Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φουρλής: Με ισχυρό cashflow αλλά αδύναμες πωλήσεις κλείνει το 2016

Εμφανή συγκράτηση των ρυθμών ανάπτυξης πωλήσεων στο δ' τρίμηνο του έτους στην Ελλάδα διαπιστώνει η διοίκηση του ομίλου. Τα σχέδια για το 2017. Ισχυρό cash flow οδηγεί σε περαιτέρω μείωση δανεισμού.

Φουρλής: Με ισχυρό cashflow αλλά αδύναμες πωλήσεις κλείνει το 2016

Ανάσχεση του ρυθμού ανάπτυξης των πωλήσεών του στο δ' τρίμηνο της χρήσης στην ελληνική αγορά, η οποία εξακολουθεί να έχει σημαντική βαρύτητα στο συνολικό αποτέλεσμα, καταγράφει ο όμιλος Φουρλή.

Κατά τον CEO του ομίλου κ. Α. Πεταλά, «η υπερφορολόγηση έχει ευθεία επίδραση στην κατανάλωση, γεγονός που έγινε εμφανές τόσο τον Σεπτέμβριο -έναν από τους πιο σημαντικά εμπορικούς μήνες για την ΙΚΕΑ-, με την τάση να συνεχίζεται τόσο τον Οκτώβριο όσο και το Νοέμβριο».

Παρά την παραπάνω εξέλιξη, ο όμιλος ολοκλήρωσε θετικά τους εννέα μήνες του 2016, με αύξηση πωλήσεων και στο γ' τρίμηνο, και περαιτέρω βελτίωση του μικτού περιθωρίου κέρδους κατά μία μονάδα περίπου (πλησιάζοντας το 45%).

Σύμφωνα δε με την ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα της περιόδου, ο κ. Πεταλάς στάθηκε στη δημιουργία ισχυρών ταμειακών ροών, που θα επιτρέψουν στον όμιλο την περαιτέρω μείωση του δανεισμού του στα 115 εκατ. ευρώ περίπου στο τέλος του 2016.

Σημειώνεται ότι ο όμιλος αναμένεται να εμφανίσει στο τέλος της χρήσης σημαντική βελτίωση χρηματοοικονομικών εξόδων, μετά την επιτυχή έκδοση του ομολογιακού δανείου 40 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα ωστόσο με τον κ. Γ. Αλεβίζο, η θετική επίδραση θα αντισταθμιστεί εν μέρει από το αυξημένο κόστος που «γράφει» ο όμιλος από την ενισχυμένη χρήση πιστωτικών καρτών εκ μέρους των καταναλωτών στα λιανικά δίκτυα που αναπτύσσει.

Στο εννεάμηνο, ο όμιλος αύξησε το μερίδιο αγοράς του σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιείται αλλά και την επισκεψιμότητα κατά 4%, ενώ άνοιξε 9 νέα Intersport, 1 The Athlete's Foot στην Ελλάδα και 1 pick up point ΙΚΕΑ στο Μπουργκάς. Στους σχεδιασμούς του ομίλου είναι η δημιουργία ενός ακόμη Intersport στη Ρουμανία καθώς επίσης κι ενός καταστήματος The Athlete's Foot στην Ελλάδα εντός του 2016.

Για το 2017, ο όμιλος συνεχίζει ένα λελογισμένο επενδυτικό πλάνο με στόχο να ανοίξει 6-7 νέα καταστήματα Intersport και 1-2 νέα καταστήματα The Athlete's Foot. Παρά του ότι κρίνονται πρώιμες οι προβλέψεις για τη νέα χρήση, ο κ. Πεταλάς εκτίμησε ότι με βάση τη μακροοικονομική εκτίμηση τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τις ξένες αγορές όπου ο όμιλος δραστηριοποιείται, η νέα χρήση αναμένεται καλύτερη. Ο ίδιος επίσης σημείωσε πως η διοίκηση του ομίλου έχει την πρόθεση διανομής μερίσματος στους μετόχους για τη χρήση του 2016, η οποία παγιώνει την επιστροφή του ομίλου στην καθαρή κερδοφορία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v