Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλ. Κρήτης: Υπέρβαση στόχων 2007 από το 9μηνο

Ισχυρά αποτελέσματα εννεαμήνου χάρη και σε έκτακτα κέρδη ύψους 2,7 εκατ. ευρώ εμφάνισε ο όμιλος Πλαστικά Κρήτης υπερβαίνοντας τον στόχο κερδοφορίας για το σύνολο της χρήσης 2007.

Πλ. Κρήτης: Υπέρβαση στόχων 2007 από το 9μηνο
Ισχυρά αποτελέσματα εννεαμήνου χάρη και σε έκτακτα κέρδη ύψους 2,7 εκατ. ευρώ εμφάνισε ο όμιλος Πλαστικά Κρήτης υπερβαίνοντας τον στόχο κερδοφορίας για το σύνολο της χρήσης 2007.

Τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας της Πλαστικά Κρήτης ανήλθαν σε 8,9 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 30% σε σχέση με το 9μηνο του 2006.

Ο δημοσιοποιημένος στόχος κερδών –ήδη από τις αρχές του έτους– για το σύνολο της χρήσης ήταν 7 - 8 εκατ. ευρώ και τώρα αναπροσαρμόζεται σε 10 εκατ. ευρώ.

Οι πωλήσεις σε ενοποιημένο επίπεδο ανήλθαν στο 9μηνο στα 104,6 εκατ. ευρώ και αναμένεται να κινηθούν προς το πάνω μέρος του εύρους που είχε δοθεί ως εκτίμηση (125 - 130 εκατ. ευρώ).

Η υπέρβαση του στόχου κερδοφορίας προήλθε από τα έκτακτα έσοδα ύψους 2,7 εκατ. ευρώ από πωλήσεις συμμετοχών και από υπεραξία θυγατρικής, καθώς λόγω του συνδυασμού υψηλών τιμών στις πρώτες ύλες και ακριβού ευρώ ο όμιλος εμφάνισε συμπίεση μικτού περιθωρίου και μείωση λειτουργικών κερδών.

Το μικτό περιθώριο μειώθηκε στο 19,9% από 24,4% το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και τα EBITDA υποχώρησαν στα 11,8 εκατ. ευρώ έναντι 12,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Η Πλαστικά Κρήτης θα εμφανίσει έκτακτα έσοδα και το 2008, καθώς η εισαγωγή τής κατά 79% ρουμανικής θυγατρικής της, Romcolor 2000, στην τοπική χρηματιστηριακή αγορά θα της προσθέσει υπεραξία.

Την περίοδο αυτή ετοιμάζεται η δημόσια εγγραφή με σύμβουλο τη ρουμανική τράπεζα BCR, η οποία αναμένεται να διενεργηθεί περί τα μέσα Ιανουαρίου.

Η Romcolor προχώρησε τον περασμένο Αύγουστο σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 2 εκατ. ευρώ με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών, προκειμένου να πληροί τα κριτήρια για την είσοδό της στην τοπική χρηματιστηριακή αγορά.

Στο 9μηνο εμφάνισε προ φόρων κέρδη 1,1 εκατ. ευρώ, όσα δηλαδή στο σύνολο της χρήσης του 2006, και εκτιμάται ότι έτσι θα κλείσει τη χρήση.

Η δημόσια προσφορά θα αποτελέσει συνδυασμό αύξησης κεφαλαίου κατά 20% και διάθεσης του 5% των υφιστάμενων μετοχών από τον τοπικό συνεταίρο της Πλαστικά Κρήτης, με στόχο την άντληση από την εταιρία περίπου 4,3 εκατ. ευρώ. Έτσι, η Πλαστικά Κρήτης μετά την αύξηση και την εισαγωγή θα ελέγχει περί το 66% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Τα έσοδα από την αύξηση θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή νέου εργοστασίου στο Βουκουρέστι (ύψους περίπου 2 εκατ. ευρώ) και για την επέκτασή της σε γειτονικές χώρες με πρώτο στόχο την Ουκρανία.

Τέλος, ξεκινά και το μεγάλο έργο της δημιουργίας συγκροτήματος παραθεριστικών κατοικιών σε έκταση 1.100 στρεμμάτων στην Ελούντα που ανήκει κατά 50% στην Πλαστικά Κρήτης.

Ήδη ανατέθηκε σε διεθνή εταιρία το master–plan και οι οικοδομικές εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν το 2009. Για την επόμενη χρήση το έργο δεν προβλέπεται να χρειαστεί ιδιαίτερη χρηματοδότηση από την Πλαστικά Κρήτης.

Χρ. Κίτσιος

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v