Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΓΕ Δημητρίου: Ανοδος πωλήσεων στο α' εξάμηνο

Τι δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης εταιρείας στα πλαίσια της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων. Η πορεία του πρώτου εξαμήνου και οι φετινές προτεραιότητες του ομίλου.

ΓΕ Δημητρίου: Ανοδος πωλήσεων στο α εξάμηνο

Αξιοσημείωτη βελτίωση στον κύκλο εργασιών της παρουσιάζει φέτος η εταιρεία χονδρικού εμπορίου ηλεκτρικών συσκευών Γ.Ε. Δημητρίου, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης κ. Γεώργιος Δημητρίου, στα πλαίσια της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων.

«Πέρυσι είχαμε ξεκινήσει τον μετασχηματισμό του ομίλου, μετατρέποντας την εισηγμένη σε holding, με δύο κύριες βασικές θυγατρικές εταιρείες (την Delta Domestic Appliances που δραστηριοποιείται στο κομμάτι του κλιματισμού και των λευκών ηλεκτρικών συσκευών και την SSM που αντιπροσωπεύει τα προϊόντα Singer και άλλες μικροσυσκευές). Η μεγάλη καθυστέρηση που για διάφορους λόγους είχαμε στη διαδικασία του μετασχηματισμού, από την μια πλευρά μας στέρησε πέρυσι μια σειρά από οφέλη, από την άλλη πλευρά όμως, αυτή τη θετική επίδραση τη βιώνουμε φέτος.

Ήδη, η Delta Domestic Appliances τρέχει φέτος με 40% αύξηση σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ η SSM εμφανίζει μεν οριακή άνοδο, ωστόσο πιστεύουμε σε βελτιωμένη επίδοση μέσα στο δεύτερο μισό της χρονιάς. Γενικότερα, για φέτος αναμένουμε βελτιωμένες λειτουργικές επιδόσεις».

Το 2017 έκλεισε για την Γ.Ε. Δημητρίου σε ενοποιημένη βάση με αρνητική καθαρή θέση (-20 εκατ. ευρώ), με θετικό EBITDA και EBIT (702 και 334 χιλ. ευρώ, αντίστοιχα), αλλά με καθαρή ζημία (-3,36 εκατ. ευρώ) λόγω της ύπαρξης υψηλών χρηματοοικονομικών δαπανών (στα 25 εκατ. ευρώ ο καθαρός δανεισμός).

Ο ορκωτός ελεγκτής επίσης αναφέρθηκε τόσο στην αρνητική καθαρή θέση, όσο και στο αρνητικό κεφάλαιο κίνησης (το κυκλοφορούν ενεργητικό ήταν μικρότερο από το βραχυπρόθεσμο παθητικό).

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, η εισηγμένη εταιρεία δρα φέτος προς τρεις κατευθύνσεις:

Πρώτον, επιδιώκει την αύξηση του κύκλου εργασιών της (π.χ. διατηρώντας την πρώτη θέση στην εγχώρια αγορά των κλιματιστικών, ανεβαίνοντας κατάταξη στους αφυγραντήρες, δίνοντας έμφαση στα προϊόντα Singer, κ.λπ.).

Δεύτερον, συζητά με τις πιστώτριες τράπεζες αφενός τη μετατροπή βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων σε μακροπρόθεσμες και αφ’ ετέρου τη μείωση των επιτοκίων (αναμένεται φέτος μέσο κόστος λίγο χαμηλότερο του 6%) και μιας σειράς λοιπών χρεώσεων για διάφορες εργασίες. Χαρακτηριστικό είναι ότι το  2017 η εισηγμένη επιβαρύνθηκε με καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδα ύψους 3,19 εκατ. ευρώ.

Και τρίτον, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο προσέλκυσης στρατηγικών επενδυτών στις δύο βασικές θυγατρικές εταιρείες της εισηγμένης (στις Delta Domestic Appliances και  SSM). Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Δημητρίου, υπάρχουν ήδη σχετικές κρούσεις από «σοβαρούς επενδυτές που θέλουν να τοποθετηθούν μακροπρόθεσμα».

Τέλος, η τακτική γενική συνέλευση ενέκρινε μεταξύ άλλων την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 4 εκατ. ευρώ (εξουσιοδότησε το διοικητικό συμβούλιο να καθορίσει τους σχετικούς όρους), γεγονός που ουσιαστικά αφορά τη ενδοομιλική μεταφορά δανεισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v