήτηση της υπόθεσης, θα εξετάσει τη συνδρομή ή όχι σχετικής παράβασης, οπότε θα είναι δυνατή η περαιτέρω αξιολόγηση της διαδικασίας, δεν μπορεί να εκτιμηθεί η επίδραση της ανωτέρω υπόθεσης στην οικονομική θέση και τα αποτελέσματα της εν λόγω εταιρείας και, κατ' επέκταση, της εταιρείας στον παρόντα χρόνο, ούτε βεβαίως θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις επί των στοιχείων της χρήσης 2015.

Αυτονόητα η ΑΕΓΕΚ θα ενημερώσει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το επενδυτικό κοινό και κάθε άλλη αρμόδια Αρχή για κάθε σχετική εξέλιξη, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v