Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Γκαζώνει» η Πειραιώς για την αντιμετώπιση των NPLs

Ανοίγει το virtual data room του προς πώληση πακέτου των μη εξυπηρετούμενων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ενθαρρυντικό το κατ' αρχάς ενδιαφέρον από τους επενδυτές. Οι κινήσεις για πώληση κόκκινων καταναλωτικών δανείων ύψους 1,5 δισ.

«Γκαζώνει» η Πειραιώς για την αντιμετώπιση των NPLs

Με εντατικούς ρυθμούς προετοιμάζει η διοίκηση της τράπεζας τις διαδικασίες για την πώληση των δύο πακέτων μη εξυπηρετούμενων δανείων συνολικής αξίας 3 δισ., εκ των οποίων το πρώτο, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, αφορά δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων με εξασφαλίσεις, ενώ το δεύτερο 1,5 δισ. κόκκινα καταναλωτικά δάνεια.

Προβάδισμα στη διαδικασία έχει, σύμφωνα με πηγές, το πακέτο των επιχειρηματικών δανείων. Με βάση τη στρατηγική της τράπεζας, το δεύτερο εξάμηνο του 2017 τα εξυπηρετούμενα δάνειά της πρέπει να μειωθούν κατά 4 δισ. ευρώ συνολικά, με πωλήσεις, διαγραφές και εισπράξεις.

Ενδιαφέρον για το «Amoeba»

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις πληροφορίες, το δεύτερο 15νθήμερο του Νοεμβρίου αναμένεται να ανοίξει το virtual data room για το δανειακό πακέτο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το οποίο φέρει την επωνυμία «Amoeba» και ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ξένα funds. Πηγές αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι υπάρχει κατ' αρχάς ενδιαφέρον από 20 και πλέον ξένα επενδυτικά κεφάλαια, ορισμένα εκ των οποίων συμμετείχαν στη διαδικασία πώλησης των δανείων της ιταλικής τράπεζας Unicredito.

«Η διαδικασία προχωρά με εντατικό ρυθμό, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν και από τις συνθήκες που θα επικρατούν το επόμενο τρίμηνο στην αγορά», τονίζει πηγή με γνώση του θέματος.

Το «Amoeba» περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα δάνεια περίπου 150 μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα οποία έχουν στο σύνολό τους υποθήκες εμπορικών και ξενοδοχειακών ακινήτων. Επίσης, στο προς πώληση χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνονται εμπορικά και ξενοδοχειακά ακίνητα, τα οποία βρέθηκαν στο χαρτοφυλάκιο της τράπεζας ως αποτέλεσμα οριστικών διευθετήσεων ή πλειστηριασμών.

Τα καταναλωτικά

Παράλληλα η τράπεζα προχωρά και τη διαδικασία για την πώληση του πακέτου των καταναλωτικών μη εξυπηρετούμενων δανείων με την επωνυμία «Arctos», τα οποία δεν φέρουν εξασφαλίσεις και αποτελούν δάνεια ύψους 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 500 εκατ. ευρώ έχουν διαγραφεί. Πρόκειται για μικρού ύψους καταναλωτικά δάνεια, χρέη από πιστωτικές κάρτες και υπεραναλήψεις μετρητών.

«Έχει τα ίδια σχεδόν χαρακτηριστικά με το αντίστοιχο πακέτο μη εξυπηρετούμενων δανείων που πούλησε πρόσφατα η Eurobank», αναφέρει πηγή στο Euro2day.gr. Με βάση το χρονοδιάγραμμα, το virtual data room για το εν λόγω πακέτο αναμένεται να ανοίξει έως το τέλος του έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v