Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο μέγεθος αποκτά η Pharmathen

Διπλασιασμό τζίρου και λειτουργικών κερδών στην τριετία, μετά την έγκριση του FDA και το άνοιγμα στην αγορά των ΗΠΑ. Πώς χτίστηκε η στρατηγική την τελευταία τριετία. Οι επενδύσεις στις Σάπες και το ισχυρό χαρτί των καινοτόμων ενέσιμων σκευασμάτων.

Νέο μέγεθος αποκτά η Pharmathen

Μια έγκριση που αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα για την ελληνική καινοτόμο φαρμακοβιομηχανία Pharmathen είναι αυτή που έλαβε το εργοστάσιό της στις Σάπες του Έβρου από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκου FDA. Πρόκειται για την ωρίμανση της μεσοπρόθεσμης στρατηγικής που έχει χαράξει η εταιρία και αφορά την ολοένα μεγαλύτερη διείσδυσή της στο εξωτερικό.

Η παραπάνω έγκριση ανοίγει τον δρόμο ώστε να ενεργοποιηθεί η συμφωνία που διαθέτει η Pharmathen με τον αμερικανικό κολοσσό γενόσημων φαρμάκων Actavis, η οποία είχε ξεκινήσει το 2014.

Οι δύο πλευρές εστίασαν στα ενέσιμα φάρμακα παρατεταμένης αποδέσμευσης (Long Acting Injectables -  LAI), τεχνολογία που ανάπτυξε εξ ολοκλήρου η Pharmathen και αποτελεί το ισχυρό της πλεονέκτημα διεθνώς, και η οποία εγκρίθηκε εμμέσως από τον FDA, ο οποίος πιστοποίησε εξ ολοκλήρου τη μονάδα παραγωγής στον Έβρο.

Με βάση τις εκτιμήσεις της διοίκησης της Pharmathen, η συγκεκριμένη εξέλιξη, οι καινοτόμες τεχνολογίες χορήγησης και η συμφωνία με ισχυρούς παίκτες της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας αναμένεται να οδηγήσει σε διπλασιασμό μεγεθών -σε επίπεδο κύκλου εργασιών και λειτουργικών κερδών- την προσεχή τριετία.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρία, η οποία εξαγοράστηκε κατά πλειοψηφία το 2015 από την BC Partners αλλά διατηρεί το ελληνικό management, την έδρα της παραγωγής της και το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης στη χώρα, πραγματοποιεί κύκλο εργασιών της τάξης των 200 εκατ. ευρώ περίπου, εκ των οποίων το 75% αφορά σε εξαγωγές.

Επενδύει δε με συνέπεια εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία τα κέρδη της, φθάνοντας σήμερα να διαθέτει 30 εκατ. ευρώ ετησίως σε παραγωγικές και ερευνητικές επενδύσεις. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v