Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Dionic: Ανοιχτό το σενάριο για μετοχικές ανακατατάξεις

Η μερική έστω κάλυψη του ΜΟΔ προσφέρει ανάσες ρευστότητας στον εισηγμένο όμιλο που τώρα καλείται να ολοκληρώσει την αναδιάρθρωση του δανεισμού του με μία από τις πιστώτριες τράπεζες. Ανοιχτό το σενάριο για μετοχικές ανακατατάξεις.

Dionic: Ανοιχτό το σενάριο για μετοχικές ανακατατάξεις

Μπορεί το ποσό που τελικά αντλήθηκε από το εκδοθέν μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο (ΜΟΔ) να μην έπιασε το ανώτατο όριο των 4 εκατ. ευρώ, ωστόσο το 1,335 εκατ. που εισέρευσε στο ταμείο της Dionic είναι σε θέση να δώσει ανάσες ρευστότητας και να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του ομίλου τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Αυτή είναι η εκτίμηση κύκλων της αγοράς, σύμφωνα με τους οποίους το σημείο κλειδί για την «επόμενη μέρα» της εισηγμένης είναι η ρύθμιση του δανεισμού της από μία πιστώτρια τράπεζα (με τις άλλες δύο η σχετική αναδιάρθρωση έχει ήδη ολοκληρωθεί) και προς αυτή την κατεύθυνση θα εστιάσει τώρα την προσοχή της η διοίκηση της εταιρείας.

Παράλληλα, θα συνεχιστούν οι κινήσεις ανάπτυξης νέων δραστηριοτήτων, προκειμένου να αναβαθμιστεί το προσφερόμενο προϊοντικό μίγμα του ομίλου με έμφαση σε περισσότερο αποδοτικές δραστηριότητες.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016, ο κύκλος εργασιών του ομίλουαυξήθηκε από τα 21,1 στα 28,5 εκατ. ευρώ, τα αποτελέσματα προ φόρων και τόκων (EBIT) από ζημία 900 χιλ. μετατράπηκαν σε κέρδη 678 χιλ. ευρώ, ενώ το τελικό αποτέλεσμα ήταν ζημιογόνο.

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι πως η διάρκεια του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου είναι μόλις δωδεκάμηνη και πρόθεση είναι οι εκδοθείσες ομολογίες (μη διαπραγματεύσιμες) να μετατραπούν σε μετοχές όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Ένα δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι κάθε μία από τις 89 ομολογίες που διατέθηκαν θα μπορεί να μετατρέπεται σε 50.000 μετοχές και έτσι σε περίπτωση που έχουμε μετατροπή του συνόλου των ομολογιών, οι ομολογιούχοι θα βρεθούν να κατέχουν το 75,8% των μετοχών της εταιρείας.

Σύμφωνα με τη χθεσινή επίσημη ανακοίνωση της εισηγμένης, οι επενδυτές που τοποθετήθηκαν στο ομολογιακό δάνειο ήταν έντεκα, με αποτέλεσμα να είναι αρκετά πιθανό ένα σενάριο που θέλει κάποιον ή κάποιους από τους ομολογιούχους να αποκτήσουν μελλοντικά ρόλο «βασικότερου μετόχου» σε μια εταιρεία που είναι ήδη πολυμετοχική, πριν ακόμη μετατραπούν οι ομολογίες σε μετοχές (σύμφωνα με την σχετική κατάσταση των εισηγμένων εταιρειών που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του ΧΑ, μόνο ένας μέτοχος της Dionic κατέχει ποσοστό άνω του 5% και συγκεκριμένα 9,03%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v