Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθάκης: Το τοπίο στην ενέργεια την επόμενη δεκαετία θα αλλάξει

Τα ενεργειακά δίκτυα βρίσκονται στο επίκεντρο της μετάβασης στη νέα εποχή τόνισε ο Υπουργός. Θα μετασχηματιστούν και θα πρέπει να δημιουργήσουν τις απαραίτητες υποδομές για αυτή την αλλαγή και στο ενεργειακό μας μείγμα, υπογράμμισε.

Σταθάκης: Το τοπίο στην ενέργεια την επόμενη δεκαετία θα αλλάξει

Υπεγράφη σήμερα, παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, η δανειακή σύμβαση μεταξύ της ΔΕΗ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τη στήριξη του προγράμματος επενδύσεων του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου.

Η δανειακή σύμβαση, ύψους 45 εκατ. ευρώ, η δεύτερη κατά σειρά με την ΕΤΕπ, αφορά σε χρηματοδότηση έργων για τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά.

«Το τοπίο στην ενέργεια την επόμενη δεκαετία θα αλλάξει. Τα δίκτυα βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της μετάβασης, θα μετασχηματιστούν και θα πρέπει να δημιουργήσουν τις απαραίτητες υποδομές γι΄ αυτή την αλλαγή και στο ενεργειακό μας μείγμα και στους μηχανισμούς εξοικονόμησης ενέργειας», επισήμανε ο κ. Σταθάκης σε χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Όπως σημείωσε ο Υπουργός, οι στόχοι που τίθενται σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι πλέον πιο φιλόδοξοι τόσο σε σχέση με την αύξηση του μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό μείγμα όσο και με την εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτό, προέκυψε και από το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο. Εκεί, διαφάνηκε συμφωνία για προσδιορισμό των δύο στόχων στο 32% και όχι στο 30%, θέση την οποία υποστήριξε και η Ελλάδα.

«Για τις ΑΠΕ μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι. Για την εξοικονόμηση ενέργειας, πάντως, είναι πάρα πολύ υψηλός ο στόχος και περιλαμβάνει παρεμβάσεις στο σύνολο της οικονομίας, δηλαδή μεταφορές, κτήρια, βιομηχανία κ.λ.π., αλλά υπάρχει ευρωπαϊκή δέσμευση κάθε χώρα να έχει μεγάλη ευελιξία στο πώς θα επιτύχει αυτούς τους στόχους», υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης.

Η Ελλάδα, πρόσθεσε ο Υπουργός, ήταν από τις χώρες που υποστήριξαν την πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ενισχυθεί η αυτοκατανάλωση μέσα από τον θεσμό των ενεργειακών κοινοτήτων, ενώ μαζί με άλλες χώρες, κυρίως του Νότου, έθεσε επιτακτική την ανάγκη να υπάρχει μια ισορροπημένη πολιτική που να αντιμετωπίζει την ενεργειακή φτώχεια.

Κλείνοντας ο κ. Σταθάκης, υπογράμμισε ότι πρέπει να είμαστε παρόντες στις αλλαγές που έρχονται και «η Ελλάδα να αποτελέσει μια από τις χώρες - παράδειγμα που θα συμμετέχει και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στην αντιμετώπιση των μεγάλων οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων που αφορούν την ενέργεια».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v