Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι νέοι στόχοι της Inform Λύκος

Τι δήλωσε ο CEO του ομίλου Παναγιώτης Σπυρόπουλος, στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης. Σε ποιες νέες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας εισέρχεται. Εγκρίθηκε μέρισμα 0,10 ευρώ ανά μετοχή.

Οι νέοι στόχοι της Inform Λύκος

Την ανοδική τάση των εσόδων και των λειτουργικών κερδών που παρατηρείται κατά την τελευταία επταετία έχει ως στόχο να συνεχίσει η Inform Λύκος, αναπληρώνοντας με νέες δραστηριότητες προστιθέμενης αξίας την απώλεια εργασιών από το «παραδοσιακό» κομμάτι της εκτύπωσης.

Αυτό δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης εταιρείας Παναγιώτης Σπυρόπουλος, στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της Παρασκευής, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι σε ενοποιημένο επίπεδο:

• Μπορεί ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης των εσόδων να μην ήταν υψηλός σε αξία (από τα 53 εκατ. του 2010 στα 62,6 εκατ. ευρώ πέρυσι), όμως η άνοδος του όγκου των πωλήσεων υπήρξε πολύ μεγαλύτερη και αυτό οφείλεται στη δραστική υποχώρηση των τιμών που έλαβε χώρα κατά τη συγκεκριμένη περίοδο.

• Κατά την ίδια περίοδο, τα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν από το 49,5% του κύκλου εργασιών στο 26,7% και το EBITDA αυξήθηκε από το 1,5 στα 5 εκατ. ευρώ.

• Το προ φόρων αποτέλεσμα βελτιώθηκε μεν από τα -3,1 σε -0,2 εκατ. ευρώ, ωστόσο στη διατήρηση του (έστω και μικρού) ζημιογόνου αποτελέσματος συνέβαλαν οι μεγάλου ύψους αποσβέσεις που ενεγράφησαν λόγω της υλοποίησης πολύ σημαντικών επενδύσεων.

• Τα επόμενα χρόνια δεν αναμένονται σημαντικές επενδύσεις, πλην ίσως κάποιων ενισχύσεων στη Ρουμανία.

• Σαφώς καλύτερη είναι η πορεία της εισηγμένης στη Ρουμανία, όπου ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά τη συγκεκριμένη επταετία κατά 30%. Ειδικότερα, σε προ φόρων επίπεδο οι δραστηριότητες της Ρουμανίας ήταν πέρυσι κερδοφόρες (1,0 εκατ. ευρώ), ενώ της Ελλάδας ζημιογόνες (-1,3 εκατ. ευρώ).

Σύμφωνα με τον κ. Σπυρόπουλο, οι επενδύσεις του ομίλου στις ψηφιακές εκτυπώσεις νέας τεχνολογίας και στο digitalization έχουν αρχίσει να αποφέρουν καρπούς, καθώς μεταξύ άλλων υπεγράφησαν συμβάσεις συνεργασίας με μεγάλους πελάτες από τον χώρο των τραπεζών, των τηλεπικοινωνιακών ομίλων, των ασφαλιστικών εταιρειών, των ενεργειακών παρόχων και άλλων πελατών.

Πέραν τούτου, η εταιρεία εισήλθε στον χώρο των ταχυδρομικών υπηρεσιών, των ηλεκτρονικών λογαριασμών (e-billing), της υβριδικής εκτύπωσης (cloud printing) και της ηλεκτρονικής τιμολόγησης (e-billing).

Νέες συμβάσεις υπήρξαν και μέσα στο 2018, όπως π.χ. αυτές με τα ηλεκτρονικά εισιτήρια του ΟΑΣΑ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και μια σύμβαση με την AXA Ασφαλιστική. Μεταξύ των έργων που η εισηγμένη εξετάζει τη διεκδίκησή τους συμμετέχοντας σε κοινοπρακτικό σχήμα είναι αυτό των νέων ταυτοτήτων.

Σε ό,τι αφορά στην οικονομική πορεία του 2018, η διοίκηση της εισηγμένης απέφυγε να κάνει προβλέψεις, ωστόσο ανακοίνωσε τους στόχους για «συνέχιση της ανοδικής τάσης και περαιτέρω βελτίωση των μεγεθών».

Μεταξύ των στόχων συγκαταλέγονται η αύξηση του μεριδίου αγοράς στις ασφαλιστικές εταιρείες και στα utilities (ιδίως μετά την απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς), η ενδυνάμωση της θέσης στις εγχώριες ταχυδρομικές υπηρεσίες, η μεταφορά τεχνογνωσίας στη Ρουμανία και η περαιτέρω αξιοποίηση των επενδύσεων σε ψηφιακή εκτύπωση.

Τέλος, στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης, εγκρίθηκαν μεταξύ άλλων:

• Η διανομή μερίσματος ύψους 0,10 ευρώ ανά μετοχή.

• Η εξουσιοδότηση στο διοικητικό συμβούλιο να συνάψει κοινό ομολογιακό δάνειο ύψους έως οκτώ εκατ. ευρώ, με στόχο την επιμήκυνση των δανειακών υποχρεώσεων και τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης.

• Την ετήσια καταβολή ποσού έως 500 χιλιάδων ευρώ στην Austrian Cards έναντι διοικητικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών που της προσφέρει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v