Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Inform Λύκος: Το Turn around και το «παχύ ταμείο» για τους μετόχους

Οι μέτοχοι θα πάνε φέτος για πέμπτη φορά στην τριετία στο… ταμείο, αλλά επιπλέον βλέπουν την εισηγμένη να αναδιαρθρώνεται και να αφήνει πίσω της τα ζημιογόνα αποτελέσματα.

Inform Λύκος: Το Turn around και το «παχύ ταμείο» για τους μετόχους

Όταν το δωδεκάμηνο μεταξύ Δεκεμβρίου του 2013 και τέλους του 2014 υπήρχαν τριβές μεταξύ του κ. Ν. Λύκου και μετόχων μειοψηφίας, ελάχιστοι εξ’ αυτών μπορούσαν να προβλέψουν το πόσο θετικά θα εξελίσσονταν τα πράγματα.

Ας πάρουμε όμως την υπόθεση από την αρχή.

Στα τέλη του 2013 ο βασικός μέτοχος της εισηγμένης κ. Νικόλαος Λύκος προχώρησε σε δημόσια πρόταση, προσφέροντας δύο εναλλακτικές επιλογές:

Πρώτον, οι μέτοχοι μειοψηφίας να ανταλλάξουν τις μετοχές τους με τίτλους μιας άλλης εταιρείας στο εξωτερικό, η οποία θα επιχειρούσε να εισέλθει σε μια αναπτυγμένη χρηματιστηριακή αγορά της Ευρώπης και δεύτερον, να πουλήσουν τους τίτλους τους προς 1,5 ευρώ (τίμημα που οδηγούσε σε μια συνολική αποτίμηση του ομίλου στα 30,86 εκατ. ευρώ).

Το μεγαλύτερο τμήμα της μειοψηφίας δεν πείστηκε, η δημόσια πρόταση απέτυχε, οπότε ο κ. Λύκος επανήλθε στα τέλη του 2014 ζητώντας από τους μετόχους να του πουλήσουν την θυγατρική της Inform Λύκος, Austrian Cards έναντι του ποσού των 40 εκατ. ευρώ.

Αν και τελικά η συγκεκριμένη πρόταση έγινε αποδεκτή από το σύνολο των μετόχων, είχαν εκφραστεί έντονοι προβληματισμοί, με κυριότερο τον παρακάτω: Η Austrian Cards αποτελούσε μέχρι τότε τη δραστηριότητα που έφερνε στον όμιλο Inform Λύκoς τα κέρδη, τις ταμειακές ροές και τις θετικές προοπτικές (επρόκειτο δηλαδή για το «ασημικό» του ομίλου) ενώ αντίθετα η δραστηριότητα που θα απέμενε ήταν ζημιογόνος και με μάλλον μέτριες -όπως λεγόταν τότε- προοπτικές.

Σήμερα, τρία χρόνια από τότε, όσοι είχαν εκφράσει το συγκεκριμένο προβληματισμό, διαπιστώνουν πως είχαν κάνει λάθος. Η έκπληξη που ακολούθησε ήταν θετική και μεγάλη.

Πρώτα απ’ όλα, οι μέτοχοι της Inform Λύκoς που είχαν πολλά χρόνια να δουν… το χρώμα του χρήματος, εισέπραξαν μέσα στο πρώτο επτάμηνο του 2015 συνολικά 1,10 ευρώ ανά μετοχή (αρχικά 0,70 ευρώ επιστροφή κεφαλαίου και στη συνέχεια 0,40 ευρώ μέρισμα). Αν όμως αυτό το ποσό τους είχε προαναγγελθεί, εξεπλάγησαν στη συνέχεια όταν η ζημιογόνος Inform Λύκoς τους διένειμε μέρισμα 0,07 ευρώ τόσο το 2016, όσο και το 2017, ενώ για φέτος αναμένεται να δοθεί 0,1 ευρώ. Πέντε χρηματικές διανομές σε περίπου τρία χρόνια.

Με άλλα λόγια, οι μέτοχοι της Inform Λύκoς από την αρχή του 2015 έως και το προσεχές καλοκαίρι θα έχουν εισπράξει αθροιστικά 27,5 εκατ. ευρώ, ή 1,34 ευρώ ανά μετοχή! (αν είχαν δεχτεί τη δημόσια πρόταση του 2013 θα είχαν εισπράξει 1,5 ευρώ χάνοντας όμως τις μετοχές τους).

Το θετικότερο όμως νέο για τους μετόχους είναι πως στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα η Inform Λύκoς μέσα από ένα προσεγμένο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και επενδύσεων έχει καταφέρει να εξισορροπήσει την οικονομική της θέση και μάλιστα να προσδοκά σε σαφώς καλύτερες εποχές από το 2018.

Ήδη από τον Ιούνιο του 2016, ο διευθύνων σύμβουλος της Inform Λύκoς Παναγιώτης Σπυρόπουλος είχε δηλώσει στους μετόχους ότι «η αγορά φεύγει από το έγχαρτο και πηγαίνει προς το ηλεκτρονικό κομμάτι και στόχος μας είναι να προσφέρουμε αυτές τις νέες υπηρεσίες στους πελάτες μας».

Εννέα περίπου μήνες αργότερα (Μάρτιος 2017) η ετήσια οικονομική έκθεση των αποτελεσμάτων του 2016 επιβεβαίωνε τη συγκεκριμένη στροφή: «Με την ολοκλήρωση και της νέας επένδυσης συνολικού ύψους 4,7 εκατ. σε υπερσύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό ψηφιακών εκτυπώσεων και λογισμικό, η Inform Λύκoς είναι σε θέση να προσφέρει τη δυνατότητα της άμεσης, εξατομικευμένης και διαδραστικής πληροφόρησης, με τον πιο αποτελεσματικό και οικονομικό τρόπο, παρουσιάζοντας καινοτόμες λύσεις για αποτελεσματικότερη επικοινωνία, με προϊόντα όπως Dynamic Statements, CloudPrinting και e-Invoicing».

Επιπρόσθετα, στην τακτική γενική συνέλευση του περυσινού Ιουνίου, ο κ. Σπυρόπουλος προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι οι πρόσφατες επενδύσεις θα επηρεάσουν θετικά τα αποτελέσματα της εταιρείας, κυρίως από το 2018 και μετά.

Ήδη, (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα), η Inform Λύκoς κατά την τελευταία τριετία αύξησε το EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) από τα 3,1 στα 5,01 εκατ. ευρώ, ενώ εξάλειψε σχεδόν τις προ φόρων ζημίες (από -1,6 εκατ. σε -197 χιλ. ευρώ ).

«Το 2017, με την επικέντρωση των προσπαθειών στην ενίσχυση της θέσης του ομίλου στις αγορές που δραστηριοποιείται, η Inform κατάφερε να κερδίσει νέους πελάτες διατηρώντας και τους υφιστάμενους.
Παράλληλα, τα προγράμματα βελτίωσης της εσωτερικής αποδοτικότητας που ξεκίνησαν τα προηγούμενα χρόνια έφεραν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Με την ολοκλήρωση των νέων επενδύσεων σε σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό ψηφιακών εκτυπώσεων και λογισμικού στην Ελλάδα συνολικού ύψους 4,7 εκατ. ευρώ το 2016 και στη Ρουμανία συνολικού ύψους 1,3 εκατ. ευρώ το 2017, είναι σε θέση να προσφέρει τη δυνατότητα της άμεσης, εξατομικευμένης και διαδραστικής πληροφόρησης, με τον πιο αποτελεσματικό και οικονομικό τρόπο.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι επενδύσεις στον τομέα των ηλεκτρονικών υπηρεσιών για να καλυφθούν συνολικά οι ανάγκες των πελατών, παρουσιάζοντας καινοτόμες λύσεις για αποτελεσματικότερη επικοινωνία, με προϊόντα όπως η υπηρεσία CCM (Customer Communication Management), καθώς και υπηρεσίες Cloud-Printing, e-Invoicing, Archiving» αναφέρει η πρόσφατη ανακοίνωση της Inform Λύκος.

ΥΓ: Η Austrian Cards δεν έχει μέχρι σήμερα εισέλθει σε κάποιο χρηματιστήριο του εξωτερικού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v