Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ανάσα» για τη SATO με ρύθμιση δανείων

Το σύνολο των τραπεζικών υποχρεώσεων της Sato, σύμφωνα με το πλάνο αναδιάρθρωσης, θα πληρωθεί σε 9 ισόποσες δόσεις και μία επιπλέον στη λήξη, ίση με το 60% της συνολικής απαίτησης και το 100% του συνόλου των τόκων που έχουν κεφαλαιοποιηθεί.

«Ανάσα» για τη SATO με ρύθμιση δανείων

Βαθιές ανάσες ρευστότητας αναμένεται να πάρει η εταιρεία επίπλων SATO, μετά τη νέα αναχρηματοδότηση του δανεισμού της, η οποία είναι προγραμματισμένη να εκδικαστεί (τροποποίηση των όρων ένταξης στο άρθρο 106β) στις 14 Ιουνίου.

Το γεγονός ότι οι βασικοί πιστωτές της SATO (οι τράπεζες Alpha, Εθνική και Eurobank) είναι και οι κάτοχοι της πλειοψηφίας των μετοχών της εισηγμένης εταιρείας μειώνει στο ελάχιστο τις πιθανές «τριβές» στην εκδίκαση της αιτήσεως, καθώς άλλωστε ούτε το δημόσιο ούτε κανείς τρίτος πιστωτής δεν προβλέπεται να «κουρευτεί» (οι σχετικές υποχρεώσεις προβλέπεται να αποπληρωθούν σε μεγάλο βάθος χρόνου) αλλά να επιμηκυνθεί χρονικά.

Σύμφωνα λοιπόν με το περιεχόμενο της αίτησης, το σύνολο των τραπεζικών υποχρεώσεων (24,2 εκατ. ευρώ):

α) Θα πληρωθεί σε εννέα ισόποσες δόσεις (με την πρώτη να ορίζεται στο τέλος του 2021) και μία επιπλέον στη λήξη (31/12/2030), ίση με το 60% της συνολικής απαίτησης και το 100% του συνόλου των τόκων που έχουν κεφαλαιοποιηθεί έως και την 31/12/2018.

β) Το επιτόκιο ορίζεται στο Euribor τριμήνου συν 3%.

Η χρηματοδοτική αυτή διευκόλυνση έρχεται σε μια περίοδο που η SATO βελτιώνει τις οικονομικές της επιδόσεις και προσδοκά περαιτέρω άνοδό τους στο μέλλον.

Ειδικότερα, το 2016 οι πωλήσεις αυξήθηκαν από τα 7,36 στα 10,82 εκατ. ευρώ (+47%), τα αποτελέσματα προ φόρων και τόκων (EBIT) επέστρεψαν στην κερδοφορία, ενώ η προ φόρων ζημία ήταν σαφώς περιορισμένη σε σύγκριση με το 2015 (-1,78 εκατ. έναντι -6,88 εκατ. ευρώ). Στις 31/12/2016 τα ίδια κεφάλαια ήταν αρνητικά (-20,2 εκατ. ευρώ).

Η διοίκηση της SATO αποδίδει την άνοδο των πωλήσεων σε παράγοντες όπως η ανάπτυξη των καταστημάτων ΕΝΤΟΣ με νέες σειρές εμπορευμάτων, η διείσδυση στον χώρο του παιδικού επίπλου, η υλοποίηση του σχεδίου ανάπτυξης καταστημάτων franchising πανελλαδικά και η ανάληψη σημαντικών έργων από επιχειρήσεις (b2b) από μεγάλες εταιρείες του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της SATO, το 2017 ξεκίνησε με θετικές προοπτικές που βασίζονται στην εξέλιξη των παραγγελιών καθώς και στη βελτίωση του μικτού περιθωρίου κέρδους σε σχέση με το 2016.  Ειδικότερα, η αύξηση των πωλήσεων προσέγγισε το 10% κατά το πρώτο φετινό δίμηνο, ενώ το περιθώριο μικτού κέρδους διευρύνθηκε κατά 524 μονάδες βάσης (στο 35,22%).

Η SATO, τέλος, συνεχίζει την υλοποίηση του προγράμματος αναδιάρθρωσής της και μεταξύ άλλων άνοιξε νέο κατάστημα ΕΝΤΟΣ επί της Λ. Αλίμου, προωθεί το πρόγραμμα ανάπτυξης καταστημάτων μέσω franchising, αναπτύσσει νέα προϊόντα και εντείνει τις προσπάθειές της για ανάληψη νέων εργασιών στο μέτωπο του b2b.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v