Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

OTE: Ευρυζωνικές συνδέσεις και data στηρίζουν τα μεγέθη

Στα σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης των ευρυζωνικών συνδέσεων αναφέρθηκε η διοίκηση του ομίλου κατά την τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές. Τι είπε για συνδρομητική τηλεόραση και κινητή τηλεφωνία.

OTE: Ευρυζωνικές συνδέσεις και data στηρίζουν τα μεγέθη

Στη συνεχή ανάπτυξη στην Ελλάδα, με οχήματα τις ευρυζωνικές συνδέσεις και τη μετάδοση δεδομένων (data) στην κινητή τηλεφωνία, αλλά και στις προκλήσεις του τομέα σταθερής τηλεφωνίας στη Ρουμανία αναφέρθηκε η διοίκηση του ΟΤΕ κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου. Στην παρουσίαση της διοίκησης του ΟΤE προς τους αναλυτές επισημάνθηκε πως οι επενδύσεις του πρώτου τριμήνου στην Ελλάδα έφτασαν τα 115 εκατ. ευρώ, ενώ διατηρείται ο στόχος για επενδύσεις 700 εκατ. ευρώ στο σύνολο της χρήσης.

Η αγορά ευρυζωνικών υπηρεσιών έφτασε στα τέλη Μαρτίου τα 3.841.000 συνδέσεις με το μερίδιο του ΟΤE στο 47%. Στο πρώτο τρίμηνο του έτους οι καθαρές νέες ευρυζωνικές συνδέσεις του ΟΤE ανήλθαν σε 43.000, ενώ οι καθαρές νέες συνδέσεις του ανταγωνισμού ήταν μόλις 8.000 (δηλαδή το μερίδιο του ΟTΕ έφτασε το 84% στις νέες συνδέσεις). Τα έσοδα του ομίλου στο πρώτο τρίμηνο από τις ευρυζωνικές συνδέσεις αυξήθηκαν κατά 8% με τον Μιχ. Τσαμάζ (φωτό) να υποστηρίζει πως «είμαστε περήφανοι γιατί σε αυτό τον τομέα έχουν επικεντρωθεί οι επενδύσεις μας». «Σχεδόν το 60% των συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας έχουν πλέον ευρυζωνική σύνδεση» τόνισε ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου Μπ. Μαζαράκης.

Η διοίκηση του ΟTΕ υποστήριξε πως η διείσδυση των υπηρεσιών VDSL και Fiber (οπτικής ίνας), χωρίς να διακρίνει μεταξύ των δύο υπηρεσιών, έφτασε το 22,5% της συνδρομητικής βάσης ευρυζωνικών συνδέσεων με ρεκόρ καθαρών νέων συνδέσεων (51.000) στο πρώτο τρίμηνο. Στο τέλος Μαρτίου είχαν ενεργοποιηθεί 12.200 καμπίνες VDSL / Vectoring σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ εντός του έτους θα ενεργοποιηθούν άλλες 4.000 καμπίνες. Η κάλυψη του δικτύου οπτικής ίνας μέχρι την καμπίνα (FTTC) έφτανε το 60% στο τέλος του 2017 με πρόβλεψη να προσεγγίσει το 72% το 2019.

Στο τέλος Μαρτίου η πλατφόρμα συνδρομητικής τηλεόρασης Cosmote TV είχε 528.000 συνδρομητές, έναντι 525.000 στα τέλη Δεκεμβρίου, με αύξηση 4,5% σε ετήσια βάση και τη διοίκηση του ομίλου να αναφέρεται στα δικαιώματα μετάδοσης των Champions League και Europa League για την περίοδο 2018 – 2021. Ο κ. Μαζαράκης υποστήριξε πως συνολικά η αγορά συνδρομητικής τηλεόρασης έχασε συνδρομητές στο πρώτο τρίμηνο. Σε ερώτηση για το πώς μπορεί να ενισχυθεί η ανοδική τάση στη συνδρομητική τηλεόραση, η διοίκηση του ΟΤΕ υποστήριξε πως ετοιμάζει νέα πακέτα με περισσότερο ευέλικτη τιμολογιακή πολιτική. Πρόσφατα είχε ανακοινώσει, για παράδειγμα, ένα νέο «πακέτο» το οποίο θα λειτουργεί ανεξάρτητα από τον τηλεπικοινωνιακό πάροχο του πελάτη.

Στην κινητή τηλεφωνία, συνεχίζεται η αύξηση της χρήσης δεδομένων (data) από τους συνδρομητές. Τα έσοδα από μετάδοση δεδομένων ανήλθαν στο πρώτο τρίμηνο στο 29% των συνολικών εσόδων του ομίλου από υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα. Η κίνηση δεδομένων (data traffic) στο δίκτυο της Cosmote σχεδόν διπλασιάστηκε στο πρώτο τρίμηνο τόνισε ο κ. Τσαμάζ. Η μέση χρήση δεδομένων στο πρώτο τρίμηνο έφτασε τα 1,7 Gb έναντι 1,6 Gb στο τελευταίο τρίμηνο του 2017. Στο τρίτο τρίμηνο της προηγούμενης χρονιάς είχε, πάντως, ανέβει στα 1,9 Gb. Οι ενεργοί συνδρομητές data ξεπερνούν πλέον το 50% της συνδρομητικής βάσης της Cosmote με τη διείσδυση των έξυπνων τηλεφώνων (smart phones) να προσεγγίζουν τα 2/3 των πελατών της εταιρείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v