Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ώρα της αλήθειας για ΕΤΕ και Εθνική Ασφαλιστική

Τελειώνει το 9μηνο, χωρίς η Exin να έχει εμφανίσει αποδεικτικά επάρκειας κεφαλαίων. Υπό ποιες προϋποθέσεις θα χορηγηθεί παράταση. Η ακύρωση του διαγωνισμού και η επαναδιαπραγμάτευση με DG Comp. Πώς μπορεί να συνδυαστεί είσοδος στρατηγικού επενδυτή με IPO.

Η ώρα της αλήθειας για ΕΤΕ και Εθνική Ασφαλιστική

Η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) θα καθορίσει το μέλλον της Εθνικής Ασφαλιστικής, στην ιδιαίτερα πιθανή περίπτωση, κατά την οποία η Exin δεν κατορθώσει να προσκομίσει, μέσα στις επόμενες ημέρες, στην Εθνική πειστικές αποδείξεις για την εξεύρεση των 718,5 εκατ. ευρώ.

Έντεκα ημέρες πριν συμπληρωθεί το 9μηνο, εντός του οποίου πρέπει να ολοκληρωθεί η συναλλαγή, η Exin δεν έχει ακόμη στείλει στην Τράπεζα της Ελλάδος τις δεσμεύσεις κεφαλαίων και τη δομή της συναλλαγής.

Πηγές της, όμως, αναφέρουν ότι η διοίκηση της Εθνικής είναι ενήμερη για τη διαδικασία συγκέντρωσης κεφαλαίων και εντός των προσεχών ημερών θα σταλεί στην τράπεζα το τελικό μετοχολόγιο, καθώς και η προτεινόμενη δομή της συναλλαγής, ώστε να τεθούν υπόψη του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας στην επόμενη τακτική του συνεδρίαση.

Η Εθνική είναι η μόνη αρμόδια να δώσει ή όχι παράταση στο προβλεπόμενο 9μηνο για την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Λόγω, πάντως, της παρατεταμένης αδυναμίας της Exin, η τράπεζα έχει αρχίσει να προετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα, η οποία προβλέπει την καταγγελία της συμφωνίας και ενδεχομένως την έγερση νομικών αξιώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Εθνικής θα επιδιώξει να πείσει την DG Comp αφενός να δώσει χρόνο ως την προκήρυξη νέου διαγωνισμού, αφετέρου να χαλαρώσει τις απαιτήσεις της.

Με βάση το υφιστάμενο πλάνο αναδιάρθρωσης, η Εθνική δεσμεύεται να πουλήσει τουλάχιστον το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής. Η τράπεζα θα προσπαθήσει να πείσει την DG Comp να αλλάξει η παραπάνω δέσμευση και να διατηρήσει υψηλότερο ποσοστό μειοψηφίας.

Αν δεν το πετύχει, η προσοχή της θα εστιασθεί στο πώς θα μειωθεί στο 25% το ποσοστό της στην Εθνική Ασφαλιστική, χωρίς να διατεθεί σε έναν επενδυτή το υπόλοιπο 75%. Το σχήμα που εξετάζουν στην Εθνική είναι παρεμφερές με αυτό που προέκρινε η Eurobank επί διοίκησης Χρ. Μεγάλου για τη Eurolife, το οποίο τελικώς δεν προχώρησε λόγω των πολιτικών εξελίξεων. Να υπάρξει, δηλαδή, εισαγωγή της εταιρείας στο ΧΑ ή σε άλλη χρηματιστηριακή αγορά, με έκδοση νέων και διάθεση υφιστάμενων μετοχών, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης και δημόσιας εγγραφής. Η ιδιωτική τοποθέτηση θα απευθύνεται σε funds ή εταιρείες που επιθυμούν να αποτελέσουν τον στρατηγικό επενδυτή της Εθνικής Ασφαλιστικής, ενώ η δημόσια εγγραφή σε θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές.

Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι θα διευκολυνθεί η εκδήλωση ενδιαφέροντος από «βασικούς» επενδυτές. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι έτσι θα αποφευχθούν οι συγκρίσεις με το τίμημα των 718,5 εκατ. ευρώ, που προσέφερε η Exin.

Σημειώνεται ότι η Exin αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής στον διαγωνισμό πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, προσφέροντας για το 75% του μετοχικού της κεφαλαίου και μια 15ετή σύμβαση bancassurance 718,5 εκατ. ευρώ. Εδώ, όμως, και εννέα μήνες αδυνατεί να κλείσει το σχήμα των βασικών χρηματοδοτών του deal.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v