Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Επενδύσεις 185 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο

Παρά την πίεση που δέχθηκε η αγορά ευρυζωνικών υπηρεσιών λόγω του "τέλους σταθερής τηλεφωνίας", ο ΟΤΕ σημείωσε αύξηση-ρεκόρ στους συνδρομητές VDSL. Τι είπε η διοίκηση για την ανάπτυξη του δικτύου και την κινητή τηλεφωνία.

ΟΤΕ: Επενδύσεις 185 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο

Σχεδόν το ένα τρίτο των επενδύσεων που προγραμματίζει για το 2017, και θα προσεγγίσουν τα 700 εκατ. ευρώ, έχει υλοποιήσει ο ΟΤΕ μέσα στο πρώτο τρίμηνο τους έτους. Όπως είπε η διοίκηση κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του τριμήνου στους αναλυτές, οι επενδύσεις έφτασαν τα 185 εκατ. ευρώ. Ειδικά για την ανάπτυξη του δικτύου VDSL, στόχος είναι να αναβαθμιστούν περίπου 6.000 καμπίνες μέχρι τα τέλη του έτους. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Μιχάλης Τσαμάζ (φωτό) επισήμανε την καλή πορεία στην Ελλάδα, αλλά και τον έντονο ανταγωνισμό στη Ρουμανία.

Στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2017, οι συνολικές ευρυζωνικές συνδέσεις στην Ελλάδα είχαν φτάσει τα 3.675.000 από 3.641.000 στο τέλος του 2016, με τη διείσδυση στο 77% και το μερίδιο του OTE στη λιανική να αγγίζει το 45%. Το πρώτο τρίμηνο ήταν πάντως το χειρότερο της τελευταίας διετίας, με βάση τις καθαρές νέες συνδέσεις που προστέθηκαν στην ελληνική αγορά ευρυζωνικών υπηρεσιών, με τη διοίκηση να αποδίδει την πίεση και στο τέλος του 5% στις συνδέσεις σταθερής τηλεφωνίας που άρχισε να επιβάλλεται από την αρχή του έτους. Οι καθαρές νέες συνδέσεις έφτασαν τις 35.000, ενώ στο τέταρτο τρίμηνο του 2016 είχαν φτάσει τις 59.000. Το μερίδιο του ΟΤE στις νέες συνδέσεις λιανικής έφτασε το 55,4% στο πρώτο τρίμηνο.

Το δίκτυο VDSL του ΟΤE καλύπτει σήμερα το 47% του πληθυσμού, με στόχο να φτάσει το 60% μέχρι το τέλος του έτους και τη διοίκηση του ΟΤE να υποστηρίζει στην παρουσίαση πως τον τελευταίο χρόνο ενισχύθηκε κατά 35% η χωρητικότητα του δικτύου κινητής τηλεφωνίας και κατά 24% οι ταχύτητες πρόσβασης μέσω κινητής τηλεφωνίας. Η κάλυψη του δικτύου τέταρτης γενιάς (4G) φτάνει πλέον το 95% του πληθυσμού, με τον ΟΤE «να βρίσκεται μπροστά από τον ανταγωνισμό».

Στο πρώτο τρίμηνο προστέθηκαν στο δίκτυο του ΟΤE περίπου 33.000 συνδρομητές VDSL, αριθμός-ρεκόρ κατά τη διοίκηση, με αποτέλεσμα ο συνολικός τους αριθμός να φτάνει πλέον τις 252.000 που αντιστοιχούν στο 15,2% των συνολικών ευρυζωνικών συνδέσεων του οργανισμού. Η διοίκηση προβλέπει πως το ποσοστό θα αυξηθεί στο 20% μέχρι το τέλος του έτους. Αλλά και στη χονδρική (μεταπώληση συνδέσεων στους άλλους παρόχους) ο OTE πήγε καλά στο πρώτο τρίμηνο, με αύξηση περί το 22%.

Η διείσδυση της συνδρομητικής τηλεόρασης παρέμεινε στο επίπεδο του 24%, με τους συνδρομητές Cosmote TV να αποτελούν το 19% συνολικής πελατειακής βάσης του OTE στη σταθερή τηλεφωνία. Στο τέλος Μαρτίου ο όμιλος είχε 505.000 συνδρομητές Cosmote TV, αλλά με σημαντική υποχώρηση των καθαρών νέων συνδέσεων. Στο πρώτο τρίμηνο προστέθηκαν 2.000 συνδρομητές σε σχέση με τις 25.000 στο τέταρτο τρίμηνο του 2016. Η διοίκηση του ΟΤE αποδίδει την κάμψη στη ζήτηση στο τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης 10% που επιβλήθηκε τον Ιούλιο του 2016.

Στην κινητή τηλεφωνία καταγράφεται μικρή (-1,2%) κάμψη εσόδων στο πρώτο τρίμηνο, με το μηνιαίο έσοδο ανά συνδρομητή (ARPU) να διαμορφώνεται σε 10 ευρώ από 10,6 ευρώ στο τελευταίο τρίμηνο του 2016. Τα έσοδα από μετάδοση δεδομένων έφτασαν στο τέλος του τριμήνου το 25,2% των συνολικών εσόδων από υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, από 23,2% στο προηγούμενο τρίμηνο. Το 59% της συνδρομητικής βάσης χρησιμοποιεί πλέον «έξυπνο» τηλέφωνο σύμφωνα με τη διοίκηση του ΟΤE, με αύξηση κατά 12% στο τελευταίο τρίμηνο. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε τόσο στα νέα πακέτα που συνδέουν τη μετάδοση δεδομένων και τη φωνή καθώς και σε πακέτα με στόχο τη μεταφορά πελατών από καρτοκινητή τηλεφωνία σε συμβόλαιο «για καλύτερο έλεγχο των δαπανών τους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v