Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επτά επί... Πειραιώς για το Amoeba

Τα επτά funds που έριξαν χρήμα, ελέγχοντας το προς πώληση χαρτοφυλάκιο, εμφανίζονται ως σίγουρα για κατάθεση δεσμευτικών προσφορών. Τρεις με τέσσερις θα περάσουν στην επόμενη φάση. Πού βλέπει τις προσφορές η αγορά.

Επτά επί... Πειραιώς για το Amoeba

Τουλάχιστον έξι με επτά μη δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να κατατεθούν σήμερα στη UBS για το project AMOEBA, εκ των οποίων θα περάσουν στην επόμενη φάση τρεις ή το πολύ τέσσερις επενδυτές.

Με βάση το ενημερωτικό σημείωμα που απεστάλη στους επενδυτές, το προς πώληση χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει 700 μη εξυπηρετούμενα δάνεια 120 επιχειρήσεων, ονομαστικής αξίας 1,6 δισ. ευρώ. Η πλειοψηφία των παραπάνω δανείων έχει ήδη καταγγελθεί από την τράπεζα.

Τα προς πώληση δάνεια διαθέτουν εξασφαλίσεις επί 1.350 ακινήτων, η αξία των οποίων έχει εκτιμηθεί από την τράπεζα στα 467 εκατ. ευρώ (vendor value). Επιπρόσθετα, υπάρχουν εξασφαλίσεις επί άλλων περιουσιακών στοιχείων, αξίας 160 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα funds Apollo, Bain, Fortress, Davidson Kempner, Lone Star, Center Bridge, PIMCO, εκτιμάται ότι θα καταθέσουν μη δεσμευτικές προσφορές καθώς έχουν διενεργήσει σοβαρή προεργασία, ξοδεύοντας αρκετά χρήματα.

«Στρατιές» από συμβούλους, εκτιμητές ακινήτων και δικηγόρους δούλεψαν το χαρτοφυλάκιο, ελέγχοντας τα ακίνητα και επιδιώκοντας να σχηματίσουν, για λογαριασμό των πελατών τους, μια ικανοποιητική άποψη για την ανακτήσιμη αξία του προς πώληση χαρτοφυλακίου.

Η Πειραιώς αποτιμά τα 1.350 ακίνητα, που έχουν ως εξασφαλίσεις τα προς πώληση δάνεια, στα 467 εκατ. ευρώ (vendor value). Ποσό που αντιστοιχεί στο 29% της ονομαστικής αξίας του χαρτοφυλακίου. Για μια σειρά από λόγους, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θεωρούν ότι η αξία των εξασφαλίσεων είναι σημαντικά χαμηλότερη.

Επιπρόσθετα, υπάρχουν και εξασφαλίσεις επί άλλων περιουσιακών στοιχείων, αξίας περίπου 160 εκατ. ευρώ, η ανακτήσιμη αξία των οποίων, αποτιμάται, όμως, πάρα πολύ χαμηλή, σύμφωνα με ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Ως εκ τούτου στην αγορά υπάρχει η αίσθηση ότι οι προσφορές δεν θα ξεπεράσουν το 15% της ονομαστικής αξίας των δανείων, με ερώτημα βέβαια το πώς αναδιαμορφώνονται με βάση τις αιρέσεις που θα ενέχουν οι προσφορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά του πωλητή έχει διαμηνύσει στους ενδιαφερόμενους ότι στον δεύτερο γύρο θα περάσουν τρεις ή το πολύ τέσσερις επενδυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v