Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική Ασφαλιστική: Στις 10 Μαρτίου οι δεσμευτικές

Τρέχει κανονικά η διαγωνιστική διαδικασία. Δεν αναμένεται να ανακρούσει πρύμναν η DG Comp. Οι τρεις βασικοί διεκδικητές, η αξία της ασφαλιστικής στα βιβλία της Εθνικής και γιατί είναι κρίσιμος πήχης τα 600 εκατ. Η προίκα του bancassurance.

Εθνική Ασφαλιστική: Στις 10 Μαρτίου οι δεσμευτικές

Κανονικά, παρά τις κλιμακούμενες αντιδράσεις των εργαζομένων, προχωρά ο διαγωνισμός για την πώληση τουλάχιστον του 75% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Ασφαλιστικής από τη μητρική της εταιρεία, Εθνική Τράπεζα.

Όπως είναι, ήδη, γνωστό, στη δεύτερη φάση της διαδικασίας πέρασαν έξι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι διενεργούν οικονομικό και νομικό έλεγχο της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της χώρας. Το επίσημο χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι το data room θα κλείσει στο πρώτο 10ήμερο του επόμενου μήνα, με την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών να έχει προσδιορισθεί για την 10η Μαρτίου.

Πρόκειται για χρονοδιάγραμμα που θα αλλάξει μόνο στην περίπτωση κατά την οποία η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) αποδεχθεί να συζητήσει την τροποποίηση του πλάνου αναδιάρθρωσης της Εθνικής Τράπεζας, εξέλιξη που θεωρείται, όμως, εξαιρετικά δύσκολη.

Η γενική συνέλευση του Συλλόγου υπαλλήλων Εθνικής Ασφαλιστικής αποφάσισε να προχωρήσει σε πανελλαδική απεργία, την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου, ενώ ο Σύλλογος Συνταξιούχων ζητά από κυβέρνηση, κόμματα και τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας να ματαιώσουν την πώληση.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση, δια μέσου του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου έχει στείλει επιστολή στην Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν ( DG Comp) επιχειρηματολογώντας για την αποτροπή της πώλησης.

Είχε προηγηθεί επιστολή του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας, Λ. Φραγκιαδάκη προς τον υπουργό Οικονομικών, στην οποία αναπτύσσεται η σκοπιμότητα για τη μη πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Ειδικότερα η διοίκηση της τράπεζας υποστηρίζει ότι η πώληση είναι μη συμφέρουσα κίνηση, λόγω των περαιτέρω συνεργειών που μπορούν να αναπτυχθούν μέσω του bancassurance.

Με δεδομένο, πάντως, ότι τα παραπάνω επιχειρήματα αναπτύχθηκαν στην DG Comp, τους προηγούμενους μήνες, από τη διοίκηση της ΕΤΕ, χωρίς αποτελέσματα, τόσο η επιστολή Τσακαλώτου όσο και η παρέμβαση υπέρ της μη πώλησης από τον πρόεδρο της Βουλής θεωρούνται ενέργειες που δύσκολα θα οδηγήσουν την DG Comp να ανακρούσει πρύμναν.

Υπό το παραπάνω πρίσμα η διαδικασία συνεχίζεται κανονικά με Goldman Sachs και Morgan Stanley να ενεργούν ως σύμβουλοι πώλησης. Από τις έξι ενδιαφερομένους τρεις σύμφωνα με την αγορά είναι οι βασικοί διεκδικητές.

Οι τρεις βασικοί διεκδικητές

Η μάχη εκτιμάται ότι θα δοθεί μεταξύ Fosun, Apollo και της κοινοπραξίας J. Calamos- Χαλικιά- Exingroup.

Η κινεζική Fosun έχει επιδείξει ζωηρό ενδιαφέρον να αποκτήσει ασφαλιστικές εταιρείες, ιδιαίτερα στον ευρωπαικό Νότο και το έχει καταφέρει ήδη στην περίπτωση της μεγαλύτερης πορτογαλικής εταιρείας του κλάδου, Gaixa Seguros.

Το private equity Apollo επενδύει κυρίως στον χρηματοοικονομικό τομέα αλλά δεν έχει καταφέρει προς το παρόν να κλείσει δουλειά στην Ελλάδα, παρ ότι διεκδίκηση αρκετές μεταξύ των οποίων και την Eurolife.

Η κοινοπραξία J. Calamos με Χαλικιά (Intercontinental AEEAΠ) αποτελεί τον τρίτο ισχυρό διεκδικητή.

Οι δύο Ελληνοαμερικάνοι επενδυτές διαθέτουν πέραν από τα απαραίτητα κεφάλαια, καλή γνώση των συνθηκών της χώρας, ενώ η συμμαχία με την ισπανική ExinGroup έγινε για να εξασφαλισθεί το management στην περίπτωση που αποκτηθεί η Εθνική Ασφαλιστική.

Η αγορά εκτιμά ότι αν η Fosun αποτιμήσει την Εθνική Ασφαλιστική ως στρατηγικός αγοραστής και όχι με επενδυτικά κριτήρια, θα έχει ένα προβάδισμα για την απόκτηση της μεγαλύτερης εγχώριας ασφαλιστικής εταιρείας.

Κρίσιμος πήχης τα 600 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο σύμβουλοι αποτιμούν την Εθνική Ασφαλιστική σε ένα εύρος μεταξύ 800 εκατ. με 1 δισ. ευρώ, ενώ η τράπεζα έχει αποτιμημένη την ασφαλιστική στα βιβλία της έναντι 750 εκατ. ευρώ.

Με δεδομένο όμως ότι οι κεφαλαιακοί δείκτες θα ενισχυθούν λόγω της απομόχλευσης του ισολογισμού, η Εθνική θα μπορούσε να πωλήσει την ασφαλιστική με ένα τίμημα που να αποτιμά την εταιρεία στα 600 εκατ. ευρώ, χωρίς επίπτωση στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

Κλειδί, πάντως, για να επιτευχθεί ένα ικανοποιητικό τίμημα θεωρείται η χορήγηση πολυετούς σύμβασης αποκλειστικής διανομής των προιόντων της εταιρείας μέσω των καταστημάτων της τράπεζας. Οι τραπεζοασφαλιστικές εργασίες αποτελούν εδώ και μια δεκαετία το μεγαλύτερο και πλέον κερδοφόρο τμήμα του χαρτοφυλακίου Ζωής.

Το γεγονός ότι η Εθνική Ασφαλιστική έχει αξιοσημείωτες επενδύσεις σε έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου και δευτερευόντως σε κρατικά ομόλογα εκτιμάται ότι δεν θα επηρεάσει σημαντικά το ύψος των προσφορών που θα κατατεθούν καθώς η μεταφορά των αποθεματικών της ΑΤΕ Ασφαλιστική στο εξωτερικό με απόφαση εξαίρεσης από τα capital controls θεωρείται ότι έχει δημιουργήσει προηγουμενο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v