Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αιολική: Γιατί αναγκάστηκε να μετατραπεί σε Α/Κ

Τι δήλωσε η διοίκηση της εταιρείας στα πλαίσια της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης. Οι εναλλακτικές επιλογές που εξετάστηκαν και το χρονοδιάγραμμα της «επόμενης μέρας» για τους μετόχους της εισηγμένης εταιρείας.

Αιολική: Γιατί αναγκάστηκε να μετατραπεί σε Α/Κ

Την μετατροπή της σε αμοιβαίο κεφάλαιο αποφάσισε η χθεσινή τακτική γενική συνέλευσης της Αιολικής ΑΕΕΧ, με εισφορά του ενεργητικού της σε νεοσύστατο Α/Κ και στη συνέχεια με εκκαθάριση της εταιρείας.

Ο πρόεδρος της Αιολικής Γιώργος Μαρής αναφέρθηκε στους λόγους που οδήγησαν τη διοίκηση της εισηγμένης να λάβει μια τέτοια απόφαση, κυριότερος των οποίων ήταν τα πολύ υψηλά έξοδα που απαιτούσε η δομή μιας ΑΕΕΧ σε σχέση με το ύψος του ενεργητικού που διαχειρίζεται (να σημειωθεί πως η «αρχή του τέλους» έγινε πέρυσι, όταν είχε αποφασιστεί επιστροφή κεφαλαίου-μαμούθ προς τους μετόχους).

Αντίθετα, η δομή του αμοιβαίου κεφαλαίου θεωρείται πολύ πιο φτηνή και «ανοιχτή» (μπορεί να προσελκύσει ευκολότερα νέα επενδυτικά κεφάλαια, χωρίς την πολυέξοδη και επίπονη διαδικασία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου), ενώ επίσης ωφελεί τους σημερινούς μετόχους της Αιολικής, γιατί δεν θα τιμολογείται η περιουσία τους με discount και επιπλέον γιατί η επένδυσή τους θα χαρακτηρίζεται από πολύ μεγαλύτερη ρευστότητα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η διοίκηση της εταιρείας και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα προσπαθήσουν να επισπεύσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις απαιτούμενες διαδικασίες, προκειμένου οι μέτοχοι της Αιολικής να έχουν λάβει τα μερίδια του νέου αμοιβαίου έως το τέλος του έτους. Το συγκεκριμένο Α/Κ θα είναι Μετοχικό Εσωτερικού (έμφαση σε τίτλους του Χρηματιστηρίου της Αθήνας), ενώ ακόμη δεν έχει αποφασιστεί η επιλογή της ΑΕΔΑΚ στην οποία θα ενταχθεί.

«Δεν βρήκαμε επενδυτή»

Σύμφωνα με κύκλους προσκείμενους στην Αιολική, η εισηγμένη είχε ουσιαστικά δύο εναλλακτικές επιλογές μετά την μεγάλη επιστροφή κεφαλαίου που αποφασίστηκε πέρυσι.

Πρώτον, να βρεθεί επενδυτής που να τοποθετήσει κεφάλαια στην εταιρεία, η οποία είτε θα παρέμενε ως ΑΕΕΧ, είτε θα λάμβανε τη μορφή άλλης επενδυτικής κατηγορίας (π.χ. ΕΚΕΣ) και 

δεύτερον, να μετατραπεί σε αμοιβαίο κεφάλαιο.

Επενδυτής όμως κατά τους έντεκα μήνες που μεσολάβησαν δεν βρέθηκε. «Οι ξένοι επενδυτές αυτή την περίοδο επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους σε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις που ζητούν να αποκτήσουν έναντι μεγάλου κουρέματος υποχρεώσεων. Εμείς από την πλευρά μας δεν μπορούμε να περιμένουμε. Η εταιρεία δεν αντέχει να υφίσταται τέτοιες ζημίες για δύο ή τρία χρόνια ακόμη» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Alpha Trust Ανδρομέδα: Η… τελευταία των επενδυτικών

Μετά και τη δρομολογούμενη εκκαθάριση της Αιολικής, η Alpha Trust Ανδρομέδα θα είναι η μόνη ΑΕΕΧ που θα συνεχίσει να λειτουργεί στην ελληνική αγορά. Έχουν γραφτεί πολλά για το μαρασμό ενός κλάδου που σε προηγούμενες δεκαετίες «βοήθησε το ευρύ κοινό να επενδύσει στο χρηματιστήριο». Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 υπήρχαν γύρω στις είκοσι εισηγμένες ΑΕΕΧ και άλλες τόσες που δρομολογούσαν την ένταξή τους στο ΧΑ.

Ονόματα όπως π.χ. η ΕΕΕΧ (ΕΤΒΑ), η Alpha Επενδύσεων, η Εθνική Χαρτοφυλακίου, η Εμπορική Επενδυτική, οι Επενδύσεις Αναπτύξεως, η Nexus, η Ασπίς Επενδυτική, η Μεσογειακή, η Εξέλιξη, η Πρόοδος απορροφήθηκαν από τραπεζικά, ασφαλιστικά και λοιπά συγγενή σχήματα, ενίοτε μάλιστα και με… φορολογική πριμοδότηση από τον νομοθέτη.

Και ενώ από τη μια πλευρά δόθηκαν κατά το παρελθόν φορολογικά για να απορροφηθούν (και διαλυθούν) οι ΑΕΕΧ, στη συνέχεια αυξήθηκαν κατακόρυφα οι φορολογικές επιβαρύνσεις των τελευταίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v