Δείτε εδώ την αποκλειστική μας συνεργασία

Απόσυρη - έκπληξη Fosun από Εθνική Ασφαλιστική

Η κινεζική Gongbao, η μοναδική που κατέθεσε δεσμευτική προσφορά. Γιατί έκανε πίσω η Fosun. Τα απότοκα που δημιουργεί η υπόθεση FF Group. Η ΕΤΕ πρέπει να αποφασίσει αν προχωρά με έναν μόνο ενδιαφερόμενο, χωρίς ευρωπαϊκό διαβατήριο.

Απόσυρη - έκπληξη Fosun από Εθνική Ασφαλιστική

Το «μάρμαρο» της υπόθεσης Folli Follie φαίνεται ότι πληρώνει η Εθνική Τράπεζα καθώς, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, ο κινεζικός όμιλος Fosun δεν προχώρησε, τελικώς, στην υποβολή δεσμευτικής προσφοράς για το τουλάχιστον 75% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Αντίθετα, δεσμευτική προσφορά κατατέθηκε από τον έτερο κινεζικό όμιλο, Gongbao, ο οποίος μένει τώρα μοναδικός διεκδικητής της μεγαλύτερης εγχώριας ασφαλιστικής, στην περίπτωση που το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας και οι σύμβουλοι κρίνουν ότι πρέπει να συνεχιστεί κανονικά ο διαγωνισμός.

Η υπαναχώρηση της Fosun προκάλεσε έκπληξη καθώς ήρθε μετά από μια ενδελεχή προετοιμασία. Ο κινεζικός όμιλος όχι μόνο διενήργησε, με πολυπληθές κλιμάκιο στελεχών, οικονομικό και νομικό έλεγχο στην Εθνική Ασφαλιστική, αλλά αυτή τη φορά διεύρυνε τον κύκλο των συνεργατών του, χρησιμοποιώντας, πέραν των BNP Paribas και KPMG, εγχώριες αναλογιστικές εταιρείες και στελέχη με σημαντική εμπειρία στις ασφαλιστικές εργασίες.

Από την έκταση της προεργασίας προέκυπτε ότι θα διεκδικούσε την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής με υψηλές, μάλιστα, αξιώσεις ως την επιτυχία του εγχειρήματος. Αυτή ήταν και η αίσθηση όσων εμπλέκονταν στο ευρύτερο σχήμα που προετοίμαζε την υποβολή της προσφοράς.

Η απόφαση να μην κατατεθεί προσφορά παρά την ενδελεχή προεργασία, λήφθηκε, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, στο ανώτατο επίπεδο του ομίλου Fosun και συνδέεται με το «τοξικό» κλίμα που δημιουργεί η υπόθεση Folli Follie, στην οποία ο κινεζικός όμιλος βρέθηκε εμπλεκόμενος, ως ισχυρός μέτοχος μειοψηφίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι την ίδια ημέρα που αποκαλύφθηκε ότι η Fosun δεν κατέθεσε προσφορά, ανακοινώθηκαν αλλαγές στην εκπροσώπηση του ομίλου στο Δ.Σ. της Folli Follie. 

Πάντως, η Fosun κατέθεσε μη δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος (IBG), εξέλιξη που υποδηλώνει ότι δεν βρίσκεται σε διαδικασία συνολικής αποστροφής αναφορικά με τα ελληνικά assets, λόγω της κρίσης αξιοπιστίας που προκαλεί η περίπτωση FF Group.

Το ενδιαφέρον μετά την ανατροπή των συνθηκών ανταγωνισμού στρέφεται πλέον στις αποφάσεις που θα πάρει η Eθνική Tράπεζα, κατόπιν συνεννόησης με τους συμβούλους πώλησης.

Τυπικά, ο διαγωνισμός μπορεί να προχωρήσει μόνο με την Gongbao, η οποία όμως δεν διαθέτει «ευρωπαϊκό διαβατήριο» καθώς δεν έχει εξαγοράσει τράπεζα εντός ΕΕ, ούτε ασφαλιστική εμπειρία. Η δε χρηματοδότηση της εξαγοράς προβλέπει, όπως έχει γράψει το Euro2day.gr, και δανεισμό.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus