Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψάχνει για ευκαιρίες η ΕΛΤΡΑΚ

Προχωρημένες συζητήσεις με τις τράπεζες για σύναψη μακροπρόθεσμου δανείου μέσα στο δεύτερο φετινό εξάμηνο. Η βελτίωση των περυσινών επιδόσεων και οι εκτιμήσεις της διοίκησης για τη φετινή πορεία της εισηγμένης.

Ψάχνει για ευκαιρίες η ΕΛΤΡΑΚ

Κανένα πρόβλημα ρευστότητας δεν θα προκύψει στην ΕΛΤΡΑΚ λόγω των περυσινών αποφάσεων για διανομή πολύ μεγάλων χρηματικών ποσών στους μετόχους της, δηλώνει η διοίκηση της εισηγμένης.

Ειδικότερα, πέρυσι η ΕΛΤΡΑΚ είχε μοιράσει με τη μορφή μερισμάτων 11,68 εκατ. ευρώ (0,8314 ανά μετοχή), γεγονός που σε συνδυασμό με τις προηγηθείσες πλήρεις αποπληρωμές των μακροπρόθεσμων δανείων του παρελθόντος, έφεραν στις 31/12/2017 το δείκτη κυκλοφοριακής ρευστότητας οριακά κάτω από τη μονάδα (0,99 για τον Όμιλο, 0,78 για τη μητρική), ενώ φέτος προχώρησε και σε επιστροφή κεφαλαίου 8,44 εκατ. ευρώ (0,601 ευρώ ανά μετοχή).

«Σε καμιά περίπτωση, οι τιμές του δείκτη δεν προκαλούν πρόβλημα στην ομαλή χρηματοδότηση του Ομίλου» υποστηρίζει η διοίκηση της εισηγμένης στις ετήσιες λογιστικές της καταστάσεις, ενώ παράλληλα επισημαίνει πως βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τις τράπεζες για τη σύναψη νέου μακροπρόθεσμου δανείου στο δεύτερο εξάμηνο του 2018, το οποίο θα οδηγήσει τους σχετικούς δείκτες πάνω από τη μονάδα.

Υποστηρικτικά για τη ρευστότητα της εισηγμένης είναι και οι οικονομικές επιδόσεις του 2017, όπου πέρα από την αύξηση των καθαρών κερδών από τα 3,53 στα 4,93 εκατ. ευρώ, παρήχθησαν θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές ύψους 10,87 εκατ. ευρώ (λειτουργικές ροές +11,15 εκατ., επενδυτικές -279 χιλ.) που χρηματοδότησαν πάνω από τη μισή χρηματική διανομή που αποφασίστηκε πέρυσι.

Επιπλέον, με δεδομένο ότι ο καθαρός δανεισμός της 31ης Δεκεμβρίου του 2017 ανερχόταν σε 12,3 εκατ. ευρώ και το περυσινό EBITDA διαμορφώθηκε στα 9,043 εκατ. ευρώ, προκύπτει ένας ικανοποιητικός δείκτης «καθαρού χρέους προς EBITDA» ακόμη και αν συνεκτιμηθεί η φετινή επιστροφή κεφαλαίου.

Η διοίκηση της ΕΛΤΡΑΚ είχε δικαιολογήσει την περυσινή της απόφαση για την τόσο μεγάλη διανομή μετρητών, σημειώνοντας ότι «για πολλά χρόνια η εταιρεία δεν διένειμε μέρισμα εξαιτίας των συνθηκών αβεβαιότητας που επικρατούσαν στην ελληνική οικονομία. Τώρα, μπορεί η αγορά να μην έχει γυρίσει προς τα πάνω, ωστόσο η κατάσταση είναι κάπως πιο χαλαρή, εισπράχθηκαν χρήματα από απαιτήσεις και οι προσδοκίες είναι κάπως βελτιωμένες. Ουσιαστικά αποφασίζουμε να δώσουμε στους μετόχους τα λεφτά που δεν είχαν δοθεί από το 2011 και μετά».

Ψάχνει για ευκαιρίες

Για μια ακόμη χρονιά, η διοίκηση της ΕΛΤΡΑΚ είναι ιδιαίτερα φειδωλή στο να προβλέψει τις οικονομικές της επιδόσεις, πλην όμως επισημαίνει πως βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου να αξιοποιήσει τυχόν ευκαιρίες που θα εμφανιστούν στην αγορά.

Ειδικότερα, αναφέρει: «Η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα, στους κλάδους που δραστηριοποιείται ο Όμιλος φαίνεται να είναι στάσιμη. Δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για να εκτιμήσουμε πότε αναμένεται η ανατροπή αυτού του κλίματος. Η διοίκηση του Ομίλου συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τις συνθήκες και παραμένει σε ετοιμότητα τόσο για να διατηρήσει την οικονομική ευρωστία του Ομίλου σε περίπτωση που οι συνθήκες επιδεινωθούν, όσο και για να αξιοποιήσει τυχόν ευκαιρίες που θα εμφανισθούν στην αγορά».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v