Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Στο 1,1 δισ. ο «λογαριασμός» του IFRS9

Η τράπεζα εκτιμά ότι μετά από φόρους η επίπτωση στα εποπτικά κεφάλαια φέτος θα ανέλθει στο 0,1% του CET 1. Κατά 8,1% θα αυξηθούν οι συσσωρευμένες προβλέψεις για δάνεια και λοιπές απαιτήσεις. Με τα αποτελέσματα του 2017 η οριστική εκτίμηση.

Alpha Bank: Στο 1,1 δισ. ο «λογαριασμός» του IFRS9

Στα 1,1 δισ. ευρώ εκτιμά η διοίκηση της Alpha Bank ότι θα ανέλθει η επίπτωση από την υιοθέτηση του νέου Διεθνούς Προτύπου Χρηματοοικονομικής Πληροφορήσεως 9 (ΔΠΧΠ 9 – IFRS 9), αυξάνοντας τις συσσωρευμένες προβλέψεις απομείωσης κατά 8,1%.

Όπως είναι γνωστό το νέο πρότυπο εφαρμόζεται από όλα τα πιστωτικά ιδρύματα από την 1.1.2018. Ως αποτέλεσμα της εφαρμογής επέρχονται σημαντικές αλλαγές στην ταξινόμηση και στην αποτίμηση των χρηματοοικονομικών μέσων, με σημαντικότερες εκείνες που αφορούν τη μεθοδολογία απομειώσεως του δανειακού χαρτοφυλακίου.

Με δεδομένο ότι έχουν οριστικοποιηθεί οι σημαντικότερες παραδοχές για την εφαρμογή του, η διοίκηση της Alpha προχώρησε στην διατύπωση της εκτίμησης. Ειδικότερα, εκτιμά ότι η καθαρή θέση του ομίλου θα μειωθεί κατά περίπου 1,1 δισ. ευρώ, μετά από φόρους ενώ οι συσσωρευμένες προβλέψεις απομείωσης θα αυξηθούν κατά 8,1%.

Με την εφαρμογή της πενταετούς μεταβατικής περιόδου, ο Δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) εκτιμάται ότι θα επηρεαστεί κατά περίπου 0,1% για το πρώτο έτος, υπολογισμένος με στοιχεία της 31.12.2017. Ο Δείκτης CET1 την 30.09.2017 ανήρχετο σε 17,8 %.

Η εκτίμηση της Alpha Bank είναι εντός του εύρους που ανέμενε η αγορά (1 με 1,3 δισ. ευρώ) για την τράπεζα. Σημειώνεται ότι η ΤτΕ έχει εκτιμήσει πως η συνολική επίπτωση για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες θα κινηθεί μεταξύ 4 με 5 δισ. ευρώ, ενώ τραπεζίτες έχουν διατυπώσει την άποψη ότι μπορεί να φθάσει και τα 5,5 δις ευρώ.

Όπως διευκρινίζει η Alpha, η οριστική εκτίμηση για την επίπτωση θα συμπεριληφθεί στην ετήσια Οικονομική Έκθεση χρήσεως 2017. Δεδομένου ότι η εφαρμογή του ΔΠΧΠ 9 αφορά στη χρήση 2018, η οριστική επίπτωση από την εφαρμογή του θα συμπεριληφθεί στην Ετήσια Οικονομική Έκθεση που θα δημοσιευθεί για την εν λόγω χρήση.

H εκ της εφαρμογής του εν λόγω Προτύπου προκύπτουσα επίπτωση πρέπει να συνεκτιμηθεί με τις λοιπές πληροφορίες που αφορούν την πολιτική διαχειρίσεως του πιστωτικού κινδύνου και τη μεθοδολογία υπολογισμού των αναμενόμενων ζημιών απομειώσεως, τις οποίες τα πιστωτικά ιδρύματα υποχρεούνται να παρέχουν βάσει του αναθεωρηθέντος Διεθνούς Προτύπου Χρηματοοικονομικής Πληροφορήσεως 7 «Χρηματοοικονομικά μέσα: Γνωστοποιήσεις» για σκοπούς διαφάνειας και επαρκούς πληροφορήσεως όλων των ενδιαφερόμενων μερών της αγοράς.

Η Alpha Bank είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα που διατύπωσε εκτίμηση για την επίπτωση από το IFRS 9 ενώ αναμένεται να ακολουθήσει η Eurobank με την ανακοίνωση των εταιρικών της αποτελεσμάτων στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Πειραιώς και Εθνική δεν έχουν αποφασίσει ακόμη αν θα ανακοινώσουν χωριστά τις εκτιμήσεις τους για το IFRS 9 ή θα περιμένουν την ανακοίνωση αποτελεσμάτων χρήσης 2017.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v